Η διάχυση του ακροδεξιού και ναζιστικού δηλητήριου συνεχίστηκε αυξανόμενη το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο της εκπαίδευσης, αρχικά με αναπαραγωγή ψεμάτων είτε για το ιστορικό της 28ης Οκτωβρίου στο σχολικό γιορτασμό είτε πολύ περισσότερο για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπου αναπαράχθηκαν ασύστολα ψεύδη και προπαγανδιστικά επιχειρήματα βγαλμένα από τα πιο βαθιά φασιστικά συρτάρια. Αποκλειστικός σκοπός η λείανση του εδάφους και η αλλοίωση του κριτηρίου της Νεολαίας αλλά και γενικότερα.

Υποκινούμενες το τελευταίο διάστημα από εθνικιστικούς και χρυσαυγίτικους κύκλους καταλήψεις στα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, και κινητοποιήσεις με καθαρά εθνικιστική και φασιστική συνθηματολογία πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε σειρά περιοχών στη Μακεδονία. Αποκορύφωμα και επιδίωξη επίσης αποτέλεσε και η προώθηση ημέρας πανελλαδικής κατάληψης των σχολείων για το Μακεδονικό, τη Β. Ήπειρο και τον Κατσίφα, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου.

Πάνω σε αυτή την επιχείρηση διοργάνωσης, εννοείται από τους γνωστούς ακροδεξιούς και ναζιστικούς κύκλους, καταλήψεων και συλλαλητηρίων, στήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κλίμα τρομοκρατίας, συκοφάντησης και ξεκάθαρης στοχοποίησης εκπαιδευτικών, που τόλμησαν να διατυπώσουν απευθυνόμενοι στους μαθητές το αυτονόητο αλλά όχι στις ημέρες μας δεδομένο… τον εγκληματικό, ιστορικά αλλά και σύγχρονα, ρόλο του φασιστικού φαινομένου.

Στην πόλη μάλιστα της Βέροιας στοχοποιήθηκε κατά τρόπο ξεκάθαρο και προκλητικό, συνάδελφος καθηγητής, από ναζιστικούς κύκλους, φτάνοντας μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια της εγκληματικής και υπόδικης οργάνωσης της Χ.Α. Ιδιαίτερα στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθηγητής Λυκείου της Βέροιας που εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μίας κινητοποίησης με τέτοιο περιεχόμενο, βρέθηκε στο στόχαστρο, ακόμη και του Παναγιώταρου, πρωτοπαλίκαρου της Χρυσής Αυγής!

Το θέμα πήρε διαστάσεις, ανακοινώσεις συμπαράστασης στο στοχοποιημένο καθηγητή εξέδωσαν, εκτός από τον Εκπαιδευτικό όμιλο Ημαθίας, η ΕΛΜΕ Ημαθίας, η Ένωση Γονέων Κηδεμόνων και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κηδεμόνων Ημαθίας, το θέμα συζητήθηκε έντονα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας.

Εντύπωση βέβαια προκάλεσαν, και είναι ενδεικτικά του κλίματος στην περιοχή, πώς όλες τις ημέρες αυτές έδιναν και έπαιρναν τα ανώνυμα τηλεφωνήματα στα σχολεία με απειλές, οι απειλές προς μαθητές για συμμετοχή στις καταλήψεις της Πέμπτης αλλά και μία προσπάθεια να συρθεί σε ΕΔΕ από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού ο καθηγητής που όλες αυτές τις ημέρες βρίσκονταν στο κάδρο της ναζιστικής επιθετικότητας! Η ΕΔΕ ανακοινώθηκε αλλά εν συνεχεία, κάτω από την πίεση των γεγονότων και των αντιδράσεων από το δημοκρατικό κόσμο, σταμάτησε.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα είναι απαραίτητο να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζόμενων, με κοινή δράση και ενέργειες μέσα από τα σωματεία και τους Συλλόγους στους οποίους συσπειρώνονται, ώστε να αποτραπεί το φούντωμα του φασισμού και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, τη Νεολαία.