30 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ: τα μαύρα ρεκόρ

Κυμαινόμενα από ιστορικώς πρωτόγνωρα μέχρι απολύτως τραγικά, δεν είναι και λίγα τα μαύρα ρεκόρ που έχει καταγράψει στους 30 μήνες διακυβέρνησής της η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μολονότι οι αριθμοί καταγράφονται από τους πιο επίσημους αστικούς, κρατικούς ή διεθνείς φορείς, ωστόσο τόσο τα ίδια τα ρεκόρ, όσο και οι ερμηνείες τους, σπανίζουν στα ελληνικά ΜΜΕ. Δύσκολα θα βρει κανείς, σε παγκόσμιο επίπεδο, διακυβέρνηση που να βυθίζει τόσο πολύ το επίπεδο διαβίωσης ενός λαού, μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια. Κάποιοι από τους τραγικούς δείκτες που καταγράφονται, μόνο συμβατικά αφορούν περίοδο …ειρήνης. Επειδή τα μαύρα ρεκόρ είναι πολλά, σταχυολογούμε μόνο ορισμένα από αυτά.

Αρνητικό ρεκόρ χρέους της χώρας
Σύμφωνα με το ίδιο το ΔΝΤ, επί Κυριάκου Μητσοτάκη το ακαθάριστο χρέος της Ελλάδας ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων 40 ετών της χώρας, το ψυχολογικό όριο του 200%. Οι γαλάζιοι τεχνοκράτες, παραλαμβάνοντας χρέος στο 186%, μας βάζουν στο 2022 με εκτιμώμενο χρέος 206% (!). Αυτό αποτελεί την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως. Ας σημειώθει ότι όταν ο Γ. Παπανδρέου μάς έβαζε στο ΔΝΤ, το χρέος της χώρας βρισκόταν στο 133%.

Αρνητικό ρεκόρ ημετέρων
Από τα στοιχεία της Απογραφής, της ιστοσελίδας του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, προκύπτει ότι η στάση της ΝΔ των αρίστων, έπιασε «κορυφή» στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων. Πριν καλά καλά συμπληρώσει δύο χρόνια διακυβέρνησης, ήδη τον Ιανουάριο του 2021 η ΝΔ είχε κατακτήσει το ιστορικό ρεκόρ των 3.024 μετακλητών, αφήνοντας πίσω την καλύτερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ (2.739 μετακλητοί) αλλά και εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά (1.949 μετακλητοί).
Τελικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη …γιγάντωσε το δημόσιο, και μάλιστα όχι με αξιοκρατικό τρόπο αλλά με απόλυτα αυθαίρετες επιλογές ημετέρων. Με σήμα την Παναγιωταρέα και το μαχαιροπήρουνο, ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι πρωταθλήτρια σε αυτές τις «σχέσεις» είναι η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η οποία, μόλις 23 μέρες μετά τις εκλογές του 2019 είχε ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των μετακλητών που συμβατικά δικαιούνταν και υπέγραφε απόφαση υπέρβασης του αριθμού αυτού!

Αρνητικό ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων
Αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα κατέκτησε μαύρη πρωτιά πρώτη ανάμεσα σε 15 χώρες της Μεσογείου σε καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά. Μάλιστα, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια του 2021 σε 84 συμβάντα δασικών πυρκαγιών κατακάηκε συνολική έκταση μεγαλύτερη των 1.300.000 στρεμμάτων. Η συγκεκριμένη «επίδοση» είναι η χειρότερη από το 2008, με τη συνολική καμένη έκταση το 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα όλων των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020. Το 2021 η χειρότερη χρονιά σε καμένες εκτάσεις τα τελευταία 13 χρόνια.

Αρνητικό ρεκόρ θυμάτων από αστικές πυρκαγιές σε οικίες
Πρόκειται για ευθεία αντανάκλαση της εκτίναξης της ανεργίας, της ακρίβειας και της ευρυνόμενης κοινωνικής δυσπραγίας. Μετρώντας 83 θύματα από αστικές πυρκαγιές σε κατοικίες, η χώρα ξεπέρασε το 2021 τον χειρότερο εαυτό της, ακόμα και σε σύγκριση με τις επιδόσεις των επίσημων μνημονιακών χρόνων. Στο έτος λοιπόν που μόλις παρήλθε καταγράφηκε αύξηση των εν λόγω τραγωδιών σε ποσοστό 22% σε σχέση με το έτος 2020, οπότε υπήρξαν 68 θύματα, και κατά 186,2% (!) σε σχέση με τον μέσο ετήσιο αριθμό των 29 θανάτων, κατά το επισήμως μνημονιακό διάστημα 2010-2019. Ας σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό η χειρότερη χρονιά ήταν το 2010, με τα θύματα να ανέρχονται συνολικά στα 53.

Αρνητικό ρεκόρ αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων
Προσπερνώντας γρήγορα και ελαφρώς άδικα ένα πρωτόγνωρο κύμα αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων (ενίοτε σουρεαλιστικών) που γνώρισε η ελληνική κοινωνία κυρίως τα χρόνια της πανδημίας και με αφορμή αυτή (πχ., Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων γενική ή κατά τόπους, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας ή σε τμήματα αυτής/ Απαγόρευση μετακινήσεων/ Απαγόρευση συλλογικών διαδικάσιών και δια ζώσης συνελεύσεων/ Απαγόρευση ορθίων πελατών/ Απαγόρευση της μουσικής σε καφενεία και μπαρ/ Απαγόρευση διδασκαλίας πνευστών οργάνων/ Απαγόρευση διέλευσης πολιτών ακόμη και από αλσύλλια στο κέντρο της πόλης/ Απαγόρευση ψαρέματος/ Απαγόρευση σχολίων σε αναρτήσεις του πρωθυπουργού. κλπ.), αξίζει να μείνουμε σε δύο συγκεκριμένες απαγορεύσεις που εκδόθηκαν επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ας θυμηθούμε την φασιστικής κοπής απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων (17 Νοεμβρίου 2020, Γρηγορόπουλος 2020) την οποία ο Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να επιβάλει δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, πολλά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, στις 21 Απριλίου 1967 και στις ημέρες Πολυτεχνείου 1973! Η χούντα χρειάστηκε 6 χρόνια για τις δύο αυτές απαγορεύσεις, ο Μητσοτάκης χρειάστηκε τρεις εβδομάδες.

Αρνητικό ρεκόρ θυμάτων πανδημίας covid
Στο θέμα του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε να παλέψει μόνο με τον εαυτό της. Το αποτέλεσμα; 23.500 νεκροί τον Ιανουάριο του 2022, και δείκτες πολύ χειρότεροι ακόμη και σε σύγκριση με χώρες που προβλήθηκαν σαν παγκόσμια αντιπαραδείγματα (πχ. η Σουηδία της αγέλης μετρά 16.000 θύματα, ενώ η υπανάπτυκτη υγειονομικά Ινδία παρουσιάζει θνητότητα μικρότερη της Ελλάδας). Ο Μητσοτάκης δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει τα πολλά θύματα, τα οποία ωστόσο ήταν παράπλευρη απώλεια ώστε …να σωθεί ο τουρισμός (!).
Από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα (πρώτες ημέρες Φεβρουαρίου 2022) κάθε μήνα χάνουμε κατά μέσο όρο 2.000 συνανθρώπους μας, και παρά τα περίπου δύο συμπληρωμένα χρόνια της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε (δεν ενδιαφέρθηκε) να αναπτύξει αντιστάσεις στο πρόβλημα. Κάθε άλλο.
Μάλιστα, από τις 7 Νοεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα, και για πρώτη φορά σε τόσο ευρύ χρονικό διάστημα, έχουμε σταθερά περισσότερους (έως πολλούς περισσότερους) από 50 νεκρούς ανά ημέρα, ενώ από τις 28 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα, και για πρώτη φορά γενικώς, έχουμε σε καθημερινή βάση 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης» δήλωνε δημόσια στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ο πρωθυπουργός (με 627 διασωληνωμένους και 76 θύματα την ημέρα εκείνη). Όμως στις 23 από τις 31 ημέρες του αμέσως επόμενου μήνα, ο αριθμός διασωληνωμένων και θυμάτων ήταν μεγαλύτερος. Μάλιστα, από τις 17 Ιανουαρίου 2021 μέχρι σήμερα, καταγράφεται η πιο πυκνή συγκέντρωση (από ενάρξεως πανδημίας) 24ώρων με τριψήφιο αριθμό θυμάτων.

Αρνητικό ρεκόρ μιντιακής συμπολίτευσης
Πρώτο μεταξύ ίσων, και δίπλα στην εξαφανισμένη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, το ρεκόρ μηδενικής αντιπολίτευσης από τα μεγάλα ΜΜΕ. Μολονότι τα ΜΜΕ κατάπιαν την κάμηλο (και ομόφωνα διακήρυξαν ότι άλλοτε φταίνε οι ανεμβολίαστοι, άλλοτε η κλιματική αλλαγή, άλλοτε η πατριαρχία, άλλοτε αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις, άλλοτε οι μετεωρολόγοι, και πάει λέγοντας, αλλά ποτέ η κυβερνητική πολιτική), είναι δύσκολο να υπάρξουν απόλυτοι και συγκεκριμένοι αριθμοί για τον εν λόγω δείκτη. Πάντως, αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά, και σε ποιο μέσο ενημέρωσης, που διαβάσαμε ή ακούσαμε για κάποιον από τους μαύρους δείκτες της διακυβέρνησης της ΝΔ;