Η Συντακτική Επιτροπή του Λαϊκού Δρόμου ανέθεσε στη στήλη “Διαγωνίως” να εργαστεί πάνω στον νέο προεκλογικό καμβά και να συνεχίσει να γράφεται ολοσέλιδη.
Για τα επόμενα, λοιπόν, τρία φύλλα της εφημερίδας μας η 4η σελίδα θα περιέχει σχόλια και κριτική στο νέο τοπίο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Ας ανταποκριθούμε θερμά στην ντιρεκτίβα της Συντακτικής Επιτροπής.
Άλλωστε θυμόμαστε πως σε κάποια κανόνια στον Μεσαίωνα είχε γραφεί στα λατινικά “Αυτό είναι το τελευταίο επιχείρημά μας”. Ο κύβος ερρίφθη και η στήλη συμμορφώθηκε με τις νέες ανάγκες.

▲▼▲

Μπροστά στις εκλογές και τα αποτελέσματα της 26ης Μάη θυμηθήκαμε τον Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο. “Promptus grecus animus ad nova et mirabilia”, δηλαδή “Επιρρεπής η ελληνική ψυχή στα νέα και τα θαυμαστά”. Ένα τμήμα του ελληνικού λαού μετακινήθηκε προς τα δεξιά επειδή δεν συμφώνησε καθόλου με τη γνώμη του. Αυτήν δηλαδή που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

▲▼▲

Οπωσδήποτε χαιρετίζουμε την απόφαση του κόμματος ΑΣΚΕ (Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος) να ψηφίσει και το Μ-Λ ΚΚΕ για τη συνεπή αντιιμπεριαλιστική στάση μας. Όπως και να το κάνεις, μία τέτοια απόφαση μας ενθαρρύνει και μας δυναμώνει, χώρια που σημαίνει ότι στα “υπόγεια” της αριστεράς υπάρχουν και θαρραλέες φωνές.

▲▼▲

Εμείς δεν είμαστε ευρωσκεπτικιστές, κρυφοευρωπαίοι ή φασιστοευρωπαίοι. Είμαστε αντιιμπεριαλιστές, κομμουνιστές.

Πλήθος “κομμάτων” στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εμείς ξέρουμε καλά ότι τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευάσματα των ΜΜΕ, προσωποπαγή (όπως το “κόμμα” του Α. Μητρόπουλου, ανύπαρκτα στην κοινωνία σαν αυτό της Ζ. Κωνσταντοπούλου, fake news)
Υπάρχουν κριτήρια για την ύπαρξη κομμάτων; Βεβαίως. Είναι η κρίσιμη μάζα των ανθρώπων, μόνιμη εφημερίδα, γραφεία, παρέμβαση στην κοινωνία και το κίνημα, ιστορικότητα, ιδεολογικό στίγμα. Αυτά τα διαθέτουν μόνο τα σοβαρά αστικά κόμματα και τα κόμματα του “Κ”. Αυτά διαθέτει το Μ-Λ ΚΚΕ χρόνια τώρα. Είναι αλήθεια ότι το μήνυμά μας δεν έφτασε, ακόμα, στις πλατιές μάζες ώστε “η σπίθα να βάλει φωτιά στα ξερόχορτα”. Να βάλουμε λοιπόν αυστηρά κριτήρια σ’ ό,τι αφορά τον τίτλο “κόμμα” και σε κάθε περίπτωση να μην πιστεύουμε τις τηλεοπτικές σαπουνόπερες και σαπουνόφουσκες.

▲▼▲

Ώστε το ΚΚΕ(μ-λ) αποφάσισε, πριν στεγνώσει το μελάνι των εκλογικών αποτελεσμάτων, ότι κατεβαίνει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές.
Σαν να βιάζονται λιγάκι οι σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ) και μέσα στην αγωνιώδη φούρια τους ξεχνούν ότι τους προτείνουμε ενότητα, ενότητα δράσης, ενωτική αμοιβαιότητα.
Ν’ ακούσουμε τι λένε οι κοινοί μας φίλοι.
Ν’ αφουγκραστούμε τα υπόγεια ρεύματα.
Να σχεδιάζουμε από κοινού.
Να περπατάμε μαζί και μονιασμένα .
Αλλιώτικα κάποιοι θα πληρώσουν το λογαριασμό. Και φοβόμαστε ότι κανείς δεν μπορεί να μας τον χρεώσει.
Υπομονή, ενότητα, σταθερότητα.
Ιδού η Ρόδος.

▲▼▲

Διαφωνούμε απολύτως με την έκπληξη που κατέλαβε συντρόφους και φίλους για τη νέα εξέλιξη του τροτσκιστικού ΣΕΚ. Το τελευταίο, για τον β’ γύρο των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, έριξε τη γραμμή να ψηφιστούν οι συνδυασμοί που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. “Τ’είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα”, που λέει ο λαός μας. Το ΣΕΚ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ακριβώς ταυτισμένο με το παρελθόν του, τον τροτσκισμό και τον οππορτουνισμό. Παλιότερα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ για το φόβο της Δεξιάς. Μετά “τσίμπησε” στο δίλημμα Δεξιά ή ΣΥΡΙΖΑ. Απεχθάνεται το σύνθημα της ανεξαρτησίας, αποφεύγει να μιλήσει για τον ιμπεριαλισμό, μισεί την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος.
Μετά “τσίμπησε” στο δίλημμα Δεξιά ή ΣΥΡΙΖΑ. Απεχθάνεται το σύνθημα της ανεξαρτησίας, αποφεύγει να μιλήσει για τον ιμπεριαλισμό, μισεί την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος.
Ρωτήστε τους: είστε κομμουνιστές; Αυτοί οι πούροι αντικαπιταλιστές που θέλουν τριάντα επαναστάσεις για “κολατσιό”, μόλις μπήκε το δίλημμα Δεξιά ή ΣΥΡΙΖΑ μαλάκωσε η γλώσσα τους, κόντυνε το μπόι τους και δίπλωσε η μέση τους.
Όπου ακούς πολλά κεράσια … που ξαναλέει ο λαός μας.

▲▼▲

Θα διαβάζει (με το λιγοστό μυαλό που διαθέτει) φασιστικά έντυπα ο αστοφιλελεύθερος Κυρ. Μητσοτάκης. Αλλιώς δεν εξηγείται ο λόγος του στο Περιστέρι για τη γυναίκα που πρέπει να πάει στην κουζίνα.
Στη χιτλερική Γερμανία υπήρχε το τρίπτυχο για τη γυναίκα: Παιδί, κουζίνα, εκκλησία, το οποίο με παραλλαγές πέρασε στον “αστικό πολιτισμό”. Η νεοδημοκρατική αρχή “η γυναίκα στο σπίτι” είναι λογική συνέχεια της άλλης κοινωνικής παραφροσύνη που ήθελε την Κ. Κούνεβα καθαρίστρια και ευρωβουλευτίνα – να σφουγγαρίζει το σπίτι των εργολάβων της ΝΔ.
Άμα μπλέξεις με την οπισθοδρόμιση…
Ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το: “7ήμερη δουλειά” λανσάρει και την επιστροφή της γυναίκας σε παραδοσιακούς ρόλους. Τι να κάνουμε αναγνώστη. “Ο καθείς και τα όπλα του”. Και μόνο γι’ αυτόν το λόγο θα ’πρεπε να τον μαυρίσουν οι γυναίκες. Και μόνο γι’ αυτό.

Βάλε τόνα χέρι στην τσέπη, το άλλο στην καρδιά
και ψήφισε.
Ψήφισε όπως ζεις και αγωνίζεσαι.
Να ένα καλό κριτήριο.

▲▼▲

Κυκλοφορεί από τις Μορφωτικές Εκδόσεις το βιβλίο “Η μεγάλη Πορεία”, το οποίο αναφέρεται στην τεράστια εποποιία του κινέζικού λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Μάο Τσετούνγκ.
Να το προμηθευτούμε και να το διαβάσουμε επιμελώς.

▲▼▲

Ας έχουμε κατά νου ότι οι εκλογές για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ζύμωση, προπαγάνδα, κέρδισμα συνειδήσεων, καταγραφή.
Δεν είναι ο μοναχικός άνθρωπος πίσω από ένα παραβάν.
Για μας οι εκλογές είναι ένα ακόμα πεδίο δράσης.
Δύσκολο αλλά όχι αδύνατον.

▲▼▲

Κόντρα στο ρεύμα!
Κόντρα στο κύμα!
Κόντρα στον καιρό!
Συγκροτούμε την κόκκινη αχτίδα φωτός.
Γιατί δεν πρέπει μόνο να σιχτιρίζεις το σκοτάδι.
Πρέπει ν’ ανάψεις το φως,
διότι όπως λέει ο Βλ. Μαγιακόφσκι απαντώντας στον ποιητή Γεσένιν
“Το δύσκολο δεν είναι να πεθαίνεις,
το δύσκολο είναι να ζεις”.

▲▼▲

Η στήλη του Λαϊκού Δρόμου χαιρετίζει θερμά τους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους από το μικρό χωριό Άγιοι Δούλοι της Κέρκυρας, όπου στις πρόσφατες εκλογές με ποσοστό 66,6% ανέδειξαν πρόεδρο τον σύν. Γιώργο Τσιριγώτη, κόντρα στον υποψήφιο που στήριζε η ΝΔ.
Από ό,τι γνωρίζουμε στις αρχές Μάη συστάθηκε Ομάδα Εκλογών με “παλιούς και νέους”, στελέχη του Πολιτιστικού Συλλόγου, ντόπιους και ξενιτεμένους. Η Ομάδα στήριξης καθόρισε την εκλογική τακτική, κατέγραψε τα προβλήματα του χωριού και κατάνειμε ατομικές ευθύνες. Είχε βδομαδιάτικες συνεδριάσεις με συγκεκριμένο πλαίσιο και στόχους. Το τελικό αποτέλεσμα ξάφνιασε ευχάριστα τους φίλους και έφερε τον “ουρανό σφοντύλι” στους αντιπάλους. Ευχόμαστε στον συν. Γιώργο Τσιριγώτη καλό βόλι και στους φίλους του “καλή δουλειά”. Επίσης στο χωριό Αρσινόη Μεσσηνίας, ο σύν. Γιώργος Πανουσόπουλος ψηφίστηκε από το 38% των ψηφοφόρων και συνεχίζει με σθένος, όπως λέει.

▲▼▲

Είχαμε εγκαίρως γράψει ότι “σκοτεινιάζει ο διεθνής ορίζοντας” όταν οι αυθορμησίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι αναθεωρητές – σεχταριστές του ΚΚΕ σάλπιζαν αντεπιθέσεις, σάλτα, εφορμήσεις και άλλα τέτοια απογειωμένα.
Έχουμε διατυπώσει τη θέση πως χρειάζεται “στρατηγική άμυνα”, αλλαγή συσχετισμών, συγκέντρωση δυνάμεων, ενότητα γύρω από τους πραγματικούς κομμουνιστές, δηλαδή πράγματα ιστορικά αποδειγμένα και πολιτικά αναγκαία. Οι πρόσφατες εκλογές απόδειξαν, παίρνοντας υπόψη και τα ευρωπαϊκά πράγματα, πως έχουμε δίκιο.
Το μ-λ ρεύμα έχει ανθεκτικότητα και ιστορικότητα. Αναμφίβολα έχει και πολιτικό ειδικό βάρος.
Δεν πετάμε στα σύννεφα, ούτε “απογειωνόμαστε”. Πατάμε γερά στα πόδια μας και προχωράμε.

▲▼▲

Έρχεται νεοφιλελεύθερο τσουνάμι, είπε ένας νέος σύντροφος.
Γι’ αυτό στην ξηρασία του μέλλοντος θα’ χουμε μαζί μας νερό.
Θα προνοήσουμε για να μην μετανοήσουμε.

▲▼▲

Είναι το “ίδιο πράγμα” το άκυρο ψηφοδέλτιο με το λευκό; Όχι, βέβαια.
Το “λευκό” όταν τεθεί ως πρόταση, αλλά και χώρια, είναι ψηφοδέλτιο γνώμης, γι’ αυτό και στα σωματεία λογαριάζεται σαν άποψη. Αν τα “κατά” και τα “λευκά” είναι περισσότερα από τα “υπέρ” τότε η πρόταση δεν υπερψηφίζεται, δεν περνάει.
Το “άκυρο” είναι αγνώστου πατρός και μητρός. Φυσικά μπορεί να τεθεί ως πολιτική πρόταση. Αλλά από το λάθος στον σταυρό προτίμησης, τη μουντζούρα του παππού και της γιαγιάς, το σημαδεμένο, τα κόμικς αντί για ψηφοδέλτιο, τη “μουρταδέλα” κλπ υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η ηγεσία του ΚΚΕ θέλει να λογαριάσει το “άκυρό” της με ό,τι προκύψει στον άγνωστο ψηφοφόρο και να κρυφτεί στην τυχαιότητα. Εμείς προτείνουμε λευκό στην κάλπη, δηλαδή άρνηση στα κάλπικα διλήμματα. Απέναντι στη λογική τού “ό,τι να’ ναι”, επιλέγουμε μία πιο σταθερή και αναγνωρίσιμη θέση.
Όχι! Το λευκό και το άκυρο έχουν διαφορές.

▲▼▲

Λέγεται ότι μία κυρία πλησίασε τον Α. Λίνκολν στις ΗΠΑ και του λέει ζητώντας ρουσφέτι:
-Κύριε, ο παππούς μου πολέμησε στο Λέξιγκτον, ο πατέρας μου στο Πλάντεσμπουργκ, ο θείος μου στην Ορλεάνη και ο άνδρας μου στο Μοντερέι. Θα ήθελα να διορίσετε το γιό μου.
Ο Λίνκολν, λέγεται, πως απάντησε:
-Κυρία μου, η οικογένειά σας έκανε πολλά για την πατρίδα. Αφήστε τώρα να κάνουν κάτι και οι άλλοι.
Αφιερωμένο στους ρουσφετοπράκτες και τους ρουσφετολόγους.

▲▼▲

Κάτω τα χέρια από τους δικαστές! Αυτό ανέκραξε ο Περισσός με αφορμή την πρόσφατη διαμάχη για το διορισμό των δικαστών. Τόση επαναστατικότητα απέναντι στην 3η εξουσία από τους αντικαπιταλιστές των αντεπιθέσεων και της πούρας πολιτικής. Μόλις έβηξαν οι αστοί πολιτικοί και άρχισαν τις κοκορομαχίες, ο Δ. Κουτσούμπας άπλωσε το δίχτυ “προστασίας” του απέναντι στον σκληρό πυρήνα των αστικών θεσμών. Τους δικαστές! Έκτός και αν περιμένει από τους θεματοφύλακες του κράτους να τον στηρίξουν εκλογικά.

▲▼▲

Γράψαμε και το πιστεύουμε βαθειά πως για να ψηφίσεις Μ-Λ ΚΚΕ πρέπει να έχεις οξύ πολιτικό κριτήριο και τσαγανό. Για να φτάσει κάποιος στο κόμμα μας πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα. Αποκλεισμένοι από παντού, με λίγες οικονομικές δυνάμεις, στηριγμένοι σε βιοπαλαιστές αγωνιστές και μέσα στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα είναι σχεδόν άθλος να ρίξεις στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του Μ-Λ ΚΚΕ. Ακόμα και το κεντρικό μας σύνθημα “Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ” δεν ακούγεται εύκολα μέσα στο ευρωπαϊκό πανηγύρι. Ωστόσο, το κόμμα μας άντεξε σε δύσκολους καιρούς, ατσάλωσε τα μέλη του, δεν έχει εσωτερικές γκρίνιες, “έπεσε μέσα” στις προβλέψεις του (αντίθετα με άλλους), δοκιμάστηκε σε πολλές κακοκαιρίες. Είμαστε μακριά από το λιμάνι, αλλά το κομματικό σκαρί αποδείχτηκε γερό. Οι εκλογές προφανώς δεν φέρνουν αλλαγή, αλλά είναι ένα πολιτικό τεστ.