Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδόθηκε κατά τα γνωστά και φέτος, πολύ πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος (1η Μάη), στις προσφιλείς της επικοινωνιακές φιέστες αυτοθαυμασμού και στα μεγάλα λόγια προκειμένου να εμφανίσει το μαύρο ως άσπρο επενδύοντας στην καταθλιπτική μονοφωνία των πετσωμένων ραδιοτηλεοπτικών έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Επιδιώκει έτσι το κουκούλωμα των δικών της εγκληματικών ευθυνών για τη μετατροπή εκτεταμένου τμήματος της ελληνικής επικράτειας σε κρανίου τόπο το 2023. Προοίμιο της φετινής εξοργιστικής κυβερνητικής επιχείρησης αποπροσα­νατολι­σμού, μετάθεσης των ευθυνών και ξεπλύματος της γαλάζιας αντιλαϊκής πολιτικής της εγκατάλειψης – απαξίωσης των ξεχαρβαλωμένων (ή εντελώς ανύπαρκτων) υποδομών πολιτικής προστασίας, αποτέλεσε η δημαγωγική τοποθέτηση Κικίλια σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Με δεδομένο το καταστροφικό έργο του γαλάζιου επιτελικού κράτους τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους (πριν καν ξεκινήσει η επίσημη αντιπυρική περίοδος), που συνοψίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) στη μετατροπή σε αποκαΐδια 9.330 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων ως τις 14 Απρίλη (αρνητικό ρεκόρ 17ετίας σε σχέση με τον μέσο όρο των 1.839 στρεμμάτων μεταξύ 2006-2023), ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έσπευσε να «προϊδεάσει» για «ανυπέρβλητες συνθήκες» και «για μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έρχεται».

Τη σκυτάλη πήρε ο Μητσοτάκης ο οποίος σε εκδήλωση στο αρμόδιο υπουργείο για το περιβόητο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, που πήρε εσκεμμένα τον χαρακτήρα πανηγυρικής προεκλογικής συγκέντρωσης παρουσία βουλευτών και υποψήφιων ευρωβουλευτών της Δεξιάς, επιστράτευσε ως άλλοθι της κυβερνητικής αδιαφορίας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των εργατολαϊκών στρωμάτων την κλιματική αλλαγή, υποβάλλοντας παράλληλα παραπλανητικές εντυπώσεις για μια δήθεν «εργώδη κινητοποίηση» του παντελώς ανυπόληπτου κρατικού μηχανισμού. Στα πλαίσια αυτά, ο αρχηγός αποφάνθηκε προκλητικά «κάνουμε το καλύτερο…μερικές φορές η μάχη με τη φύση μπορεί να είναι άνιση, η κρίση δυστυχώς είναι ήδη παρούσα, απειλώντας ζωές, περιουσίες και κρίσιμες υποδομές…τίποτα δε θα είναι όπως χθες». Επικαλούμενος παράλληλα τη γνωστή καραμέλα της ατομικής ευθύνης τόνισε με νόημα πως «είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες».

Ολοκληρώνοντας τον δεκάρικό του, ο Μητσοτάκης, κάνοντας «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» με τη συνήθη αμετροέπειά του, διακήρυξε πως «η Ελλάδα του 2024 δε θυμίζει σε τίποτε την Ελλάδα του 2019 όταν η πολιτική προστασία ήταν περιθωριακή γραμματεία και στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο με ανενεργό το 112…Έχουμε αποκτήσει έναν φορέα, ο οποίος έχει στιβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που τρέχει η χώρα». Αξίζει να σημειωθεί πως στα πλαίσια της πολιτικής του βούρδουλα, που ξετσίπωτα κλιμακώνει η κυβέρνηση της Δεξιάς, ο Κικίλιας μετέβη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δίνοντας το μήνυμα περαιτέρω σκλήρυνσης της καταστολής με την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα που αυστηροποιεί τις ποινές για τις περιπτώσεις εμπρησμού. Την ίδια στιγμή μέσω του κανονισμού πυροπροστασίας εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας, η ΝΔ μετατρέπει και την πυροπροστασία σε ατομική υπόθεση, απειλώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις αλλά και μέσα σε πόλεις με χρηματικές ποινές που φτάνουν μέχρι και τα 54.000 ευρώ!