Ακόμα ένα δωράκι στους φαρμακοβιομήχανους έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νέο δελτίο φαρμάκων που ισχύει ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας και προβλέπει αυξημένες συμμετοχές για τους ασφαλισμένους στο φάρμακο.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να «χαρίσει» τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (!) στη φαρμακοβιομηχανία και να τα ζητήσει από τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει για τα φάρμακά τους δύο και τρεις φορές μέσα από τη φορολογία!

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μειώνει κατά 30 εκατομμύρια ευρώ το clawback (την επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) της φαρμακοβιομηχανίας στον ΕΟΠΥΥ και μετακυλίει την υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασθενείς, με τις εκτιμήσεις ειδικών του χώρου να θέλουν να ξεπερνιέται κατά πολύ το ποσό αυτό!

Οι αυξήσεις αφορούν εκατοντάδες σκευάσματα και έρχονται μέσω της παρέμβασης του υπουργείου Υγείας στις λεγόμενες «ασφαλιστικές τιμές» των φαρμάκων, δηλαδή τις τιμές που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και καθορίζουν το πόσο πληρώνει τελικά ο ασθενής. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο μειώνει πολλές από τις ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, αυξάνοντας έτσι τη διαφορά μέχρι τη λιανική τιμή, διαφορά την οποία πληρώνει έτσι κι αλλιώς ο ασφαλισμένος πλέον της συμμετοχής του.

Σε ένα τυχαίο παράδειγμα, σκεύασμα με λιανική τιμή 10 ευρώ, «ασφαλιστική τιμή» 9 ευρώ και συμμετοχή ασθενούς 15%, κόστιζε μέχρι σήμερα 1,5 ευρώ (λόγω της συμμετοχής 15%) συν 1 ευρώ λόγω διαφοράς λιανικής – ασφαλιστικής τιμής, σύνολο 2,5 ευρώ. Με μια μείωση της «ασφαλιστικής τιμής» στα 8 ευρώ, προστίθεται άλλο 1 ευρώ που επιβαρύνει την τσέπη του ασθενούς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σκευάσματος που λαμβάνουν χιλιάδες ασθενείς για τη χοληστερίνη (συσκευασία 10 mg – 28 τεμάχια), που με το προηγούμενο δελτίο τιμών είχε λιανική τιμή ίδια με την ασφαλιστική τιμή, στα 12,41 ευρώ, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 3,10 ευρώ. Ενώ, με την αναθεώρηση του δελτίου τιμών, η ασφαλιστική τιμή πέφτει στα 7,29 ευρώ, επομένως η επιβάρυνση του ασφαλισμένου υπερτριπλασιάζεται, στα 6,94 ευρώ!

Το γελοίο του πράγματος είναι ότι μετά από τις αναμενόμενες αντιδράσεις καταναλωτών και φαρμακοποιών απέναντι στο νέο αυτό αντιλαϊκό μέτρο, ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε ένα πλαφόν 3 ευρώ στην αύξηση του φάρμακου, γεγονός φυσικά που πολύ μικρή διαφορά κάνει σε ό,τι αφορά στα φτηνά και ευρείας κατανάλωσης φάρμακα.