Σε έξαρση τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας των “προστατών του πολίτη” τον τελευταίο μήνα. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα. Την Παρασκευή 8 Φλεβάρη, ο 34χρονος Νιγηριανός Εκούμπα δεν επέστρεψε το μεσημέρι από τη δουλειά. Η γυναίκα του, που πληροφορήθηκε από τον εργοδότη του Εκούμπα για την αναίτια προσαγωγή του, τον αναζήτησε στα αστυνομικά τμήματα Ομονοίας και Κυψέλης, όπου οι προϊστάμενοι την παρέπεμπαν από “τον Άννα στον Καΐάφα”, τηρώντας ένοχη σιωπή.

Την επόμενη μέρα οι αρμόδιοι “για την προστασία του πολίτη” εδέησαν να ενημερώσουν το δικηγόρο της ότι ο Εκούμπα ήταν νεκρός από το μεσημέρι της Παρασκευής “από πνευμονικό οίδημα”…

Στις 9 Φλεβάρη, αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο αυτοκίνητο με αλλοδαπούς στη Νίκαια. Ο ένας επιβαίνων, ο Μοχάμεντ Αρσλάν, μεροκαματιάρης σε λαϊκές αγορές, καταγγέλλει πως πριν προλάβει να βγάλει τα χαρτιά, δέχτηκε επίθεση από τους αστυνομικούς, που του έβαλαν χειροπέδες. Τον μετέφεραν αιμόφυρτο στο αστυνομικό τμήμα, αγνοώντας το αίτημά του για γιατρό και δικηγόρο.

Ο Μ. Αρσλάν, αφού κρατήθηκε το Σαββατοκύριακο στο τμήμα, τη Δευτέρα πέρασε αυτόφωρο για “αντίσταση κατά της αρχής”, κατηγορία που σε κάθε περίπτωση ανασύρουν με τη γνωστή ευκολία από τη φαρέτρα τους ως πανάκεια τα “όργανα της τάξης”. Εν προκειμένω ταίριαζε γάντι προκειμένου να “δικαιολογηθεί” ο τραυματισμός που του προκάλεσαν.

Μπροστά στην ένταση της αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας που αναζωπυρώνεται το τελευταίο διάστημα, δέκα κρατούμενοι αλλοδαποί στο Β΄ αστυνομικό τμήμα Περιστερίου πραγματοποίησαν απεργία πείνας.