Αθήνα

Την Πέμπτη 20 Γενάρη πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας φοιτητικοί σύλλογοι καθώς και μια σειρά από πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ) με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών. Παράγοντας αποσυσπείρωσης ήταν η στάση των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) οι οποίες, με ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν χωριστό απογευματινό συλλαλητήριο με ελάχιστη συμμετοχή μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 19/01.

Για μια ακόμα φορά φοιτητές και εκπαιδευτικοί διατράνωσαν τα αιτήματά τους για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πανδημία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων. Κατήγγειλαν την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και την κατηγορηματική άρνησή της να λάβει έστω και τώρα το οποιοδήποτε μέτρο, φορτώνοντας όλη την ευθύνη ξανά στους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς με το γνωστό αντιδραστικό δόγμα της «ατομικής ευθύνης». Παράλληλα, ανέδειξαν τις αντιδραστικές πλευρές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, την ενεργοποίηση του αυταρχικού μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τους νέους ταξικούς φραγμούς που ορθώνουν η «Τράπεζα Θεμάτων» και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ΑΕΙ και οι διαγραφές των φοιτητών, η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων κλπ.

Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε στο συλλαλητήριο με πανό, πλαισιωμένο από νέους φοιτητές, μοιράζοντας πλατιά την κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική, απαιτώντας εδώ και τώρα μέτρα για την πανδημία.

Η κινητοποίηση αυτή πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία νέων πανεκπαιδευτικών αγώνων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Γιάννενα


Πραγματοποιήθηκε Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης 19/1 στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων μετά από σχετικό κάλεσμα της τοπικής ΕΛΜΕ.

Ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, επιβεβαιώνεται ότι κανένα από τα απαιτούμενα μέτρα δεν έχει παρθεί για την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στα ΑΕΙ συνεχίζεται η κυβερνητική πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής. Κυβέρνηση και ΜΜΕ αξιοποιούν τις προβοκατόρικες ενέργειες ομάδων ξένων προς το φοιτητικό κίνημα για να κατασυκοφαντήσουν το άσυλο. Λιπαίνουν το έδαφος για να ενεργοποιήσουν το κατασταλτικό μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, να πλήξουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τον ελεύθερο φοιτητικό συνδικαλισμό.

Μόνο ένα πλατύ εκπαιδευτικό μέτωπο με ενεργοποίηση των συνδικάτων και των συλλόγων σε μαχητική κατεύθυνση μπορεί να ανακόψει αυτήν την επίθεση.

Να πιάσουμε το νήμα των περσινών αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος το οποίο πρώτο, μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες τις καραντίνας και των lockdown, πρόβαλε το αίτημα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία κόντρα στο αντιπαιδαγωγικό μέτρο της τηλεκπαίδευσης, βγήκε μαζικά στο δρόμο ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τις διαγραφές σπάζοντας στην πράξη το σιδερόφρακτο αστυνομικό καθεστώς της κυβέρνησης, των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση. Κόντρα στη γραμμή της ένοχης σιωπής και της ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις, το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να βρεθεί μαζικά ξανά στο δρόμο του αγώνα!

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ιωαννίνων και η Φοιτητική Πορεία συγκρότησαν διακριτό μπλοκ και πορεύτηκαν στη διαδήλωση που έγινε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παράλληλα μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση:


• ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΦΡΑΓΜΩΝ! ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ • ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ • ΚΑΤΩ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ