Την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανατολής – δύσης ιδιαίτερη σημασία είχε η τηλεδιάσκεψη των Προέδρων Ρωσίας και Κίνας στο τέλος του χρόνου που σηματοδοτεί την ενίσχυση της στρατηγικής τους συνεργασίας.
Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος «δημιουργούμε μια καλή παράδοση (…) για να αναθεωρήσουμε τη δουλειά μας και να χαρτογραφήσουμε σχέδια για την οικοδόμηση των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας και της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα πιο επίκαιρα διεθνή θέματα.»

Ο Β. Πούτιν τόνισε ότι: «Στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η σημασία της ρωσο-κινεζικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης ως παράγοντα σταθερότητας αυξάνεται. Οι σχέσεις μας έχουν περάσει όλα τα τεστ, αποδεικνύοντας την ωριμότητα και τη σταθερότητά τους και συνεχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά (…) οι τρέχουσες σχέσεις μας διανύουν την καλύτερη περίοδο στην ιστορία τους και μπορούν να θεωρούνται πρότυπο συνεργασίας μεταξύ μεγάλων δυνάμεων στον 21ο αιώνα.». Κάλεσε δε τον Κινέζο πρόεδρο να επισκεφτεί τη Ρωσία την άνοιξη του 2023.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στην ενεργειακή συνεργασία ως τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων των δύο χωρών. Είπε ότι μεταξύ Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, το διμερές εμπόριο ξεπέρασε τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια-περισσότερο από τον ετήσιο κύκλο εργασιών του 2021. Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις τόνισε ότι: «μπροστά στην προκλητική και σε μεγάλο βαθμό αμφίσημη διεθνή κατάσταση, είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία (…) παραμένοντας παγκόσμιοι εταίροι προς όφελος των χωρών μας και προς το συμφέρον της σταθερότητας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στις 21 έως 27 Δεκέμβρη, Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν κοινά ναυτικά γυμνάσια στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Επίσης οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή μιας βάσης στη Σελήνη, μέχρι το 2035. Δύο αποστολές προγραμματίζονται το 2026-2030 για να δοκιμαστούν οι τεχνολογίες προσγείωσης και παράδοσης φορτίου και η μεταφορά δειγμάτων σεληνιακού εδάφους στη Γη.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, δεκαοκτώ κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά (τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα) παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, την οποία μονομερώς και με την κάλυψη των ΗΠΑ, έχει οριοθετήσει.
Επίσης η πρόεδρος του νησιού Τσάι, Ινγκ-Ουέν, δήλωσε πως θα αυξήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στον έναν χρόνο, από τέσσερις μήνες που είναι σήμερα, από το 2024 «λόγω της αυξανόμενης απειλής που αντιμετωπίζει από την Κίνα».
Με αφορμή δε την «απειλή» απ’ τη Βόρεια Κορέα και στοχεύοντας προφανώς το Πεκίνο, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται κοινά γυμνάσια ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, πιθανόν και με σενάριο χρήσης πυρηνικών όπλων.