Πλήθυναν τα περιστατικά άλογης βίας και μάλιστα από ανήλικους δράστες. Μαχαιρώματα για φραγκοδίφραγκα, για ένα μπουφάν, ένα κινητό. Από δίπλα τα ΜΜΕ να φωνάζουν για περισσότερη αστυνομία, περιπολίες, κάμερες, αστυνόμευση. Αλλά η αστυνομία στους δρόμους φέρνει φόβο και καταστολή, όχι όμως διαπαιδαγώγηση και ηρεμία. Το ζήτημα είναι βαθύτερο από εύκολες και τρομολαγνικές λύσεις. Σχετίζεται με όλη την κοινωνική δομή, τις αξίες που δίνονται από οικογένεια, σχολείο, ΜΜΕ. Στη χώρα των μπάτσων, στις ΗΠΑ, το έγκλημα κυριαρχεί.


Ίσως δεν γνωρίζετε ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρούχων σε όλο τον κόσμο είναι το Μπαγκλαντές. Αλλά οι εργάτες στο σύνδικο εργοστάσιο ΗΜ, που ανέρχονται σε 660.000, δουλεύουν με 219 δολάρια το μήνα (η Συλλογική Σύμβαση εργασίας βάζει κατώτατο μισθό τα 113 δολάρια). Οι εργάτες ίσα που τα βγάζουν πέρα. Για αυτόν τον λόγο έσπασαν σαν τους παλιούς Λουδήτες τις ραπτομηχανές και ξεκίνησαν απεργία. Οι Σουηδοί καπιταλιστές είπαν ότι οι ανταγωνιστές σε Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, δίνουν χαμηλότερα μεροκάματα, γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούν να δώσουν αυξήσεις. Ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός σ’ όλο του το μεγαλείο.


Σενάρια επιθεώρησης γέννησε η ιδέα του Κασσελάκη να πραγματοποιήσει στις Σπέτσες Σύνοδο της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ζήλεψε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις πολυεθνικές, τους ομίλους μονοπωλίων και τις εταιρείες που παίρνουν τα στελέχη τους σε θέρετρα και απομονωμένα ξενοδοχεία για να παράξουν νέες ιδέες. Μόνο που εδώ είναι Βαλκάνια και κάτι τέτοιες ιδέες λοιδορούνται μέχρι δακρύων. Ως πού θα φτάσει ο εξευτελισμός και ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ; Η για πρώτη και τελευταία φορά αριστερά σέρνεται σαν αρκούδα σε πανηγύρι. Μαζί της βουλευτές μιας χρήσης, οσφιοκάμπτες, κασσελακιστές, με δύο λόγια πατενταρισμένοι ρεβιζιονιστές που τους πήρε το ποτάμι. Να έχεις εχθρούς δεν είναι πρόβλημα. Να ’σαι γελοίος είναι.


Θα θυμάστε προφανώς τις ανοησίες που ξεφουρνίζουν κατά καιρούς οι νεοφιλελεύθεροι παπαγάλοι πως η αγορά αυτορρυθμίζεται και πως οι τιμές θα ισορροπήσουν τελικά σε όφελος του καταναλωτή (διάβαζε λαϊκές μάζες). Όμως τα θηριώδη κέρδη των εταιρειών σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι εδώ. Οι εταιρείες ενέργειας – ύδρευσης και διύλισης είχαν υπεραποδόσεις κερδών που φτάνουν το 30%. Ακολουθούν οι τράπεζες και το εμπόριο με αιχμή τα σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα ο Σκλαβενίτης έχει κέρδος 226,6 εκατομμύρια ευρώ παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών του. Πράγματα γνωστά θα πεις. Αλλά να κοκορεύονται για αυτορρύθμιση οι Γεωργιάδηδες, αυτό πάει πολύ.