Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, και ώρα 13:30, μετά από κάλεσμα στάσης εργασίας από τα σωματεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Η κινητοποίηση έγινε σε συντονισμό με τα δευτεροβάθμια σωματεία (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) που καλούσαν για ανάλογη κινητοποίηση την ίδια μέρα και ώρα έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Η “Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών” καθώς και ο “Εκπαιδευτικός Όμιλος – Παρέμβαση Πρωτοβάθμιας” έδωσαν δυναμικό και αγωνιστικό παρόν για άλλη μια φορά. Στο πλαίσιο της υπεράσπισης των αιτημάτων για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, της αναγνώρισης της ισότητας των δικαιωμάτων μεταξύ αναπληρωτών και μονίμων και της λήξης του καθεστώτος εργασιακής ομηρίας που βιώνουν για πάνω από μια δεκαετία οι αναπληρωτές, μοιράστηκε προκήρυξη σε όσους παρευρίσκονταν και έγιναν δηλώσεις στον τοπικό τύπο που κάλυπτε την κινητοποίηση με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών.
Αν και η κινητοποίηση κοινοποιήθηκε την Τετάρτη στα σχολεία, δηλαδή μόνο δυο μέρες πριν πραγματοποιηθεί, τα μέλη των δύο παρατάξεων προσπάθησαν να επισκεφτούν και να ενημερώσουν όσους περισσότερους συναδέλφους ήταν δυνατό. Παρόλα αυτά, η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν μικρή.
Ενδεικτικό της αδιαφορίας που δείχνει και η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, σαν άξια αντικαταστάτης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, για τα ζητήματα των αναπληρωτών, είναι ότι ο διευθυντής της ΠΔΕ όχι μόνο δεν ήταν εκεί, για να ακούσει όπως οφείλει τα σωματεία και τους συναδέλφους, αλλά είχε φροντίσει να μην είναι εκεί ούτε ο αναπληρωτής του. Με αυτό το απαράδεκτο δεδομένο να μη γίνεται ανεκτό από τους παρευρισκόμενους, ζητήθηκε η παρουσία του την επόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 14:15, οπότε και αποφασίστηκε να ξαναπάνε τα ΔΣ των σωματείων, μαζί με όσους συναδέλφους μπορούν να είναι εκεί και να απαιτήσουν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που θέτει το εκπαιδευτικό κίνημα.
Η λογική της αδιαφορίας και το θράσος της αλαζονείας απέναντι σε ανθρώπους που το ίδιο το κράτος, πιστός υπηρέτης του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, έχρισε “νομάδες της εκπαίδευσης” δεν πρόκειται να μας βρει με σταυρωμένα τα χέρια.