Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών στα διάφορα ΚΥΤ. Το αντίθετο μάλιστα, τους αφήνει εντελώς έκθετους χωρίς κανένα ουσιαστικό υγειονομικό μέτρο προφύλαξης. Πλέον η κατάσταση κρίνεται τουλάχιστον ανησυχητική με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό και στις προσφυγικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο πενθήμερο του Νοέμβρη είχαν καταγραφεί 750 κρούσματα και ένας θάνατος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου μετανάστευσης.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση η κυβέρνηση επανέφερε με ένταση το σχέδιο «Αγνοδίκη». Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή της πολιτικής της καραντίνας και των απαγορεύσεων στα πλαίσια τον προσφυγικών δομών. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε τεθεί σε ισχύ τον προηγούμενο Μάρτη μπροστά στο ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας με την είσοδο και την έξοδο των διαμενόντων στις δομές να απαγορεύεται. Είναι χαρακτηριστικό της κυβερνητικής υποκρισίας ότι το παραπάνω σχέδιο υποτίθεται πως προέβλεπε -εκτός από το μέτρο της καραντίνας- μια σειρά από μέτρα που αφορούσαν την περίθαλψη και την προστασία των προσφύγων, όπως η λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών. Παρ’ όλα αυτά, τα ιατρεία που λειτουργούν στα ΚΥΤ Λέσβου, Χίου και Σάμου είχαν κλείσει τον περασμένο Ιούλιο – Αύγουστο ελλείψει χρηματοδότησης και μέχρι τώρα δεν έχουν λειτουργήσει. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις πρόσφυγες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό στοιβάχτηκαν σαν τα ζώα σε κοινές αποθήκες.

Κι ενώ όλα τα παραπάνω αποτελούν άλλη μια απόδειξη της ακροδεξιάς – αντιπροσφυγικής πολιτικής της κυβέρνησης, το δράμα των προσφύγων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν έχει τελειωμό καθώς σε καθημερινό φαινόμενο τείνουν να εξελιχθούν τα ναυάγια και οι πνιγμοί των προσφύγων. Τελευταίο και τραγικό περιστατικό αποτελεί ο εντοπισμός της σορού ενός μικρού αγοριού μετά από ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου. Από το ίδιο περιστατικό αγνοούνται επιπλέον 6 πρόσφυγες. Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο. Πριν λίγους μήνες, 24 πρόσφυγες είχαν βρει το θάνατο στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Συνολικά, πολλές εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την καταστροφή και το θάνατο που σπέρνουν στις χώρες τους οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ένα ακόμα ύποπτο περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται για μια ακόμα φορά το Λιμενικό είδε το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τρίτη 60 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν από το Λιμενικό σε τοποθεσία ανοιχτά της Μήλου. Το Λιμενικό, αν και επιβεβαίωσε το γεγονός και ρυμούλκησε το πλοίο με τους πρόσφυγες, λόγω της κακοκαιρίας στο Αιγαίο, αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με το πού τους πηγαίνει. Ένα 24ωρο αργότερα το Λιμενικό της περιοχής αρνείται πως υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό με πρόσφυγες τις τελευταίες μέρες. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και καθόλου δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις παράνομες επαναπροωθήσεις που διεξάγει αποδεδειγμένα πλέον το λιμενικό στο Αιγαίο.