Παρά τις δύσκολες συνθήκες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Αυγούστου 2020, στη Μονή Μουντέ, το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ των ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ. Αρκετός κόσμος βρέθηκε στο ετήσιο ραντεβού που οργανώνουν κάθε χρόνο ο Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας “Οι Ράχες” με έδρα την Αθήνα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστού Ραχών Ικαρίας, για να τιμήσουμε και να μην ξεχνάμε την προσφορά και τους αγώνες των πολιτικών εξόριστων στην Ικαρία. Εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ χαιρέτισε η Κατερίνα Πετράκη.


Χαιρετισμός της Κομματικής Οργάνωσης Ικαρίας του Μ-Λ ΚΚΕ
στην εκδήλωση τιμής στο Σανατόριο Εξόριστων Ικαρίας

Συμπολίτες, συναγωνιστές, φίλοι
Η κομματική οργάνωση Ικαρίας του Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίζει την εκδήλωση, συγχαίρει και ευχαριστεί τους διοργανωτές της. Τον πολιτιστικό σύλλογο Χριστού Ραχών και τον σύλλογο Ραχιωτών Ικαρίας «οι Ράχες» που εδρεύει στην Αθήνα.
Σε τούτο τον τόπο γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας, κορυφαίος ύμνος στον αγώνα και την αλληλεγγύη. Μια φωτεινή παρακαταθήκη που μας άφησε το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα σε κείνες τις μαύρες συνθήκες διώξεων, δολοφονιών, βίας και τρομοκρατίας.

Περισσότεροι από 100 ήταν οι εξόριστοι φυματικοί που εκτοπίστηκαν από τις διωκτικές αρχές στο ερειπωμένο τότε μοναστήρι για να πεθάνουν. Όμως ο αγώνας, η αλληλεγγύη, η ψυχή των κομμουνιστών ήταν πάνω από τα εγκληματικά τους σχέδια. Ο εξόριστος γιατρός πνευμονολόγος Νταλιάνης, λαμπρός επιστήμονας, πρωτοπόρος αγωνιστής, υπήρξε ο εμπνευστής, ο σχεδιαστής, ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος επιβίωσης, που έμελε να σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία του νησιού μας. Μαζί του ο αρχινοσοκόμος Πιστοφίδης, ο Λεουτσάκος, ο Γκόγκας, και όλοι μαζί σε μια τιτάνια μάχη με το θάνατο. Όλη η ομάδα των εξόριστων από τους πιο υγιείς μέχρι τους πιο άρρωστους, συμβάλλοντας ο καθένας όπως μπορούσε, κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη της ζωής, χάνοντας μόνο 5 από την ομάδα. Στον αγώνα αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αλληλεγγύη των ντόπιων αγωνιστών από τα χωριά που με κάθε τρόπο και μέσο, κρυφά, ενίσχυαν τον αγώνα της επιβίωσης.

Οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές εκείνοι που ατσαλώθηκαν στο καμίνι της αντίστασης ενάντια στο γερμανικό φασισμό και στη συνέχεια ενάντια στην αγγλοαμερικανική επέμβαση και τους ντόπιους συνεργάτες της, τους ίδιους που συνεργάστηκαν με τους χιτλερικούς, οι αγωνιστές εκείνου του καιρού ήξεραν καλά ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται. Έτσι κέρδισαν τη μάχη όχι μόνο της ζωής αλλά μέσα από μαθήματα, εκδηλώσεις, αξιοποιώντας κάθε χαραμάδα επικοινωνίας, δεν σταμάτησαν να διαδίδουν τις αξίες, τα ιδανικά του κομμουνιστικού κινήματος και του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Δίδαξαν με το παράδειγμά τους ότι ο μόνος δρόμος που έχει να βαδίσει ένας λαός απέναντι στους δυνάστες του είναι αυτός του αταλάντευτου αγώνα. Και κάθε αυταπάτη ότι τάχα μπορεί μ’ αυτούς να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο μέλλον, μόνο ολέθριες συνέπειες μπορεί να έχει για το λαό και τον τόπο. Όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.


Συμπολίτες, συναγωνιστές, φίλοι
Αν σήμερα στην Ελλάδα δεν επεμβαίνουν ξένοι μισθοφορικοί στρατοί αλλά οι γραβατωμένοι εγκληματίες των θεσμών, των εταίρων, όπως τους αποκαλούν οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία, αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει το περιεχόμενο και τους στόχους της απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Ελλάδα από ΕΕ και ΗΠΑ.
Σήμερα οι αγώνες και οι κατακτήσεις των αγωνιστών που έδωσαν την ψυχή και τη ζωή τους για καλύτερες μέρες, χαρίστηκαν στα ντόπια και ξένα αφεντικά.

Το πισωγύρισμα της ιστορίας, η κατασυκοφάντηση του αριστερού, επαναστατικού, κομμουνιστικού κινήματος, η προδοτική στροφή στους στόχους και τα ιδανικά του -μια στροφή στην οποία πρώτοι έβαλαν τον λίθο τους δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά, χαροποιώντας τους καπιταλιστές, ιμπεριαλιστές- αυτή η απαξίωση των αγώνων και των αγωνιστών, απονεύρωσε τα προοδευτικά επαναστατικά κινήματα στον κόσμο, τους στέρησε -προς το παρόν- την ελπίδα στους αγώνες για ένα καλύτερο κόσμο. Ο άλλος δρόμος που περπατούν χρόνια τώρα διάφορες πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά, μάς πήγε έναν αιώνα πίσω. Έτσι μπορούν οι αυτόκλητοι σωτήρες της ανθρωπότητας, οι εγκληματίες δυνάστες του πλανήτη να ισοπεδώνουν χώρες, να δολοφονούν λαούς, να σπέρνουν τη γη ολόκληρη με εκατομμύρια νεκρούς. Παράλληλα με μια καταιγιστική, φασιστική προπαγάνδα προσπαθούν να θάψουν αυτό που τρέμουν, να θάψουν όλη την εποχή που έπαιρναν ανάσα οι λαοί και κατακτούσαν ελευθερίες και δικαιώματα. Ταυτίζουν το φασισμό με το σοσιαλισμό, σαν να μην βιώνουν οι λαοί την εξαθλίωση και τον θάνατο που όλο και απλώνεται γύρω τους.

Η κυβέρνηση της δεξιάς, με σχεδόν στρωμένο τον δρόμο από την προηγούμενη, εφαρμόζοντας την πιο σκληρή πολιτική ενάντια στο λαό, τσακίζοντας ό,τι έχει απομείνει σε εργασιακά δικαιώματα, νομοθετεί πυρετωδώς, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την εξαθλίωση. Παράλληλα ενεργοποιεί χουντικούς νόμους που απαγορεύουν το δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται. Με μια πρωτοφανή προπαγάνδα ψεύδους και υποκρισίας μέσα από έναν κυβερνητικό μονόλογο αίσχους και ντροπής απ’ όλα τα ΜΜΕ, όπου πληθώρα δημοσιογραφίσκων έχουν αναλάβει να αναδείξουν το χαφιεδισμό σε υπέρτατη αξία, μέσα απ´ αυτήν την καθημερινή πλύση εγκεφάλου, επιδιώκουν να αναδείξουν σε σωτήρα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που τάχα μας έσωσε από τον κορονοϊό. Σαν να μην βιώνουμε τις εγκληματικές ελλείψεις σ’ όλες τις δημόσιες δομές υγείας, για τις οποίες δεν ακούμε τίποτα παρά μόνον πως για ό,τι προκύψει φταίει το άτομο και η μάσκα.

Η κυβέρνηση της δεξιάς μαζί με την μείζονα αντιπολίτευση και όχι μόνο, μπροστά στις έμπρακτες απαιτήσεις της Τουρκίας, είναι έτοιμη να συρθεί στο δικαστήριο της Χάγης, το οποίο ελέγχουν απόλυτα οι ΗΠΑ, για να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα και ό,τι της υπαγορεύσουν αυτοί από τους οποίους εκλιπαρεί προστασία, οι αμερικάνοι και ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Τα νησιά, ο τόπος μας, η πατρίδα μας, στη σκακιέρα των ληστών.

Κι εμείς εδώ να τιμάμε τους αγωνιστές που έδωσαν την ψυχή και τη ζωή τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, σοσιαλισμό.
Συμπολίτες, συναγωνιστές, φίλοι, η πραγματική τιμή είναι να βρούμε τα πατήματά τους, να βαδίσουμε ενωμένοι στο δρόμο τους.

Η κομματική οργάνωση Ικαρίας του Μ-Λ ΚΚΕ συμβάλλει και θα συμβάλλει όσο μπορεί στους κοινωνικούς αγώνες, με κεντρικό στόχο σήμερα, δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, με άμεσες προσλήψεις, υποδομές, μέσα πρόληψης και προστασίας δωρεάν. Για το δικαίωμα στην ασφαλισμένη εργασία, για την παιδεία, για την πρόνοια για όλα όσα αφορούν και το μικρό μας τόπο.

Συμβάλλει και θα συμβάλλει όσο μπορεί για ένα αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, ενάντια στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ένα μέτωπο που δεν θα ξεπλένει συνεργάτες και υποτελείς αυτών που μακελεύουν χώρες και λαούς.
Έτσι μόνο τιμάμε τους νεκρούς μας.
Αύγουστος 2020