«Ούριος άνεμος»

Ο άνεμος…γνωστό φυσικό φαινόμενο. Άλλες φορές ευεργετικός και χρήσιμος άλλες πάλι απρόβλεπτος, δύσκολος, επικίνδυνος, καταστροφικός.
Ο ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, αναφέρει στο «Δοξαστικόν» του Άξιον Εστί που χιλιοτραγουδήθηκε:
«Οι σημαντικότεροι άνεμοι που ιερουργούν και σηκώνουν το πέλαγος σαν Θεοτόκο
Που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια
Που σφυρίζουν στα όρη κι έρχονται
Ο Μαΐστρος, ο Λεβάντες, ο Γαρμπής, ο Πουνέντες
Ο Γραίγος, ο Σιρόκος, η Τραμουντάνα, η Όστρια».
Αυτοί είναι οι οχτώ γνωστότεροι άνεμοι του ανεμολόγιου κι ίσως τα ονόματά τους να μας είναι γνωστά εξ ακοής, τουλάχιστον. Είναι γνωστό επίσης πως πολλές φορές φυσά «ούριος άνεμος». Άνεμος καλός κι ευνοϊκός. Κι όταν η φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά, θέλουμε να δηλώσουμε τις καλές συνθήκες που επικρατούν σε οτιδήποτε επιχειρούμε να φέρουμε σε πέρας.
★★★
Δύο μήνες επιστροφής στην «κανονικότητα», έπειτα από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τη ΝΔ και τον Κ.Μητσοτάκη, κι οι εκτιμήσεις από τα κυβερνητικά στόματα δίνουν και παίρνουν σε μία επιχείρηση να φιλοτεχνήσουν το κυβερνητικό προφίλ. Μέσα από τις δηλώσεις κυβερνητικών, πρωθυπουργού , υπουργών αλλά και άλλων μπορεί κανείς να σχηματίσει , αν θέλει, μία σαφή εικόνα της πολιτικής που φυλάνε στον κόρφο τους, όπως το φυλαχτό που έβαζαν οι μανάδες στα μικρά παιδιά για να μη τα ματιάζουν.
Έτσι για παράδειγμα , την εκτίμηση πως πνέει «ούριος άνεμος» για την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος. Όχι βέβαια ότι τα προηγούμενα χρόνια, αυτά της συριζαϊκής διακυβέρνησης, είχαν διαταραχτεί από άλλους ανέμους του ανεμολογίου, που έθεσαν σε κίνδυνο και ταραχή την αγάπη ανάμεσα στους εκπροσώπους των ελληνικών κυβερνήσεων και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού! Όμως, να, πώς να το κάνουμε; Είναι γνωστό τοις πάσι πως η ΝΔ αποτελεί τον αυθεντικό, τον αυθεντικότερο εκφραστή των συμφερόντων της εγχώριας μεγαλοαστικής τάξης και του ξένου παράγοντα. Κι αυτό πρέπει να τονιστεί προς κάθε κατεύθυνση. Άλλωστε, το επιβάλλει η επιστροφή στην «κανονικότητα», δηλαδή στην αδιατάραχτη, χωρίς ενοχλητικούς ανέμους και υποψία τρικυμίας πορεία .
Πού τα δήλωσε τα παραπάνω ο νέος υπουργός Άμυνας; Μα κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην πρωτεύουσα του ακριτικού μας Έβρου, Αλεξανδρούπολη. Παραθαλάσσια πόλη η Αλεξανδρούπολη, με ωραίο λιμάνι. Κόμβος , αφού είναι χτισμένη σε σταυροδρόμι. Σε μια περιοχή όπου διασταυρώνονται πολλά και διαφορετικά, αλλά σημαντικά συμφέροντα.
Κι όταν κάποιος ξεκινά για εκδρομή, αφού και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, χρειάζεται και την ανάλογη παρέα, μιας και ως γνωστό…μόνος ούτε στον παράδεισο που λένε! Μαζί του λοιπόν στην πρωτεύουσα της Θράκης ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζ. Πάιατ και ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
★★★
Αφορμή της κοινής επίσκεψης η ανέλκυση από το βυθό της περιοχής ενός ναυαγίου. Δεν έχουν σημασία οι αφορμές. Σημασία έχουν τα όσα λέγονται έπειτα από αυτές.
Στην ομιλία του μετά την επίσκεψη στο σημείο των εργασιών ανέλκυσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε τη σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής θέσης της Αλεξανδρούπολης, τις αναπτυξιακές και οικονομικές δυνατότητες του λιμένα, την ενεργειακή προοπτική της περιοχής καθώς και τη στρατηγική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας της χώρας με τις ΗΠΑ.
Αναφορικά με τη σημασία της ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», είπε ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά πλέον ενισχυμένη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πλοίων».
Αναφέρθηκε επίσης και στη «χρήση του λιμανιού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όταν υφίσταται βέβαια ανάγκη», εκτιμώντας ότι «ενισχύεται περαιτέρω η στρατηγική αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ …Οι ΗΠΑ είναι οι μεγάλοι σύμμαχοι διαχρονικά, κάποτε πήγαμε στον πόλεμο μαζί, τώρα πορευόμαστε στην ειρήνη μαζί, αλλά και εργαζόμαστε μαζί για να εμπεδωθεί η σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά. Έπειτα από όλες αυτές τις δηλώσεις από το στόμα του αρμόδιου υπουργού έγινε ολοφάνερη, ακόμη μία φορά, η εθνικά υπερήφανη πολιτική της άρχουσας τάξης στην πατρίδα μας. Εθνικά περήφανη πολιτική, πάντα κάτω από την ομπρέλα του μεγάλου προστάτη, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Και βέβαια μονάχα ούριες , για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής, δεν μπορούν να θεωρηθούν οι εξελίξεις που προμηνύουν οι παραπάνω δηλώσεις.