Ό,τι πλησιέστερο στον Χριστιανισμό

Με αδιαμφισβήτητη κορωνίδα, μέχρι στιγμής, τα εγκαίνια σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης (το οποίο κατά τα άλλα θα αργήσει να τεθεί στη διάθεση του κοινού), ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δρομολογήσει πανηγυρικές διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας μιας σειράς έργων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις πόρρω απέχουν από την ολοκλήρωσή τους. Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκε να ξεμπερδεύει με τα πολλά πολλά εγκαίνια τώρα που έχει χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 13 Μαΐου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το Νοσοκομείο Λευκάδας, προαναγγέλλοντας μάλιστα 2.500 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας τα επόμενα 4 χρόνια (αν το καλοσκεφτεί κανείς, 625 θέσεις ανά έτος, μοιρασμένες σε όλη την επικράτεια, δεν είναι συνταρακτικά πολλές: 12 προσλήψεις ανά νομό δεν αρκούν να καλύψουν καν τις θέσεις εκείνων που αποχωρούν, σε όλες τις ειδικότητες). Ενημέρωσε μάλιστα ότι, σε λίγες ημέρες, σειρά παίρνουν για εγκαίνια τα ετοιμοπαράδοτα Νοσοκομεία Καρπάθου και Χαλκίδας. Λίγο πιο πριν είχε εγκαινιάσει τη νέα βάση Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για αναγέννηση (και) στον χώρο της Υγείας!
Παρόντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, Θεόφιλου Μανωλάτου, ο Α. Τσίπρας, δίπλα στα πολλά θαυμαστά που είπε για το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας και το σύστημα Υγείας εν γένει, έκρινε σκόπιμο να μιλήσει για τη βαθύτερη ουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ορισμένες φορές (…) οι δικές μας αρχές και αξίες, η δική μας ιδεολογία -ας μας κάνουν κάποιοι κριτική που δεν κάνουμε σταυρούς- είναι πολύ πιο κοντά σε όσα είπε ο Χριστός. Πολύ πιο κοντά από αυτά που πρεσβεύουν και πράττουν αυτοί που κάνουν μεγάλους σταυρούς.
Εμείς λοιπόν διώξαμε από τον Ναό της υγείας όλους αυτούς τους εμπόρους, τους μεταπράτες, τα ποντίκια που ροκάνιζαν δισεκατομμύρια και δημιουργούσαν αυτά τα ελλείμματα, για να μην μπορεί ο λαός να έχει πρόσβαση σε δημόσιες κι ελεύθερες υπηρεσίες υγείας».
Για άλλη μια φορά διατρανώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι καλύτερο έχει περάσει από τον τόπο, και μάλιστα είναι ό,τι πλησιέστερο είχαμε ποτέ στον Χριστιανισμό. Την αξιολόγηση την έκανε ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το πολυπληθές, τη στιγμή εκείνη, χριστεπώνυμο πλήθος χειροκρότησε θερμά τη διατύπωση αυτή.
Όμως, μάλλον στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος, δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό των εγκαινίων: «Μεταφέρθηκαν οι άρρωστοι από την παθολογική κλινική του παλαιού στο νέο νοσοκομείο Λευκάδας, ενώ αυτό δεν είναι ακόμη έτοιμο να περιθάλψει ασθενείς. Το έκαναν επειδή πήγε ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια. Για να βρει αρρώστους και να δείξουν στις κάμερες ότι δήθεν ξεκίνησε η λειτουργία του»(!). Επισημαίνοντας ότι στο νέο νοσοκομείο προς το παρόν δεν λειτουργούν τα εργαστήρια για μικροβιολογικές και διαγνωστικές εξετάσεις, ούτε η παροχή οξυγόνου, ο Μ. Γιαννάκος πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε οξυγόνο στο νέο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούσε να συνδεθεί με το ρεύμα. Ε, το έβαλαν μπροστά με τη γεννήτρια! Με τη γεννήτρια, προσέξτε! Και πήγαιναν οι ασθενείς να κάνουν ακτινογραφίες και γενικές αίματος από το νέο στο παλιό νοσοκομείο, ενώ δεν έπρεπε να μεταφερθούν ακόμα οι άρρωστοι. Δεν είναι λειτουργικό το νοσοκομείο ακόμη. Υπάρχουν προβλήματα στην εγκατάσταση των μηχανημάτων. Αλλά το κάνανε προσωρινά γιατί πήγε ο Τσίπρας για να κάνει εγκαίνια σε νοσοκομείο που δεν λειτουργεί!».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε πολλά ακόμη: ότι η διοίκηση του νοσοκομείου κήρυξε το ίδρυμα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» (όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις σεισμών και καταποντισμών, όχι όμως σε περιπτώσεις εγκαινίων) για να επαναφέρει όλους τους εργαζόμενους στα πόστα τους και για να δουλέψουν εκτός ωραρίου. Ότι το Νοσοκομείο Λευκάδας βρέθηκε σε τόσο μεγάλη αναστάτωση ενόψει εγκαινίων, ώστε υποχρεώθηκε σε παύση των χειρουργείων, με μεταφορές ασθενών σε Πρέβεζα, Άρτα, Γιάννενα. Ότι όλα αυτά καταγράφηκαν σε ένα έδαφος ήδη πλήρες προβλημάτων, με κρίσιμες τις ασυμβατότητες των ιατρικών μηχανημάτων που είχαν μεταφερθεί από το παλιό στο νέο νοσοκομείο.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Λευκάδας, αφού σημείωσαν τις ελλείψεις σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα, παρατήρησαν: «Από τις 260 οργανικές θέσεις, σύμφωνα με τον πετσοκομμένο μνημονιακό Οργανισμό του 2012, οι 99 είναι κενές, η τεχνική υπηρεσία αποψιλωμένη, και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες σε πλήρη διάλυση, ενώ αυξάνονται οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης (επικουρικοί γιατροί και νοσηλευτές, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, συμβασιούχοι στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση)».
Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει την κυβερνητική εξουσία υποσχόταν 7.000 θέσεις εργασίας στον Τομέα της Υγείας (5.000 νοσηλευτικό προσωπικό, και 2.000 ιατρικό προσωπικό) και μάλιστα σε ορίζοντα 2ετίας, τώρα φαίνεται ότι έχει «προσγειώσει» τη δρομολόγηση προσλήψεων στις 2.500 θέσεις, σε ορίζοντα 4ετίας (το πώς αντέχουν τα νοσοκομεία -όσα αντέχουν- είναι ένα θαύμα). Το επόμενο θαύμα που θα κληθεί να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνει στην κυβερνητική εξουσία, για να συνεχίσει το αναγεννησιακό πρόγραμμά του.