Ξεκίνησαν από χθες, στο πλαίσιο προετοιμασίας του Εurogroup της 16ης Μάη, οι συζητήσεις για την τρίτη «μεταμνημονιακή αξιολόγηση». Ωστόσο και ενόψει των επικείμενων πολλαπλών εκλογών, έχουν προταχθεί τα κυβερνητικά παρακάλια προς τους δανειστές για τη διάθεση του υπερπλεονάσματος του Προϋπολογισμού 2019.

Πρόκειται για υπέρβαση του στόχου (4,2% έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ), κατά 1,1 δις € που προκύπτει από την άγρια λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων (58% του εισοδήματος πηγαίνει σε άμεσους και έμμεσους φόρους), από τη μη καταβολή των κρατικών ληξιπρόθεσμών οφειλών, από τη δραστική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από τις περικοπές των κοινωνικών παροχών, κ.α. Αυτό το δήθεν υπερπλεόνασμα, (που η κυβέρνηση ισχυρίζεται δια στόματος Φλαμπουράρη : «Μεθοδικά, σταδιακά και στοχευμένα, θα λαμβάνουμε επανορθωτικά και αναπτυξιακά μέτρα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων…»), έχει σαν στόχο να διατεθεί για προεκλογικές ψευτοπαροχές, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο. Έτσι, επιχειρεί να παζαρέψει με τους «θεσμούς» -πέρα από το θέμα των 120 δόσεων- τη διατήρηση του αφορολογήτου, καθώς και τη μείωση ορισμένων φορολογικών επιβαρύνσεων. Όλ’ αυτά φυσικά, την ώρα που οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. είναι αμετακίνητοι στο ζήτημα της διάθεσης του οποιουδήποτε πλεονάσματος, πέραν της αποπληρωμής του τεράστιου κρατικού χρέους.

Το αν δοθεί πολιτική στήριξη στον Τσίπρα, από το γερμανογαλλικό κέντρο εξουσίας, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Να σημειώσουμε, πως το φορολογικό ξεζούμισμα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης, όπου προβλέπονται θηριώδη «πρωτογενή πλεονάσματα» 4% για το 2020, 4,2% για το 2021 και 4,6% για το 2022, σαφώς μεγαλύτερα από το συμφωνημένο 3,5%.

Εξετάσθηκε επίσης το θέμα της διαμόρφωσης του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2023, όπου ενσωματώνονται πλέον οριστικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και «μεταρρυθμίσεων» των τριών Μνημονίων και επιπλέον η μείωση του αφορολόγητου στα 5.681 € (φορολογούνται δηλαδή εισοδήματα από 405 €/μήνα!) που έρχεται να σαρώσει την όποια … «διόρθωση αδικίας» επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον στο ΜΠΔΣ θα προστεθεί και ό­ποιο νέο αντιδραστικό ισοδύναμο μέτρο επινοηθεί, εάν και εφόσον εγκριθούν -από τους Γερμανούς- κάποιες προεκλογικές ψευτοπαροχές, εν είδει αντιμέτρων.

Γιατί στο επόμενο διάστημα μετά τις Ευρωεκλογές, μπαίνουν σε εφαρμογή οι αποφάσεις της πρό­σφατης Έκθεσης της Κομισιόν για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2019», σύμφωνα με τις οποίες διατηρούνται ή και επεκτείνονται οι ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί, που συνεπάγονται ένταση της φοροληστείας, αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα (ένταση των πλει­στηριασμών και κατασχέσεων), μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων και διευκόλυνση των επενδύσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.