Η παλινόρθωση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση! Η άρχουσα τάξη και οι εκφραστές της, από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν χώνεψαν ότι η αξιολόγηση καταργήθηκε το 1982. Άλλοτε φανερά, άλλοτε υπόγεια, και μαζί και χώρια, με φοβέρες και ζαχαρωτές σφαίρες, για 40 χρόνια προσπαθούν να την επαναφέρουν ως τιμωρητικό μαστίγιο στα σχολεία. Για άλλα τόσα χρόνια το ταξικό εκπαιδευτικό κίνημα άλλοτε πλατιά, άλλοτε με την πρωτοπορία του, αγωνίζεται για να μη γυρίσουν οι επιθεωρητές στα σχολεία. Τώρα η Κεραμέως ξιφουλκεί. Θεωρεί πως έφτασε η ώρα! Θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες των ανθρώπων για να μην ξαναγυρίσουν οι επιθεωρητές στα σχολεία. Σ’ αυτό το δρόμο, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

***

Φίλος της στήλης μάς θύμισε ότι οι ΗΠΑ, το άντρο του καπιταλισμού και της βίας, έχουν 600 περιστατικά το χρόνο όπου κάποιος μπουκάρει σε σχολείο, μαγαζί, νοσοκομείο, άλσος και πυροβολεί όποιον λάχει. Έτσι, επειδή του κάπνισε, με τα πολυβόλα να πωλούνται στα… περίπτερα. Στον διπλανό Καναδά, που τους χωρίζει ένας ποταμός, μία λίμνη, μια οροσειρά, αυτό το ποσοστό είναι κάτω από 10 το χρόνο. Οι άνθρωποι μιλάνε Αγγλογαλλικά, αγοράζουν όπλα αλλά έχουν άλλο ψυχισμό και κουλτούρα. Δεν είναι «αμερικανάκια». Έχει και η στατιστική τη διαλεκτική της, όπως και να το κάνεις.

***

Φουσκώνει και ξεφουσκώνει σαν διάνος ο σερίφης του Κιέβου, Ζελένσκι. Διότι τα οπλικά συστήματα πάνε και έρχονται, η Γερμανία «έλυσε το ζωνάρι της», ακόμα και ο δικός μας, ο λίγος, Μητσοτάκης, ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία τανκς, τώρα που οπλίστηκε με Ραφάλ, φρεγάτες και F35 απέναντι στον Ερντογάν που δεν χάνει ευκαιρία -εν όψει εκλογών- να επιδίδεται σε εθνικιστική υστερία. Αυτό βλέπει το Κρεμλίνο και απειλεί με γενικευμένο πόλεμο, ακόμα και με πυρηνικά αν χρειαστεί. Στο μεταξύ, στα καθ’ ημάς, αντί να προβληθεί η γραμμή του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, ακούγονται ανεγκεφαλιές. Μαύρος καιρός!!

***

Εκείνο το κοφίνι του νοικοκυριού αποδείχτηκε σαν το πιθάρι των Δαναΐδων, χωρίς πάτο. Δεν εξηγείται αλλιώς. Όσα και να δώσεις στο σουπερμάρκετ δε γεμίζει με τίποτα, και κόβονται τα είδη στα 3, 4 κλπ, όσα είναι και τα στόματα στο σπίτι. Στο μεταξύ, ο απύλωτος Γεωργιάδης, όταν δεν ξεστομίζει αντικομμουνιστικά φωνήεντα, προσπαθεί να μας πείσει ότι ο πληθωρισμός και οι τιμές πέφτουν. Αλλά, όπως θα ’λεγε και ο θυμόσοφος στην Οργάνωση Βάσης του κόμματος: «Υπάρχει ένας τόπος με μηδενικό πληθωρισμό… Το νεκροταφείο».