Αγωνιστικό κλίμα έχει συμπαρασύρει τους καλλιτέχνες και σπουδαστές στις σχολές δραματικών και παραστατικών τεχνών, ενάντια στο κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήρια λυκείου, την ίδια στιγμή μάλιστα που εξαγγέλλεται η αναβάθμιση των αστυνομικών σχολών σε ΑΕΙ, ώστε πλέον να έχουμε κρατική τρομοκρατία και καταστολή με πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης!

Κατά την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση άφησε τον κλάδο του πολιτισμού χωρίς καμία μέριμνα, καταδικάζοντας χιλιάδες καλλιτέχνες σε υποχρεωτική ανεργία και εκτός των επιδομάτων ειδικού σκοπού. Τώρα η κυβερνητική πολιτική χτυπάει τους εργαζόμενους καλλιτέχνες. Όπως κατά την περίοδο των lock down η κυβέρνηση και το υπουργείο βρήκαν απέναντί τους τον καλλιτεχνικό κόσμο ενωμένο στον αγώνα που απέσπασε σημαντικές κατακτήσεις, έτσι και τώρα ο αγώνας αποτελεί μονόδρομο.

Η πλήρης έλλειψη κρατικής μέριμνας και στήριξης της τέχνης και του πολιτισμού έχει μετατρέψει αυτούς τους κλάδους σε έρμαια της παραπαιδείας, της εμπορευματοποίησης και κάθε είδους ιδιωτικών συμφερόντων. Σε αυτό τον λαβύρινθο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης τα παιδιά -ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων- είναι αναγκασμένα να δαπανήσουν χρόνο, κόπο και χρήματα που δεν τους περισσεύουν, για να πάρουν ένα πτυχίο που τους καταδικάζει στην εργασιακή επισφάλεια. Αυτό το πτυχίο με Προεδρικό Διάταγμα, σε μια νύχτα, εξισώθηκε με απολυτήριο Λυκείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τύχες των καλλιτεχνών που εργάζονται σε θέσεις που απαιτείται πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης, οι οποίοι τώρα ωθούνται νομοτελειακά στη φτωχοποίηση.

Απέναντι στην υποβάθμιση των πτυχίων, ο Σύλλογος σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε με Γενική Συνέλευση να πραγματοποιήσει κατάληψη της Σχολής με βασικό αίτημα την ανάκληση της απόφασης που προσβάλλει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, τον κόπο των σπουδαστών και συνολικά την τέχνη και τον πολιτισμό. Η κατάληψη αποτέλεσε ευρύτερο σημείο συνάντησης συλλόγων και σπουδαστών χορού, θεάτρου και κινηματογράφου, όπου αποφάσισαν την από κοινού αγωνιστική συμπόρευση και κλιμάκωση με άξονα την προάσπιση των καλλιτεχνικών σπουδών και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Την Τρίτη 27/12 πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική κινητοποίηση σπουδαστών και καλλιτεχνών που καλέστηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, με τη στήριξη πολλών σωματείων και συλλόγων όπως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και άλλα.

Η πλήρης απαξίωση των πτυχίων των καλλιτεχνών συνδέεται με τη συνολική πολιτική υποτίμησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των κλάδων.

Η ίδια πολιτική προωθείται και στα ΑΕΙ με την εισαγωγή πτυχίων πολλών ταχυτήτων και την ισοτίμηση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, ακριβώς για να ενισχυθεί η εμπορευματοποίηση της παιδείας, για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους αποφοίτους, για να υποβάλλονται οι αυριανοί εργαζόμενοι σε ένα αέναο κυνήγι επιμορφώσεων, επανακαταρτήσεων, σεμιναρίων, πάντα με βασικό κριτήριο το πορτοφόλι. Αποκλείουν τα φτωχότερα στρώματα από τις σπουδές και την εργασία με δικαιώματα, εγκλωβίζουν την κοινωνία όλο και πιο βαθιά στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

Όσο η τέχνη αφήνεται να μετατρέπεται σε έρμαιο των αντιλαϊκών κρατικών και κυβερνητικών πολιτικών, τόσο η σχέση της κοινωνίας με τον πολιτισμό θα περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τα κάθε είδους σκάνδαλα, τις κακοποιήσεις, τις μίζες, την υποκουλτούρα, την απαξίωση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις για:
Να αποσυρθεί άμεσα το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα
Πτυχία με αξία για όλους τους αποφοίτους στην τέχνη και τον πολιτισμό
Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης
Ίδρυση δημόσιων πανεπιστημίων για όλες τις παραστατικές τέχνες