Υπό τον τίτλο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επανιδρύθηκε το μέχρι πρότινος κατηργημένο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το τελευταίο, το οποίο είχε ιδρυθεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, χαρακτηρίζοντάς το αχρείαστο και μη λειτουργικό, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αντιμέτωπη πλέον με τα διογκούμενα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις ολοένα και αυξανόμενες προσφυγικές ροές και την παρουσία πολλών χιλιάδων προσφύγων, ειδικά στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου αυτών των νησιών, μέρος του οποίου στήριξε τη ΝΔ εκλογικά στη βάση της επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος, η κυβέρνηση προχωρεί στην επανίδρυση του εν λόγω υπουργείου τοποθετώντας επικεφαλής του τον Νότη Μηταράκη και υφυπουργό των Γ. Κουμουτσάκο.

Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση φάνηκε και στην περιοδεία του νέου υπουργού σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Ο Ν. Μηταράκης ήρθε αντιμέτωπος με σοβαρές αποδοκιμασίες στην ίδια του την εκλογική περιφέρεια, τη Χίο. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της περιοδείας του στη Λέσβο δεν επισκέφτηκε τελικά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, αφού όπως τραγελαφικά ο ίδιος δήλωσε «Δεν χρειάζεται να πάμε στο ΚΥΤ, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή και εργαζόμαστε για να έχουμε αποτελέσματα», ενώ συμπλήρωσε πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών.

Βέβαια, οι στόχοι της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα και η πολιτική που θα ακολουθήσει καθορίζονται από τις συνθήκες και τις συμφωνίες που η ίδια η ΕΕ επιβάλλει και η εκάστοτε κυβέρνηση υλοποιεί. Χαρακτηριστικές ταυτόχρονα είναι και οι ακροδεξιές τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ που μάταια η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει. Τέτοια τοποθέτηση είναι και αυτή του Αντώνη Σαμαρά στο πρόσφατο 13ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Στην τοποθέτησή του, η οποία κινήθηκε σε υψηλούς ακροδεξιούς τόνους, μίλησε για «λαθροεποικισμό» και επιδόθηκε σε ένα αντιμεταναστευτικό κρεσέντο, ζήτησε τη μαζική επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών βγάζοντάς τους όλους σχεδόν παράνομους και υπερθεμάτισε την πολιτική των στρατοπέδων «Αμυγδαλέζας» και των φρακτών στα σύνορα που είχε στήσει όταν ήταν πρωθυπουργός.

Αρωγοί βέβαια στην προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης στέκονται και τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Χύνοντας κροκοδείλια δά­κρυα για το δράμα των προσφύγων κλείνουν σε όλες τις πτώσεις τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ο λαός και η χώρα εξαιτίας της παρουσίας τους στη χώρα μας. Προβάλλοντας μια ακροδεξιά ρητορική μιλούν χωρίς να κουράζονται για λαθρομετανάστες, για τον κίνδυνο μετάδοσης και εξάπλωσης επιδημιών στον Ελληνικό λαό, για τον κίνδυνο αύξησης της εγκληματικότητας, καλλιεργώντας το φόβο και το ρατσισμό.

Την ίδια στιγμή σε διάφορες περιοχές της χώρας κάνουν την εμφάνισή τους αγανακτισμένοι ή «αγανακτισμένοι» πολίτες που στρέφονται ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Την Τετάρτη 22/1, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργάνωσε διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Ο τελευταίος σε ένα κρεσέντο ακροδεξιάς ρητορικής δήλωσε πως υπάρχει «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» και πως «θέ­λουν να μας επιβάλλουν άλλον τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία», ενώ συμπλήρωσε πως «…θέλουμε αποτροπή. Η Πατρίς κινδυνεύει…»

Τα πραγματικά αίτια βέβαια των ολοένα και αυξανόμενων προσφυγικών ροών πρέπει να τα αναζητήσουμε αλλού και όχι στο αντιδραστικό περιεχόμενο που εκφράζεται μέσα από τέτοιου είδους ρατσιστικές και εθνικιστικές κορώνες. Οι πρόσφυγες που φτάνουν σήμερα στη χώρα μας ξεριζώνονται από τον τόπο τους εξαιτίας των πολέμων που εξαπολύουν στις χώρες τους οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και αφού γλυτώσουν από το θάνατο και τον όλεθρο του πολέμου, πολλοί από αυτούς θαλασσοπνίγονται προτού φτάσουν στον προορισμό τους. Όσοι από τους πρόσφυγες καταφέρουν να φτά­σουν στη χώρα μας έρχονται αντιμέτωποι με την πολιτική του ρατσισμού, του αυταρχισμού και το όνειδος των κέντρων κράτησης τύπου Μόριας. Στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες σε αυτά τα κέντρα, αντιμέτωποι με την πείνα και την εξαθλίωση και ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τα παιδιά τους αποκλεισμένα από τα σχολεία, εγκλωβίζονται στη χώρα μας, αφού με βάση τις πολιτικές της ΕΕ, τους κανονισμούς και τις συνθήκες απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα στην οποία φτάνουν. Αλλά και στην περίπτωση που φύγουν από την Ελλάδα και συλληφθούν τους επιστρέφουν πίσω.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στην εφαρμογή των ντιρεκτίβων της ΕΕ, αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγές με αυταρχισμό και καταστολή και προβαίνει στη δημιουργία νέων κολαστηρίων τύπου Μόριας.

Παρόλα τα μέτρα όμως που παίρνονται, όσο οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ θα εξαπολύουν τους κατακτητικούς τους πολέμους τόσο θα αυξάνονται οι ροές των κατατρεγμένων.