Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα της ψηφιοποίησης του κράτους, διαδικασία την οποία έχουμε γνωρίσει στο απόγειό της στην τελευταία 4ετία Μητσοτάκη, οπότε και βρεθήκαμε ως χώρα, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ι. Οικονόμου, να ηγούμαστε της 4ης βιομηχανικής Επανάστασης. Ειδικά με την υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”» η χώρα μας έχει κυριολεκτικώς εκτοξεύσει τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» της, γεγονός το οποίο εξάλλου επαληθεύτηκε με πανηγυρικό τρόπο και από τον «Ερμή», τον πρώτο ψηφιακό τηλεπαρουσιαστή, ο οποίος, προϊόν της τεχνητής νοημοσύνης, κάποια στιγμή με συστηματικό τρόπο θα μας λέει τις ειδήσεις από την κρατική τηλεόραση, στέλνοντας στην ανεργία και στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους συμβατικούς συναδέλφους του.

Όμως, σύμφωνα και με τον «νόμο του Μέρφυ», κανένα σχέδιο δεν είναι τόσο απλό ώστε κάτι να μην μπορεί να πάει στραβά. Έτσι, τέλη Μαΐου του σωτήριου ψηφιακού έτους 2023, και καθότι πλέον δεν χρησιμοποιούμε το παρωχημένο φαξ, η Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας (από την οποία προκύπτουν τα ερωτήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές Λυκείου για τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις) δέχτηκε λέει ανηλεή ηλεκτρονική επίθεση από κουκουλοφόρους χάκερ. Σε μια ιστορία που έχει αναλογίες με το παγκόσμιο τρομοκρατικό δίκτυο που ενεργούσε στη χώρα μας (ευτυχώς, αυτό εξαρθρώθηκε) αποτελούμενο συνολικά από δύο Πακιστανούς, οι ψηφιακοί γκάνγκστερ οργάνωσαν σε βάρος εξεταζόμενων μαθητών την «πιο σημαντική ιστορικά επίθεση που έχει γίνει σε δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό» με δεδομένο ότι σημειώθηκαν 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες μέσα σε μόλις μία ώρα! Μήπως πέρασαν την Τράπεζα Θεμάτων για κλασική τράπεζα;

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η επίθεση στην οποία συμμετέχουν οι μισές χώρες του πλανήτη που είναι καταχωρημένες στις χάρτες του ΟΗΕ είναι υποκινούμενη και δη χρηματοδοτούμενη από κάποιον σύγχρονο Δόκτορα Κλάους (με το κόστος της επίθεσης να ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ)! Χτυπάνε την παιδεία και τον πολιτισμό μας διότι κατάλαβαν ότι ο διαφωτισμός δεν έχει σταματήσει ποτέ στην Ελλάδα!

Η κυβερνοεπίθεση έχει και συνέχεια

Εδώ και 15 μέρες, το υπουργείο Πολιτισμού (να το πάλι το χτύπημα στον πολιτισμό μας!) δεν μπορεί ούτε ένα απλό mail να στείλει ή να παραλάβει, καθότι από τις 14 Ιουνίου έχει δεχτεί κι αυτό επίθεση ψηφιακής μορφής. Το σύστημα στο ΥΠΠΟ «έπεσε» επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, και παραμένει πεσμένο και επί της δεύτερης 4ετίας Μητσοτάκη. Ευτυχώς, μόνη αμετακίνητη υπουργός, η Μενδώνη, για να ολοκληρώσει το επιτυχημένο έργο της στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η από 14-06-23 λιτή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ (Απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα ηλεκτρονικά συστήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώθηκε σήμερα το πρωί. Το περιστατικό διερευνάται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του #ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας. Έως τώρα δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή δεδομένων, καθώς όλα τα συστήματα τέθηκαν προληπτικά εκτός λειτουργίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την ταχεία αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας τους) περισσότερο γέννησε ανασφάλεια, παρά καθησύχασε, (καταρχάς) τους ίδιους εργαζόμενους στο υπουργείο. Μήπως, και εδώ, οι χάκερ νόμισαν κυριολεκτικά ότι ο Πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας;

Σε πρακτικό επίπεδο, δυο βδομάδες τώρα, όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι, «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν διαθέτει ψηφιακό πρωτόκολλο σε κανονική λειτουργία, δεν έχει ιστοσελίδα, δεν λειτουργούν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις (culture.gr) των Υπηρεσιών και των υπαλλήλων, στο κεντρικό κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας είναι απενεργοποιημένα όλα τα τηλέφωνα και δεν λειτουργεί το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, αλλά κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να ενημερώσει το συναλλασσόμενο κοινό και τους πολίτες, με αποτέλεσμα να μένουν έκθετοι οι υπάλληλοι και οι Υπηρεσίες». Ας σημειωθεί ότι διαρροές μέσα από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν ότι οι χάκερ είναι τόσο βέβαιοι για τη ζημιά που ήδη έχουν κάνει ή μπορούν να κάνουν, που ζητάνε λύτρα από το υπουργείο!

Βαδίζοντας τις πρώτες ημέρες της δεύτερης γαλάζιας και ψηφιακής 4ετίας της, η ΝΔ έχει θέσει ανάμεσα στους προγραμματικούς της στόχους την «πλήρη ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά) ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία» και «διακίνηση όλων των πληροφοριών και δεδομένων έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του δημοσίου». Επιφυλακτική (και σταθερά κακοπροαίρετη) η αντιπολίτευση, προτείνει στον κρατικό μηχανισμό να κρατήσει λίγες συσκευές φαξ, καλού κακού.