Τη νύχτα της 8ης προς την 9η Γενάρη ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει δολοφονημένος στις πύλες του σχολικού συγκροτήματος “Βουδ” στην Πάτρα από το χέρι της ΟΝΝΕΔιτικης συμμορίας με αρχηγούς τους Καλαμπόκα – Σπίνο. Πρωθυπουργός της χώρας ο Κ. Μητσοτάκης, υπουργός Παιδείας ο Β. Κοντογιαννόπουλος, υφυπουργός Παιδείας Β. Μπεκίρης, νομάρχης Αχαϊας ο Τάγαρης. Οι μαθητές της χώρας βρίσκονται σε μαχητικές καταλήψεις αντιδρώντας στα οπισθοδρομικά σχέδια των Μητσοτάκη – Κοντογιαννόπουλου (ιδιωτικοποιήσεις, στολές, ποδιές, αριστείες και πολλά παρόμοια). Το νέο διαδίδεται αν αστραπή και τα σχολεία παίρνουν φωτιά. Ο Β. Κοντογιαννόπουλος (που αργότερα μεταγράφηκε στο ΠΑΣΟΚ) παραιτείται και αναλαμβάνει ο “ήπιος” Γ. Σουφλιάς που εγκλωβίζει τις ηγεσίες ΟΛΜΕ/ΔΟΕ σε διάλογο ώσπου να τις ξεδοντιάσει εντελώς.

Ωστόσο ο Ν. Τεμπονέρας (στέλεχος της οργάνωσης ΕΑΜ και των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων) είναι νεκρός. Έκτοτε η μνήμη του βρίσκεται σ’ όλους τους εκπαιδευτικούς αγώνες ως σύνθημα, ως προτροπή, ως παράδειγμα.

Υπάρχει μια αιμάτινη αλυσίδα δολοφονιών από το αστικό κράτος στη μεταπολίτευση. Κουμής, Κανελλοπούλου, Καλτεζάς, Τεμπονέρας, Γρηγορόπουλος, Φύσσας συγκροτούν ένα “δάσος σκοτωμένων φίλων” που μαρτυράει το βάθος της καταστολής και την έκταση της κρατικής βίας. Ο Ν. Τεμπονέρας μαζί με τον Σ. Πέτρουλα και τον Γρ. Λαμπράκη συγκροτούν την “αγία τριάδα” της ύπατης θυσίας με την οποία η ηττημένη αριστερά πρόβαλλε την ηθικοπολιτική υπεροχή της απέναντι στο παλιό παρακράτος και τις σύγχρονες εκφράσεις του όπως είναι ο νεοφασισμός.

Ο Ν. Τεμπονέρας εξακολουθεί να παραμένει παράδειγμα προς μίμηση στον εκπαιδευτικό κόσμο. Η μνήμη του αντέχει στη λήθη, τη στρέβλωση και τη συκοφαντία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ αποφεύγει για τριάντα χρόνια να αναφέρει το γεγονός και τ’ όνομά του!

Ο Ν. Τεμπονέρας ήταν τη σωστή ώρα στο σωστό μέρος. Στο σχολείο με τους μαθητές του κόντρα στις επιθέσεις των φασιστοΟΝΝΕΔιτών.Με το παράδειγμά του έδειξε το δρόμο για τον δάσκαλο που διδάσκει με το ζωντανό παράδειγμά του και αποτελεί φάρο ανεκτίμητης αξίας για τις επερχόμενες γενιές. Κυρίως για τους εκπαιδευτικούς που βιώνουν την περιπλάνηση, τους φοιτητές που βλέπουν το φάντασμα της ανεργίας και τους μαθητές που συμβιώνουν με την αμάθεια.

Η δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα ξέσχισε τη μάσκα του νεοφιλελευθερισμού που εμφανιζόταν ως εναλλακτική και ήπια λύση. Αποτελεί διαχρονικό δίδαγμα για όλο το μαχόμενο κίνημα που θέλει να μεταφερθεί από τη θεωρία στην πράξη και από τον λόγο στη ζωή.

Αν οι πορείες της νεολαίας μνημονεύουν τον Ν. Τεμπονέρα είναι γιατί όσο οι αλυσίδες της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης είναι εδώ, άλλο τόσο είναι και αυτοί που τις σφυροκοπούν. Ακόμα και με τίμημα τη ζωή τους όπως ο Ν. Τεμπονέρας.

Στη σημερινή συγκυρία όπου η Ευρώπη τρίζει, ο διεθνή ορίζοντας σκοτεινιάζει, ο πόλεμος βρίσκεται στην αυλή μας, τα καραβάνια των αποκλεισμένων πληθαίνουν και τα ψευτοδιλήμματα πολλαπλασιάζονται, ο Ν. Τεμπονέρας καταυγάζει σαν φάρος. Ζει, εμπνέει και οδηγεί!

Εκπαιδευτικός Όμιλος

Πορεία