Δύο τραγικά περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαι­ώνουν την απάνθρωπη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους πρόσφυγες. Πιο συγκεκριμένα, 44χρονος μετανάστης από την Γουινέα κατέληξε αβοήθητος στο κέντρο κράτησης της Κω. Ο Macky Diabate για τρεις μέρες σφάδαζε από τους πόνους ύστερα από κρίση σκωληκοειδίτιδας. Τελικά πέθανε μέσα σε φρικτούς πόνους από περιτονίτιδα, ύστερα από την προκλητική και εγκληματική αδιαφορία των αρχών του ΚΥΤ.
Την ίδια περίοδο ένας 24χρονος πρόσφυγας, Τούρκος κουρδικής καταγωγής, έδωσε τέλος στη ζωή του στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης Κορίνθου. Μετά την αυτοκτονία επικράτησε ένταση με τους πρόσ­φυγες να εξεγείρονται για τις συνθήκες κράτησης στο Κέντρο. Ο πρόσφυγας που αυτοκτόνησε ήταν κρατούμενος επί 17 μήνες στο Κέντρο και ενώ περίμενε να λάβει την απόφαση για την απελευθέρωσή του, του ανακοινώθηκε πως η απόφαση είναι να παραταθεί η κράτησή του στο Κέντρο.
Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένα. Φανερώνουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που είτε αδιαφορεί για τη ζωή των προσφύγων, είτε τους οδηγεί στην απόγνωση και την αυτοκτονία. Όπως άλλωστε σημειώναμε σε προηγούμενο φύλλο του ΛΔ, ακόμα και παιδιά κάτω των 10 ετών αποπειράθηκαν ή σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά τους πρόσφυγες φυλακισμένους στα κέντρα κράτησης – στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ στη Λέσβο παραμένουν εγκλωβισμένοι 6.500 πρόσφυγες. Διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες, δίπλα στη θάλασσα, εκτεθειμένοι σε όλους τους ανέμους και ειδικά στον παγωμένο βορινό άνεμο που επικρατεί στα νησιά το χειμώνα, μέσα στη λάσπη, σε σκηνές εκτεθειμένες σε όλα τα στοιχεία. Η επαρκής υγειονομική περίθαλψη, το φαγητό, το ηλεκτρικό ρεύμα, το τρεχούμενο νερό, τα ζεστά ντους και άλλες εγκαταστάσεις υγιεινής εκλαμβάνονται μόνο ως ανέκδοτο. Για τους χιλιάδες ανθρώπους έχουν τοποθετηθεί περίπου 250 τουαλέτες. Η υδροδότηση γίνεται με βυτία που πάνε κι έρχονται και ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να εξασφαλίσει λίγο πόσιμο νερό.
Παράλληλα, κανένα μέτρο προστασίας δεν υπάρχει για τους πρόσφυγες απέναντι στην πανδημία.
Την ίδια στιγμή, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξίδεψε στη Σάμο και στη Λέσβο. Συνοδευόμενη από τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, η Ίλβα Γιόχανσον επισκέφθηκε τα κέντρα κράτησης στα δύο νησιά. Η Επίτροπος Μετανάστευσης σημείωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαθέσει 276 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή νέων μεταναστευτικών δομών στα ελληνικά νησιά, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης απευθυνόμενος στην Επίτροπο -στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο- ζήτησε επείγουσα χρηματοδότηση 15,8 εκατομμυρίων € για την ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων. Στην πραγματικότητα, τα εκατοντάδες εκατομμύρια της ΕΕ θα κατευθυνθούν στη γνωστή συνταγή αντιμετώπισης του προσφυγικού, στο στήσιμο νέων προσφυγικών δομών και στην ακόμα μεγαλύτερη μετατροπή της χώρας μας σε σιδερόφραχτο φρούριο.