Το Σάββατο στις 14 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου σε χώρο στην περιοχή των Εξαρχείων από μερίδα αγωνιστών του «Λαϊκού Μετώπου», στους οποίους τον Ιούλιο του 2021 είχε επιβληθεί εξοντωτική ποινή 33 χρόνων κάθειρξης στον καθένα, σε μια δίκη παρωδία με κάλπικο κατηγορητήριο περί τρομοκρατίας, από το Α’ Τριμελές Εφετείο.
Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από τις 22 Οκτωβρίου του 2022, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας με βασικό αίτημα την αναστολή της ποινής τους μέχρι τη διεξαγωγή της έφεσης την οποία έχουν καταθέσει. Μετά από 96 μέρες απεργίας πείνας, αυτό κατέστη κατορθωτό για τους 10 από τους 11 από αυτούς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι διωκόμενοι αγωνιστές εξήγησαν τον άδικο τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η πρώτη δίκη, με την κατηγορία να στηρίζεται στη μαρτυρία ενός και μόνο μάρτυρα, αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής. Παράλληλα δεν επετράπη στους διωκόμενους να καλέσουν όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης, παρά αποφασίστηκε αυθαίρετα η εξέταση ενός μάρτυρα ανά κατηγορούμενο. Από τη μεριά τους, οι αγωνιστές που έχουν διατυπώσει εξ αρχής το αίτημα για δίκαιη δίκη, χαρακτήρισαν τη δίωξή τους πολιτική και τη δικαστική απόφαση προειλημμένη.

Πάνω απ’ όλα όμως ανεδείχθη η πιο σημαντική πλευρά της υπόθεσης, η ιδεολογική, όπου γίνεται η προσπάθεια ο πολιτικός αγώνας ενάντια σε ένα αντιδραστικό καθεστώς, όπως της Τουρκίας του Ερντογάν, να χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατία και η αντίσταση των αγωνιστών του «Λαϊκού Μετώπου» ακριβώς σε αυτό.
Οι αγωνιστές δήλωσαν ότι ήταν βέβαιοι για τη θετική έκβαση της προσπάθειάς τους να ανασταλεί η ποινή τους, λόγω της αποφασιστικότητάς τους και του ρεύματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε προς την υπόθεσή τους, εγχώρια και διεθνώς, ακόμη και μέσα στις φυλακές από τους υπόλοιπους κρατούμενους που παραδειγματίστηκαν από την άτεγκτη στάση τους.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των διωκόμενων αγωνιστών, Θ. Καμπαγιάννης, εξήγησε πως και οι ίδιοι οι δικαστές που επέβαλαν τις αρχικές ποινές γνωρίζουν ότι είναι παράλογες και άδικες, ενώ απέδωσε και την πρόσφατη θετική εξέλιξη και στο ηθικό κύρος που έχουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες, ακόμη και στα μάτια αυτών των εντεταλμένων δικαστών ενός εξαρτημένου αστικού κράτους όπως η Ελλάδα.
Η εκδίκαση της έφεσης ξεκινά στις 30 Ιανουαρίου και δικάσιμες θα λάβουν χώρα και στις 2 και 3 Φεβρουαρίου. Από τη μεριά τους οι διωκόμενοι αγωνιστές ζητούν την παρουσία όσων στέκονται αλληλέγγυοι με την αγώνα τους στο δικαστήριο.