16.05.2019, ο υπουργός Εξωτερικών και Ομογένειας του Κράτους της Παλαιστίνης, ο Δρ Riad Malki, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Κράτος της Παλαιστίνης κατέθεσε επισήμως καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάλκι προέτρεψε το ΔΠΔ να ξεκινήσει την άμεση διερεύνηση της κατάστασης των Παλαιστινίων υπό την ισραηλινή κατοχή και υπό το πρίσμα της εκπεφρασμένης πρόθεσης της ισραηλινής κυβέρνησης να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε επίσης ετήσια έκθεση στο ΔΠΔ σχετικά με τα ισραηλινά εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού και προέτρεψε το ΔΠΔ να παρέμβει έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα Παλαιστίνια θύματα της ισραηλινής βίας, καθώς το νομικό σύστημα του Ισραήλ είναι άδικο και ενεργεί ως μέρος του ισραηλινού στρατιωτικού συστήματος κατοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάλκι επιβεβαίωσε την εκπεφρασμένη υποστήριξη της Παλαιστίνης στο ΔΠΔ υπό το πρίσμα των απειλών των ΗΠΑ εναντίον του.

★★★

Για τη διεθνή εκμετάλλευση της Eurovision

11.05.2019, το Υπουργείο Εξωτερικών και Ομογένειας του Παλαιστινιακού Κράτους απέστειλε αρκετές επιστολές καλώντας την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) να αποσύρει κάθε προωθητικό υλικό για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2019, που γυρίστηκε στην κατεχόμενη πόλη της Ιερουσαλήμ, ως ένδειξη σεβασμού στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και του Διεθνούς Δικαίου.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης την EBU να μην επιτρέψει στο Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να εκμεταλλευτεί αυτό το παγκόσμιο γεγονός για να αποκρύψει την αποικιακή πραγματικότητα στην Παλαιστίνη ή να καλύψει τις πρακτικές διάκρισης και δίωξης κατά του παλαιστινιακού λαού.

“Η ΕΒU έχει τη δύναμη να επηρεάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, και το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, το εκμεταλλεύεται, χρησιμοποιώντας τον διαγωνισμό για να εδραιώσει την αποικιακή του κατοχή, εξωραΐζοντας ουσιαστικά την παράνομη συμπεριφορά του και αποσπώντας την παγκόσμια αποδοχή της. Το προωθητικό υλικό που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Eurovision και εγκρίθηκε από την ΕΕ, είναι απαράδεκτο λόγω του πολιτιστικού ρόλου που διαδραματίζει στην ομαλοποίηση της κατοχής στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη”, ανέφεραν οι επιστολές.

Αναδημοσίευση από την “Ανασκόπιση των Νέων της Παλαιστίνης”, τεύχος 64