Η πρόσφατη πυρκαγιά (η μεγαλύτερη από το 1984) που ξεκίνησε από το Σχίνο Λουτρακίου και παρέμενε ανεξέλεγκτη επί τέσσερις ημέρες κάνοντας στάχτη 72.000 στρέμματα -εκ των οποίων 61.000 αποτελούσαν «προστατευόμενη περιοχή NATURA»- αλλά και 373 σπίτια, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη γύμνια του «γαλάζιου επιτελικού κράτους», την παντελή έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και συνολικά την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης της Δεξιάς για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας περιουσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο λαλίστατος Χαρδαλιάς που διαβεβαίωνε ήδη από τις 21 Μάρτη περί της πλήρους ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο 2021, εμφανίστηκε ασθμαίνων, 12 ώρες αφότου η πύρινη λαίλαπα ξέσπασε και είχε ήδη μετατρέψει σε κρανίου τόπο 20.000 στρέμματα, αναμασώντας το γνωστό τροπάριο περί των δυσμενών καιρικών φαινομένων. Στο στόχαστρο του υφυπουργού πολιτικής προστασίας μπήκαν και οι «ιδιοκτήτες οικοπέδων και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων», στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου δόγματος της ατομικής ευθύνης. Πασχίζοντας να κάνει το μαύρο – άσπρο και να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις, επιχείρησε με περίσσεια κυνισμού να χρυσώσει το χάπι του κυβερνητικού Βατερλώ, επικαλούμενος την απουσία των μισθωμένων εναέριων μέσων λόγω της… χρονικής συγκυρίας (διάβαζε επειδή δεν είχε ξεκινήσει η …βασική αντιπυρική περίοδος). Εξάλλου, όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση και προκειμένου να διασωθεί επικοινωνιακά η διαχρονική αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική υποχρηματοδότησης – υποστελέχωσης – εγκατάλειψης των υπηρεσιών δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης (μιας και η ΕΕ θεωρεί τις δαπάνες αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας ως «αντιαναπτυξιακές») επιστρατεύθηκε από τα επιτελεία της ΝΔ και το γνωστό επικοινωνιακό γαϊτανάκι της μετάθεσης ευθυνών από τον ένα «επιτελικό» φορέα στον άλλο (πολιτική προστασία – περιφέρεια, κτλ.).

Τελικά πέντε μέρες μετά την καταστροφή ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την έδρα της Πολιτικής Προστασίας για να συμμετάσχει σε «ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της πυροσβεστικής για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο». Είχε προηγηθεί η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου εν είδει Μαυρογιαλούρου στο Αλεποχώρι και οι σχετικές εξαγγελίες ψευτοεπιδομάτων που -αν και όποτε δοθούν- δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία πραγματογνωμοσύνης «ειδικών» που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, από τις αρχές του έτους έως τις 21 Μάη έχουν προκληθεί συνολικά 5.386 αγροδασικές πυρκαγιές, ποσοστό αυξημένο κατά 17,5% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020. Αυτό ερμηνεύεται ασφαλώς και από το ότι η κυβέρνηση «των αρίστων» του Μητσοτάκη με τους νέους δασικούς χάρτες και την πληθώρα των «εμβληματικών» αντιπεριβαλλοντικών νόμων και διατάξεων που κυρώνει με φαστ τρακ διαδικασίες, ασκεί μια καθόλα εμπρηστική πολιτική που στο όνομα της «ανάπτυξης» παραδίδει εκατοντάδες χιλιάδες δασικά στρέμματα (ακόμα και περιοχές NATURA) στις ορέξεις των πάσης φύσεως ευαγών επενδυτών (διάβαζε καταπατητών).