Ψηφίστηκε πρόσφατα, με βάση το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που αποτελεί πολιτικό τέκνο της “αριστερής” περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, η κυβερνητική πρόταση για ετήσια δυναμικότητα του ΧΥΤΥ Γραμματικού 23.250 τόνων, από τον Ειδικό Διαβαθμισμένο Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Πρόκειται ουσιαστικά για το “εναρκτήριο λάκτισμα” της “δοκιμαστικής” λειτουργίας του ΧΥΤΥ, που αποτελεί αιτία πολέμου για τους κατοίκους των γύρω περιοχών (Γραμματικό, Καπανδρίτι, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη).

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το εν λόγω “έργο”, όπως και ο αντίστοιχος ΧΥΤΑ Γραμματικού, αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία , την οικολογική ισορροπία και τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα της περιοχής.

Ήδη από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και μαζική αποδοκιμασία των κυβερνητικών αντιλαϊκών σχεδίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η λύση του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ εκτός των άλλων είναι και η πλέον κοστοβόρα (και) εξαιτίας των προστίμων της ΕΕ.

Παρόλα αυτά η “αριστερή” Ρ. Δούρου, που στο πρόσφατο παρελθόν διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το έργο, προσπαθώντας να εξαπατήσει και να χειραγωγήσει το μεγαλειώδες κίνημα των κατοίκων, φορέων, μαθητών της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να πάρει το χρίσμα, συνεχίζει με όλα τα μέσα την πολιτική των προκατόχων της.

Επί των ημερών της το κόστος του έργου εκτοξεύτηκε από τα 19 στα 34 εκ. ευρώ, με τις αναθεωρήσεις να εκτινάσσονται εν μέσω κρίσης στα 5,1 εκ. ευρώ, 30 φορές παραπάνω από ό,τι προέβλεπε η αρχική σύμβαση (0,17εκ. ευρώ).

Και όλα αυτά για να ικανοποιηθεί για άλλη μια φορά η ακόρεστη βουλιμία των γνωστών εργολάβων- ιδιωτικών εταιρειών που λυμαίνονται το χώρο της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμάτων, με καπάρο σε κάθε περίπτωση ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τον κρατικό κορβανά.

Στη συγκυρία της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, η περιφερειάρχης χρησιμοποιεί την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Έτσι, από τη μια, ενισχύει την τρομοκρατία και την καταστολή ενάντια στους κατοίκους που βρίσκονται στο πόδι από το 2003, χαρακτηρίζοντάς τους “δέκα γραφικούς”.

Πασχίζει δε να πείσει πως “οι πρώτες ποσότητες που θα εναποτίθενται θα είναι μικρές” και πως “ο νέος σχεδιασμός είναι καλύτερος από τον προηγούμενο που προέβλεπε 120.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως”.

Επιστρατεύει, επίσης, το απαραίτητο συνοδευτικό της αντιλαϊκής πολιτικής, τον κοινωνικό αυτοματισμό δημαγωγώντας πως “το Γραμματικό δε θα γίνει νέα Κερατέα. Δεν υπάρχουν δήμοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας οι οποίοι θα στέλνουν τα σκουπίδια τους από την Ανατολική στη Δυτική Αττική… η εγκατάσταση του ΧΥΤΥ αποτελεί το πρώτο βήμα στην πορεία για το κλείσιμο της Φυλής”.

Και αν η Ρ. Δούρου, ως αδιάλλακτος Ροβεσπιέρος σε μια νέα επίδειξη αυταρχισμού, διατυμπανίζει “δεν κάνουμε πίσω κι ας είναι προεκλογική περίοδος”, ο υποψήφιος για την περιφέρεια, Σγουρός, υπερθεματίζει εκ δεξιών καταγγέλλοντας πως “τα τελευταία χρόνια επί Δούρου δεν έχει γίνει τίποτα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ψινάκης, κάνει λόγο “για την ανάγκη μιας νέας σύγχρονης μελέτης”.