Με μπόλικη σάλτσα «οικολογικής ευαισθησίας», ο περιφερειάρχης Αττικής, παρουσία των υπουργών εσωτερικών Θεοδωρικάκου και περιβάλλοντος και ενέργειας Χατζηδάκη, χαρακτήρισε πρόσφατα σε μια πανηγυρική κομματική εκδήλωση το 2020 ως «έτος ανακύκλωσης».
Πίσω ωστόσο από την ακατάσχετη δημαγωγία περί των «νέων πράσινων μονάδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων και των φυτικών υπολειμμάτων» και της πολυδιαφημισμένης «αναθεώρησης σε ρεαλιστικότερη βάση των στόχων για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση», που διανθίστηκε και από τις γνωστές ανέξοδες υποσχέσεις για τους «10.000 καφέ κάδους και τα 80 απορριματοφόρα, που θα μοιραστούν σταδιακά στους δήμους ως τον Ιούνη», τις «1000 γωνίες και τα 60 κινητά σημεία ανακύκλωσης», δεν μπορούν να κρυφτούν οι αντιλαϊκοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί επέκτασης της χωματερής στη Φυλή και της δημιουργίας νέας στο Γραμματικό.
Δεν έχει περάσει εξάλλου πολύς καιρός από την περίφημη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όπου ο Πατούλης από κοινού με τη Δούρου και τον Τζήμερο υπερψήφιζαν τα καθέκαστα.
Στη συγκυρία, με φουσκωμένα τα πανιά από τις παροτρύνσεις των γαλάζιων συναδέλφων του «για δράση ενάντια στην ακινησία», ο Πατούλης επικαλέστηκε «την αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων» (διάβαζε την εμπλοκή και μέσω ΣΔΙΤ των πάσης φύσεως εργολαβικών συμφερόντων που θα προσφέρουν τις ευαγείς υπηρεσίες τους με καπάρο περί το ένα δισ. ευρώ, μόνο για τα πέντε πρώτα χρόνια) για την κατασκευή και λειτουργία των νέων μονάδων επεξεργασίας σε Σχιστό, Γραμματικό και Κεντρικό Τομέα Αθηνών.
Σύμφωνα με το «οικολογικό» σχέδιο της ΝΔ, στους χώρους αυτούς θα δημιουργηθούν και μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ενώ για το Σχιστό και τον Κεντρικό Τομέα προβλέπεται και «η δυνατότητα δημιουργίας εγκατάστασης θερμικής επεξεργασίας» (με πρόδηλο στόχο την παραγωγή καυσίμου για εργοστάσια καύσης στα πρότυπα της ΑΓΕΤ στο Βόλο).
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Δεξιάς παρουσίαζε με τυμπανοκρουσίες τα παραπάνω σχέδια – κόλαφο για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή του λεκανοπεδίου, κομπορρημονώντας μάλιστα «για ζήτημα εθνικού φιλοτίμου» (Χατζηδάκης), ήρθαν στο φως νέα αποκαλυπτικά στοιχεία μελέτης σύμφωνα με τα οποία «διαπιστώνονται μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια» στις τιμές των πάσης φύσεως -ραδιενεργών και μη- ρύπων.
Οι μελετητές κάνουν λόγο για «απελπιστική περιβαλλοντική κατάσταση …με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών».