Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε από την εξεταστική επιτροπή που διερευνούσε τη βορβορώδη υπόθεση  της περιβόητης λίστας Πέτσα και των χειραγωγούμενων δημοσκοπήσεων (Opinion Poll) το πόρισμα …αυτοαθώωσης της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό πως το «κόμμα των αρίστων» ποδηγέτησε κατάφωρα από την αρχή μέχρι το τέλος τις διαδικασίες σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής, αρνούμενο πεισματικά να κληθούν προς εξέταση οι καθ ύλην αρμόδιοι υπουργοί (προεξάρχοντος του Πέτσα) και λοιπά πολιτικά πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, φέρ­νοντας παράλληλα προσκόμματα στην διαβίβαση όλων των αποδεικτικών στοιχείων- κόλαφο για τη Δεξιά στη Βουλή. Κερασάκι στην τούρτα της προκλητικής κυβερνητικής επιχείρησης συγκάλυψης ενός ακόμα γαλάζιου σκαστού σκανδάλου αποτελεί η μετάθεση των ευθυνών (σύμφωνα με το γνωστό μητσοτακικό δόγμα περί «ατομικής ευθύνης») στην εταιρεία Initiative Media η οποία «χρησιμοποίησε ειδικά υπολογιστικά εργαλεία και αλγόριθμους για να αξιολογήσει ποια μέσα έπρεπε να συμμετάσχουν και ποια όχι».

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία και παριστάνοντας τους τιμητές, «οι άριστοι» της ΝΔ προβαίνουν σε εξοργιστικούς αυτοεπαίνους στο πόρισμά τους  του τύπου «..ως φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη (η ΝΔ) συμπεριέλαβε στην αναθεώρηση του συντάγματος διάταξη με την οποία η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση απέκτησε τη δυνατότητα σύστασης εξεταστικής ως κοινοβουλευτική μειοψηφία… στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι, αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρήκε ευκαιρία να κερδοσκοπήσει πολιτικά, έκανε λόγο «για ενδείξεις και ποινικών ευθυνών …χρησιμοποιώντας (η κυβέρνηση) το δημόσιο χρήμα ως επιβράβευση για τη δημόσια εξύμνηση αυτής και του πρωθυπουργού προσωπικά και ταυτόχρονα ως μέσο φίμωσης των αντιπολιτευτικών φωνών».

Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ του φερέλπιδος Ανδρουλάκη, δολιχοδρομώντας κατέληξε τελικά να βγάζει λάδι τη NΔ τονίζοντας ως προς τη δημοσκόπιση της Opinion Poll «οι μαρτυρικές καταθέσεις και το εν γένει αποδεικτικό υλικό δεν αφήνουν περιθώρια ασφαλούς συμπεράσματος». «Κενά της αποδεικτικής διαδικασίας που δεν επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι οι βαριές κατηγορίες επαληθεύονται» επικαλέστηκε το ΚΙΝΑΛ, ξεπλένοντας έτσι τις κυβερνητικές ευθύνες και στο σκέλος της λίστας Πέτσα.