Στο ίδιο έργο θεατές, θα μπορούσε να πει κάποιος όσον αφορά τις δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Το νέο αποτροπιαστικό περιστατικό συνέβη την 7η Ιανουαρίου στην πόλη Μέμφις της πολιτείας του Τενεσί. Θύμα είναι ο 29χρονος Αφροαμερικάνος Τάιλερ Νίκολς.
Το βράδυ εκείνης της μέρας, πέντε αστυνομικοί της ειδικής ομάδας SCORPION σταμάτησαν το αυτοκίνητό του ως ύποπτο για παράπτωμα οδήγησης. Αυτό που αρχικά φαινόταν ως μια τυπική διαδικασία κατέληξε στον άγριο ξυλοδαρμό του θύματος, στην εισαγωγή του και διασωλήνωση στο νοσοκομείο και εν τέλει στον θάνατό του. Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι η κάθε επαφή με αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ είναι επικίνδυνη για τους πολίτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να δολοφονηθούν για ασήμαντη αφορμή.

Φοβούμενες τις λαϊκές αντιδράσεις, οι αρχές της πόλης κινήθηκαν γρήγορα, απολύοντας και κατόπιν συλλαμβάνοντας και προφυλακίζοντας τους πέντε αστυνομικούς δρά­στες. Το ειδικό σώμα SCORPION που είχε ως σκοπό την περιπολία των ιδιαίτερα εγκληματικών γειτονιών διαλύθηκε. Στους αστυνομικούς ασκήθηκαν διώξεις, με την βαρύτερη να είναι αυτή του φόνου δεύτερου βαθμού. Οι αρχές δεσμεύτηκαν για τη δημοσίευση υλικού από τις κάμερες των αστυ­νομικών, το οποίο χαρακτηρίστηκε ακόμη και από την διοικητή της αστυνομίας του Μέμφις ως αποτροπιαστικό και εξοργιστικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θύμα ξυλοκοπήθηκε για αρκετά λεπτά, υπέστη ηλεκτροπληξία και δέχθηκε και σπρέι πιπεριού, πριν δεθεί. Σημειωτέον ότι και οι πέντε δολοφόνοι αστυνομικοί είναι Αφροαμερικάνοι, γεγονός που αποσβόλωσε την τοπική κοινωνία που είναι συνηθισμένη τέτοια περιστατικά να συνδέονται με τη ρατσιστική συμπεριφορά λευκών αστυνομικών. Το βαθύτερο όμως ζήτημα της αστυνομικής βίας δεν είναι το χρώμα του δέρματος αστυνομικών και θυμάτων, αλλά ο ρόλος ακριβώς της αστυνομίας στο κράτος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και αλλού.

Όπως αναμενόταν, η δημοσίευση του υλικού όξυνε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις, από το Μέμφις, μέχρι τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Λος Άντζελες, Ουάσιγκτον, Σιάτλ, Ντιτρόιτ, Ατλάντα κλπ. Αν και γίνεται λόγος για κυρίως ειρηνικές διαδηλώσεις, υπάρχουν πληροφορίες για ενεργοποίηση της εθνοφρουράς σε διάφορες πόλεις, όπως στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα στην περίπτωση λαϊκών κινητοποιήσεων.
Κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν με υποσχέσεις, ωστόσο το πρόβλημα της δολοφονικής δράσης της αμερικάνικης αστυνομίας παραμένει. Ο Μπάιντεν σχολίασε και αυτός τα γεγονότα, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς ικανοποίηση της οικογένειας του θύματος. Παράλληλα έκανε λόγο για νομοθετική μεταρρύθμιση της αστυνομίας, στη μνήμη μάλιστα του Τζορτζ Φλόυντ. Τέτοιες υποσχέσεις έχει κάνει και στο παρελθόν ο Μπάιντεν, αλλά όποιος νομίζει ότι το κράτος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θα μεταρρυθμίσει την αστυνομία σε όφελος του λαού είναι γελασμένος.

Όσον αφορά τον Μπάιντεν και τη χρήση του ονόματος του Φλόυντ, κατά τη διάρκεια της πανεθνικής εξέγερσης με αφορμή τη δολοφονία του, πριν αναδειχθεί σε πρόεδρο ακόμη είχε προτείνει στους αστυνομικούς να πυροβολούν στα πόδια και όχι στο ψαχνό. Από αυτό και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς τις προθέσεις της «μεταρρύθμισης» που μπορεί να σκέφτεται ο Μπάιντεν…

Δικαιοσύνη ζητά η οικογένεια του Άντονι Λόου, 36χρονου Αφροαμερικανού με δύο ακρωτηριασμένα ως τα γόνατα πόδια, τον οποίο κυριολεκτικά εκτέλεσαν αστυνομικοί στο Χάντιγκτον της Καλιφόρνια, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Σοκ προκάλεσε παντού, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, η σκηνή της δολοφονίας όταν ο Άντονι Λόου, έπεσε από το αναπηρικό καροτσάκι του και προσπαθούσε σχεδόν σερνόμενος να διαφύγει.