Κομπόστα ροδάκινο

Από πλευράς αγροτικής παραγωγής και δυνατοτήτων, η Βόρεια Ελλάδα -μαζί ασφαλώς και με άλλες περιοχές της πατρίδας μας- είναι τόπος ευλογημένος. Κάποτε μάλιστα ονομαζόταν «σιτοβολώνας» της χώρας, θέλοντας μ’ αυτόν το χαρακτηρισμό να τονίσουν το χαρακτηριστικό της αυτό. Δυναμικές καλλιέργειες που επί δεκαετίες πρόσφεραν, μέσα από τον καθημερινό μόχθο των αγροτών μας, εισόδημα και ζωή.
Είναι γνωστό ότι η θηλειά που για δεκαετίες σφίγγει το λαιμό των αγροτών μας, μικρών και μεσαίων, και ακούει στο όνομα Ε.Ε., έχει οδηγήσει δεκάδες κι εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς στο ξεκλήρισμα, την καταστροφή, τη φτώχεια μέσω της ΚΑΠ, της πολιτικής δηλαδή της φτωχοποίησης και της εξαφάνισής τους από τον ταξικό χάρτη αυτού του τόπου. Αν κάποιος επιμένει να αναμασά τις θεωρίες για το σωτήριο ρόλο της ιμπεριαλιστικής, και καταστροφικής για το λαό μας, Ε.Ε., είτε ψεύδεται ξεδιάντροπα, όπως οι λάτρεις του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού πολιτικοί κάθε κοπής κι απόχρωσης, είτε αγνοεί την τραγική πραγματικότητα για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ευλογημένα χώματα, με ξωμάχους της γης παραγκωνισμένους και διόλου «ευλογημένους». Το αντίθετο, σκληρά καταπιεσμένους και καταδικασμένους, εξαιτίας των πολιτικών που επιβάλλονται επάνω τους δεκαετίες τώρα.
Ροδακινοπαραγωγές περιοχές, με παράδοση και υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, Ημαθία και Πέλλα. Υψηλή ποιότητα και στη μεταποίηση του φρούτου και με εξαγωγές πολλών εκατομμυρίων. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι δύο περιοχές «έχουν γίνει έρμαιο των παγκόσμιων εμπορικών συσχετισμών» του ιμπεριαλισμού, δηλαδή, που καταδικάζει οποιοδήποτε όνειρο έχει κάποιος να ζήσει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά του και στη χώρα του.
Ένα μεγάλο κομμάτι, επιτραπέζιο και βιομηχανικό ροδάκινο κομπόστα, κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, γεννώντας στις συνειδήσεις των αγροτών της χώρας αυταπάτες, που γίνονται ψέματα με την βοήθεια της άρχουσας τάξης. Κάθε φορά η άρχουσα τάξη της χώρας, μαζί και με τους ξένους ιμπεριαλιστές, διαφημίζει και προωθεί «αγροτικά όνειρα» ευημερίας και πλούτου. Όνειρα για άνοιγμα σε αγορές εκατομμυρίων που θα κάνουν το μικρό και μεσαίο αγρότη να φάει με χρυσά κουτάλια.
Τέτοιες οι αυταπάτες και τα ψέματα για την Ε.Ε., από την πρώτη κιόλας ημέρα πρόσδεσης στο ιμπεριαλιστικό της άρμα… Ποιος ξεχνά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την αχανή αγορά των εκατοντάδων εκατομμυρίων της ΕΟΚ-Ε.Ε., που θα έπαιρναν τα γεωργικά μας προϊόντα και θα μετέτρεπαν τους αγρότες μας του καθημερινού αγώνα για τον άρτο τον επιούσιο σε λίγα χρόνια σε επιχειρηματίες της γης, σε μεταξοντυμένους; Αντί για τα μετάξια και τα χρυσά κουτάλια, αυτό που περίμενε εκατομμύρια αγροτών ήταν ο εφιάλτης της φτώχειας, του ξεκληρίσματος. Στα χρόνια που κύλησαν κοντεύει πια να εξαφανιστεί η αγροτιά και η αγροτική παραγωγή από προσώπου ελληνικής, γης!
Τέτοιες οι αυταπάτες και τα ψέματα για το άνοιγμα κι άλλων αγορών… Το τι έγινε με την αγορά στη Ρωσία είναι καλά γνωστό κι ακούει στο όνομα εμπάργκο. Εμπάργκο που γονάτισε τους Έλληνες παραγωγούς, επιτραπέζιου κυρίως ροδάκινου. Χιλιάδες τα αγροτικά νοικοκυριά που έσβησαν εξαιτίας του. Κι η καταστροφή συνεχίζεται.
Άλλη «χήνα που θα γεννούσε χρυσά αυγά» οι ΗΠΑ. Αγορά υπερατλαντική και πολλών εκατομμυρίων αγοραστών, χρύσωσε κι αυτή τα όνειρα των αγροτών, με τη βοήθεια και την παρότρυνση βέβαια των υπόδουλων πολιτικών και Πολιτικών.
Διαβάζουμε πως, ύστερα από το ρωσικό εμπάργκο, ήρθε σήμερα η σειρά των ΗΠΑ και της πολιτικής τους να προξενήσουν την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη, ζημιά στο αγροτικό εισόδημα, δηλαδή στους αγρότες. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, που με τα τρισεκατομμύρια και τα όπλα τους διαφεντεύουν, καταστρέφουν και αιματοκυλούν λαούς και χώρες, δε χαρίζουν κάστανα. Επιβάλλουν δασμούς 43% (επιπλέον 25% από τους δασμούς του 18% που υπήρχαν ως τώρα) στο βιομηχανικό ροδάκινο, τη γνωστή, γλυκιά κομπόστα.
Υπό φυσιολογικές, μη ιμπεριαλιστικές, καπιταλιστικές κοινωνικές συνθήκες, η αύξηση της παραγωγής συμπύρηνου, βιομηχανικού ροδάκινου κατάλληλου για κομπόστα, φέτος από τις 320 χιλιάδες στις 400 χιλιάδες τόνους θα έπρεπε να προξενήσει χαμόγελα στους αγρότες μας. Δε συμβαίνει όμως αυτό, αφού οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλειά, απειλώντας με επιπλέον φτώχεια και κινδύνους. Ήδη χαμένη από χέρι η εξαγωγή κομπόστας ροδάκινου, μέσα εξαρχής 50 εκατομμύρια δολάρια. Φρούδες οι ελπίδες, σκόνη για άλλη μια φορά τα «όνειρα». Πραγματικότητα ο ιμπεριαλισμός που καταδικάζει λαούς και χώρες στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ανάγκη η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας κι ο αγώνας, με κάθε ικμάδα, ενάντια σε ιμπεριαλιστές και άρχουσα τάξη, πέρα από όποιες αυταπάτες και ψέματα.