Λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Ακάρ, μετά τη σύντομη συνομιλία στις Βρυξέλλες με τον ομόλογό του, Παναγιωτόπουλο, πρόταξε τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, μιλώντας για «θετικό κλίμα με στόχο οι λαοί των δύο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης». Η ενδοτική πολιτική των παραχωρήσεων δεν μοιράζει πλούτη και ομορφιές, αλλά γεννά νέες εντάσεις και πολεμικές απειλές. Το παράδειγμα της Κύπρου είναι διδακτικό.

Παράλληλα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Χέρτσογκ, στην Άγκυρα, τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Σολτς, πάλι στην Άγκυρα, διακινούνται τώρα διάφορα σενάρια, όπως για συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ για τη μεταφορά αερίου.

Ο Σολτς αφού χαιρέτησε τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Ελλάδα, τόνισε πως «τώρα πια οι περιφερειακές συνεργασίες αποκτούν μεγαλύτερη σημασία» και εκτίμησε ότι η ενεργειακή συνεργασία δεν είναι σημαντική μόνο για την Τουρκία και τη Γερμανία, αλλά «είναι πολύ σημαντική η συνεργασία Τουρκίας – E.E. στον τομέα της ενέργειας».