Φωνή απόγνωσης από τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων μέχρι τον κάμπο της Άρτας. Φωνή απόγνωσης από τους παραγωγούς οι οποίοι βλέπουν τον κόπο τους να έχει καταστραφεί από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και το εισόδημα να καταρρέει. Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας κοντά στο Μέτσοβο, εκεί που αναπτύσσεται η μεγαλύτερη καλλιέργεια πατάτας στην Ήπειρο. Οι αγρότες της περιοχής σημειώνουν ότι για την φετινή χρονιά η καλλιέργεια είναι αδύνατη.

Στο ήδη μεγάλο κόστος της προμήθειας πρώτων υλών προστίθεται και η ζημιά της κατεστραμμένης σποράς της φετινής χρονιάς. Υπογραμμίζουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για οικονομική στήριξη των πατατοπαραγωγών, προκειμένου η φετινή καταστροφική χρονιά να μην αποτελέσει και την τελευταία που ασχολούνται με την καλλιέργεια οι 80 και πλέον συνάδελφοι παραγωγοί και μόνιμοι κάτοικοι της Χρυσοβίτσας.

Εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες και στην Άρτα. Οι αγρότες βλέπουν στην ελαιοπαραγωγή να καταγράφεται ολική ακαρπία.
Όσον αφορά τον κλάδο της μελισσοκομίας, η οποία είναι επίσης ανεπτυγμένη και απασχολεί σημαντικό μέρος των αγροτών του, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων από τα μέσα Απριλίου μέχρι και σήμερα, η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική και αναγκάζονται να τροφοδοτούν τα μελισσοσμήνη για να τα διατηρήσουν, έχοντας έτσι πρόσθετες και άκαιρες δαπάνες.

Γενικότερα σε όλες τις παραγωγές παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα όπως επί παραδείγματι και στα αρωματικά φυτά!
Η ίδια και χειρότερη κατάσταση περιγράφεται για την χονδροελιά, που καλύπτει μεγάλο ποσοστό παραγωγής στον Δήμο Ν. Σκουφά στην Άρτα, όπου φέτος υπάρχει σχεδόν ολική ακαρπία.
Επίσης στα εσπεριδοειδή προβλέπεται πτώση της παραγωγής 40 % περίπου και στα ακτινίδια πάνω από 50%, που αποτελούν μια αρκετά προσοδοφόρα καλλιέργεια στον Δήμο Ν. Σκουφά.

Το γεγονός αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο των παραγωγών, καθώς πρόκειται για έναν δήμο που η αγροτική παραγωγή αποτελεί, για πολλούς, το κύριο επάγγελμα και τη μοναδική πηγή εσόδων τους. Άμεση απαίτηση των παραγωγών είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση
Γ. Μ.