Πριν μερικούς μήνες δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί ότι θα φορολογήσει τα «υπερέσοδα» των παρόχων ενέργειας. Τόσο δε ήταν «αποφασισμένη» η κυβέρνηση που προκαθόρισε κιόλας το ποσό προς φορολόγηση. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 φορολόγησε τους παρόχους με 373,5 εκατ. ευρώ, ποσό που το παρουσίασε ως το 90% των κερδών τους ισχυριζόμενη ότι τα υπολόγισε σε 415 εκατ. ευρώ

Το ποσό αυτό όμως στην πραγματικότητα δεν είναι βασισμένο πουθενά, πάρα μόνο στο “μαγειρείο” της κυβέρνησης. Γιατί τόσο η ΡΑΕ, όσο και ο ΑΔΜΗΕ υπολόγισαν με στοιχεία τα κέρδη των παρόχων ενέργειας, για την περίοδο Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, στο πολλαπλάσιο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ! Και αν σύμφωνα με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης φορολογηθεί το 90% αυτού, ο φόρος θα ανέρχονταν στα 1,8 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν αποδεικνύονται μόνο από τα στοιχεία της ΡΑΕ, αλλά και από τα κρατικά έσοδα. Την ίδια περίοδο εισπράχθηκε ΦΠΑ από τους λογαριασμούς του ρεύματος 4,1 δισ. ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα 415 εκατ. ευρώ που υπέθεσε η κυβέρνηση ως κέρδη. Η διαφορά του 1,8 δισ. με τα 373,5 εκατ. δηλαδή 1,426 δισ. δεν πηγαίνουν στο δημόσιο κορβανά και έχουν χαριστεί στους παρόχους.

Δεν είναι όμως τα δώρα της κυβέρνησης μόνο στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στους παραγωγούς προϊόντων πετρελαίου. Δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες διύλισης, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και η Motor Oil, ανακοίνωσαν τεράστια κερδοφορία. Εν μέσω κρίσης και μάλιστα την ώρα που ένα τεράστιο τμήμα των ελληνικών νοικοκυριών δεν είναι σε θέση να θερμάνουν τα σπίτια τους. Για το πρώτο εννεάμηνο 2022, ο κλάδος αυτός της ενέργειας αποκομίζει «ουρανοκατέβατα» κέρδη. Με τα ΕΛ.ΠΕ να δηλώνουν κέρδη 1.396 εκατ. ευρώ, έναντι 315,3 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2021. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση +343%. Όσο για τη Motor Oil τα κέρδη της ανέρχονται στα 1.277,5 εκατ. ευρώ, έναντι 260,2 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση +391%.

Δεν είναι μόνο οι άμεσες απαλλαγές που χαρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι μελλούμενες. Σύμφωνα με οδηγίες της ΕΕ τα κράτη μέλη πρέπει να φορολογήσουν έκτακτη εισφορά ύψους τουλάχιστον 33% επί των κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου-διύλισης), αερίου, άνθρακα με βάση τα στοιχεία των τελευταίων οικονομικών ετών (από το 2018), μέτρο που πρέπει να εισαχθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2022. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως κάνει λόγο για την υιοθέτηση μόνο του μίνιμουμ ορίου που τέθηκε, δηλαδή του 33%, χωρίς ακόμα, να έχει προβεί σε σχετική ρύθμιση.

Παρ’ όλες τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για τον δήθεν …αγώνα που καταβάλλει και τον κάματο του υπουργικού συμβουλίου που δήθεν…αναζητεί καθημερινά πόρους ανακούφισης του λαού, η πραγματικότητα, και μάλιστα μέσα και από τα δικά της κανάλια, κάνει λόγο για τεράστια ποσά δώρο στις εταιρείες παραγωγής και διανομής της ενέργειας. Ποσά που θα έπρεπε να γυρίσουν στην τσέπη του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του άνεργου για να μπορέσει να καλύψει πάγιες ανάγκες τόσο θέρμανσης όσο και διαβίωσης. Ποσά που θα μπορούσαν κάπως να ανακουφίσουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα του λαού μας.