Μια διελκυστίνδα επαφών μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης έγινε τις προηγούμενες μέρες, ενώ τα επεισόδια στο σήριαλ των επαφών για τις δύο πλευρές δεν έχουν λήξει ακόμα. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός που αποκαλύφθηκε – κάτι που ήταν σε όλους γνωστό από πάντα – πως υπάρχουν υπερκέρδη του τραπεζικού συστήματος σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών και ιδίως των δανειοληπτών.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε υποκριτικά πως θα πιέσει τις τράπεζες σε ορισμένα σημεία όπως:
Θέλει διακαώς να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων που πρόσφατα αυξήθηκαν και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων.
επιθυμεί τη μείωση των υπέρογκων προμηθειών και εξόδων διαχείρισης των τραπεζικών εργασιών.

Από την άλλη οι συστημικές τράπεζες καταγράφουν σημαντικά κέρδη στο 9μηνο, που θα παρουσιάσουμε παρακάτω. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
-Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε καθαρά μετά φόρων κέρδη 680 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Επίσης τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν 22% σε ετήσια βάση.
-Η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 932 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022, από 298 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 21,1% σε 395 εκ. ευρώ.
-Η Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 386 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022. Με ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 3ο τρίμηνο 2022 και καθαρών εσόδων από προμήθειες στα 128 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2022.
-H Alpha Bank γνώρισε κερδοφορία ύψους 335,4 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Στο εννεάμηνο τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν στα 298,2 εκατ. ευρώ. Το καθαρό έσοδο τόκων σε επίπεδο εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε 925 εκατ. ευρώ.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας αντίστοιχα στην ΕΕ υπάρχουν διαφορετικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο οι τράπεζες της ευρωζώνης πέρασαν σε αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων, μετά την αύξηση κατά μισή μονάδα από την ΕΚΤ, τον Ιούλιο, αλλά οι ελληνικές τράπεζες κράτησαν σταθερά τα δικά τους επιτόκια καταθέσεων, κατά μέσο όρο, ενώ προχώρησαν ακόμη και σε μικρές μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Για να πάρουμε μια ιδέα του τι συμβαίνει στα επιτόκια και τις χρεώσεις των τραπεζών ισχύουν τα εξής:
-Στα επιχειρηματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το επιτόκιο εκτινάχθηκε από 3,76% τον Ιούλιο σε 4,37% τον Σεπτέμβριο.
-Στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, αυτό αυξήθηκε από 2,84% σε 3,50%.
-Στα επιχειρηματικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο υπήρξε άνοδος από 2,57% τον Ιούλιο σε 3,97% τον Σεπτέμβριο.
-Στα δάνεια τακτής λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, η αύξηση ήταν από 3,62% σε 4,17%.

Επίσης σχετικά με τις διάφορες χρεώσεις και προμήθειες ενδεικτικά αναφέρουμε όσα ισχύουν:
Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος
Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ κινητής κλπ)
Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων πιστωτικών καρτών.
Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για επιπλέον φορολόγηση των τραπεζών ή την «επιβολή κάποιου είδους έκτακτης εισφοράς», δείχνοντας απολύτως «καλή διαγωγή» στους τραπεζίτες,

Και βέβαια ξορκίζοντας την «δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων», αφού τα υπάρχοντα είναι υπεραρκετά και η προσπάθεια διαχείρισής τους από τράπεζες, funds και «κοράκια» απόλυτα δραστική, όπως είδαμε πρόσφατα στον πλειστηριασμό στου Ζωγράφου, αλλά και σε άλλες περιοχές που αποκρύβονται με επιμέλεια για να μην γνωστοποιηθούν, ενώ σίγουρα οδηγούν στο να χάνει ο κόσμος τα σπίτια του.

Στο μεταξύ, η «οικειοθελής» φορολόγηση στα μερίσματα των εφοπλιστών μειώθηκε από 10 σε 5%, που σημαίνει πως όποτε και αν θέλουν οι πλοιοκτήτες να συνεισφέρουν στα δημόσια οικονομικά θα έχουν επιπλέον ελάφρυνση…η οποία βεβαίως φορολόγηση επιστρέφεται ή συμψηφίζεται μέσω των ατομικών δηλώσεων εισοδήματος.