Διώξεων συνέχεια

Νέες διώξεις ενάντια σε μέλη συλλογικοτήτων, στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος; Η συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς, έξω από συμβολαιογραφείο της πόλης!
Στους διωκόμενους αποδίδονται οι κλασικές πλέον κατηγορίες… «σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικών σε υπηρεσία» και ασφαλώς, για να μη λείψει ο Μάρτης απ’ τη σαρακοστή, η «διατάραξη της κοινής ειρήνης και ησυχίας». Με τις χιλιοπαιγμένες αυτές κατηγορίες διώκονται ένας συνταξιούχος, ένας δικηγόρος, ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ και εκπαιδευτικοί. Οι «ύποπτοι» έχουν ήδη κληθεί σε προκαταρκτική εξέταση.
Είναι γνωστό -έτσι διατείνονται όσοι κυβερνούν- ότι αστυνομία και λοιπές δυνάμεις «προστασίας του πολίτη» ασκούν έργο πάταξης του εγκλήματος. Είναι γνωστό πως επί των ημερών της ΝΔ, αλλά και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων, η αγιοποίηση και ωραιοποίηση του ρόλου των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί καθημερινή ενασχόληση. Η αστυνομία είναι αυτή που έχει αναλάβει τον «καλλωπισμό» των πόλεων μας, των πανεπιστημίων μας, αφού αυτοί είναι χώροι που μαστίζονται από την εγκληματικότητα. Άντρα εγκλήματος κι εγκληματιών, -πόλεις με συγκεκριμένες περιοχές και πανεπιστήμια- φυτώρια ανομίας και ανόμων.
Χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, με όσα προπαγανδίζει η άρχουσα τάξη! Πού αλήθεια κυκλοφορούν οι μεγαλύτεροι των εγκληματιών στις ημέρες μας; Για τι ακριβώς πρέπει να πειστούμε ως λαός; Μα είναι απλό! Άνομοι κι εγκληματίες κυκλοφορούν σε περιοχές των πόλεων, κι αυτές πρέπει να εξαγνιστούν και να καθαριστούν. Άνομοι κι εγκληματίες κυκλοφορούν εντός των τειχών των πανεπιστημίων, ναι εκείνων των χώρων που μορφώνουν τα παιδιά μας. Άνομοι κι εγκληματίες όσοι καταλαμβάνουν σχολεία κι αγωνίζονται. Άνομοι κι εγκληματίες οι εργαζόμενοι που θα αγωνιστούν για τη ζωή τους. Όλοι όσοι καταφέρονται ή θα στραφούν ενάντια στην πολιτική τους…άνομοι, εγκληματίες!
Έτσι έχουν τα πράγματα και δε μας είναι άγνωστα ούτε και προξενούν έκπληξη σε όσους παρακολουθούν από κοντά και δραστήρια την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα αυτής της χώρας. Να σημειώσουμε τα εξής:
-Είναι ξεκάθαρη η απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται. Όλες οι κυβερνήσεις που κράτησαν στα χέρια τους «καυτή πατάτα» -του ζητήματος των πλειστηριασμών στη συγκεκριμένη περίπτωση- ακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια την πορεία αυτή, διαστρεβλώνοντας ανερυθρίαστα την αλήθεια. Φρόντισαν να μετατρέψουν όσους τυχόν αρθρώνουν λόγο από θύματα μιας πολιτικής σε θύτες κι αυτουργούς. Καλλιέργησαν -κι εξακολουθούν να καλλιεργούν- με την πολιτική των διώξεων το φόβο και την τρομοκράτηση. Πάγια και γνωστή η πολιτική τους, πολιτική όλων των αντιλαϊκών και αντιδραστικών κυβερνήσεων, κάνει την εμφάνισή της όταν και όπου παραστεί ανάγκη.
-Όση «κανονικότητα» τέτοιου είδους επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν είναι σίγουρο πως θα πολλαπλασιάζει τους «άνομους». Είναι σίγουρο πολύ περισσότερο πως η πολιτική τους αυτή θα οδηγήσει σε νέους αγώνες ευρύτερα τμήματα των εργατολαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, το ψέμα από την αλήθεια και θα σαρώσει κάθε αστική μεγαλοστομία περί «κανονικότητας» και νομιμότητας!!

Φοιτητικές κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη, «βρέφος» λίγων μηνών. Έχει όμως καταφέρει -παρότι βρέφος- να δείξει σε πολλές περιπτώσεις τα δόντια και τις προθέσεις της. Πατώντας στην πολιτική παρακαταθήκη και κληρονομιά των προκατόχων της μνημονιακής δεκαετίας, επιχειρεί με ταχύ βηματισμό αντιδραστικές ανατροπές σε κάθε κοινωνικό πεδίο, θεωρώντας πως με αυτή τη γρηγοράδα θα αιφνιδιάσει και θα πιάσει στον ύπνο λαό και νεολαία.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και την πάλαι ποτέ «πρώτη φορά αριστερά», το λαϊκό κίνημα βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με φαινόμενα αγωνιστικής άπνοιας, δυσκολίες συσπείρωσης και οργάνωσης αγώνων. Είναι αλήθεια πως η κατάσταση αυτή δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη αποφασιστικά.
Είναι όμως, εξίσου φανερό, πως η αποκρουστικότητα του κυβερνητικού προσώπου -παρά το βρεφικό της ηλικίας- ανοίγει δυνατότητες για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση νηνεμίας. Η πολιτική της κυβέρνησης, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, όσες αφορούν το συνδικαλιστικό νόμο, την κατάργηση του άσυλου στα πανεπιστήμια, οι υπόλοιπες αντιδραστικές ρυθμίσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οδηγούν τον κόσμο στα χνάρια των αγώνων.
Σε τέτοιες κινητοποιήσεις η φοιτητική νεολαία του ΑΠΘ, με Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις σχολών και διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα. Απέχουμε από την αντιστροφή της κατάστασης. Συγκεντρώνουμε όμως εφόδια και δυνάμεις. Απλώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις θέσεις και την προπαγάνδα μας.