Άρον άρον έσπευσε να κλείσει η κυβέρνηση την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη. Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ποιοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης μέσω της συγκεκριμένης εξεταστικής. Όχι μόνο δεν ήταν να χυθεί άπλετο φως, όπως διαβεβαίωνε, αλλά να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι και αιτίες που δεν είναι άλλοι από την εγκληματική κυβερνητική πολιτική.

Απόδειξη του χαρακτήρα αυτού της εξεταστικής επιτροπής αποτελεί και το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έσπευσε να κλείσει τις εργασίες της επιτροπής χωρίς να καλεστούν βασικοί μάρτυρες και χωρίς να αποσταλεί η δικογραφία της εισαγγελίας εφετών Λάρισας. Επιδιώκει έτσι η κυβέρνηση να σβήσει από το επερχόμενο πόρισμα της εξεταστικής κάθε αναφορά σε καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων και συμβάσεων. Έργα που, αν είχαν ολοκληρωθεί, θα μπορούσαν να αποτρέψουν το δυστύχημα.

Η στάση της κυβέρνησης για μια ακόμα φορά εξόργισε πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους συγγενείς των θυμάτων που ζητούν δικαίωση, όσο και αν ανερυθρίαστα ο πρώην υπουργός μεταφορών Καραμανλής, με μια απίστευτα κυνική δήλωση στην εξεταστική, τους προέτρεψε εμμέσως να είναι βουβός ο πόνος τους. Είναι ο ίδιος που μόνο λίγες μέρες πριν το δυστύχημα διαβεβαίωνε πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας στον ΟΣΕ και πως μάλιστα είναι ντροπή να τίθεται τέτοιο ζήτημα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από τις διαδικασίες της εξεταστικής καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών. Είναι βέβαια και αυτοί συνυπεύθυνοι, αφού και η δική τους πολιτική οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση και απαξίωση του ΟΣΕ. Από τη μεριά του, το ΚΚΕ αποχώρησε και αυτό καταγγέλλοντας την κυβέρνηση. Επιχειρεί όμως έτσι να καλύψει και την προηγούμενη δική του στάση που πρότεινε σύσταση εξεταστικής που θα διερευνήσει τις ευθύνες «σε βάθος χρόνου», που έχει ως αποτέλεσμα να διαχυθούν οι βασικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης.

Η υπόθεση τελικά φαίνεται να οδηγείται στον γνωστό δρόμο, να παιχτεί το θέατρο και το γαϊτανάκι ευθυνών και να ξεχαστεί το έγκλημα ή στην καλύτερη περίπτωση να δικαστεί ο σταθμάρχης ή ο επόπτης και να ξεπλυθούν οι βασικοί ένοχοι, η κυβέρνηση και η πολιτική της.