Μετά την εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου “Δεύτερη ματιά” στην ΕΡΤ, που αποκάλεσε τον Μητροπολίτη Πειραιά “ακροδεξιό και χρυσαυγίτη”, ο Σεραφείμ κόπτεται πως έχει καταδικάσει επανειλημμένα τη Χ.Α. με τις δηλώσεις του. Βέβαια είναι γνωστές τόσο οι φωτογραφίες του “αγίου” Σεραφείμ με τον υπαρχηγό του Μιχαλολιάκου, Χρήστο Παππά, όσο και οι έπαινοι του Μιχαλολιάκου προς αυτόν, αλλά και παλιότερη δήλωσή του στην οποία είχε πει “Οι άνθρωποι αυτοί μου ήταν συμπαθείς, συμπαθέστατοι μπορώ να πω”.

Οι δηλώσεις του Σεραφείμ προκάλεσαν τις αντιδράσεις του Μιχαλολιάκου που τώρα τον χαρακτηρίζει “πολιτικάντη”, απειλώντας μάλιστα με αποκαλύψεις, άσχετα αν παλιότερα έλεγε πως “Έχουμε μητροπολίτες που αξίζουν. Ο Πειραιώς Σεραφείμ, που δεν καταλαβαίνει τίποτε….!” Βέβαια ο “φυρερίσκος”, άνθρωπος με ακλόνητες αρχές, παλιότερα είχε χαρακτηρίσει και τον “άγιο” Άνθιμο πολιτικάντη και σκατιάρη!

Γνωστή όμως είναι και η εκτίμηση που τρέφει ο “άγιος” Πειραιώς προς τον πρώην ταγματάρχη χωροφυλακής της χούντας, Μητροπολίτη Αμβρόσιο, “άνθρωπο με βαθιά σκέψη και με δυνατό λόγο», ο οποίος έβρισκε “γλυκιά ελπίδα” στους ναζί της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δοξάζει τον Ντερτιλή. Ο Αμβρόσιος, που σε συγκέντρωση που είχε διοργανώσει στο Αίγιο, αφού είχε περιγράψει ότι κάποιοι τον έχουν αποκαλέσει ναζιστή, χουντικό, εθνικιστή, χρυσαυγίτη, ακροδεξιό και φασίστα, είχε προσθέσει πως προτιμά “…οποιοδήποτε από όλα τα παραπάνω επίθετα αφού όλα έχουν σχέση με την έννοια της πατρίδος. Δηλαδή, προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά, όχι κατσαπλιά, όχι συμμορίτη, όχι άθεο και αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη. Φασίστα ναι, κατσαπλιά ποτέ”.

Υπάρχει λοιπόν κοινός τόπος, κοινές αρχές και αξίες για τους ναζιστές και τους λαμπρούς αυτούς “άγιους πατέρες”· ότι ακριβώς δεν έχουν ούτε αρχές, ούτε αξίες, ότι είναι έτοιμοι να φτύσουν αυτό που χτες εκθείαζαν και τούμπαλιν!