Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στη Γαλλία – Νέα πανεθνική απεργία από τα συνδικάτα την Πρωτομαγιά

Κάνοντας χρήση του αυταρχικού μηχανισμού που προβλέπει το Σύνταγμα της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον κατάπτυστο νόμο που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, επιβάλλοντας ως προϋπόθεση για να βγει κάποιος στη σύνταξη 43 χρόνια δουλειάς. Μπροστά στο τείχος που υψώνει η εργατική τάξη και ο λαός που βρίσκονται στο δρόμο εδώ και σχεδόν 4 μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος κατέφυγε στο διαβόητο άρθρο 49.3 που τού δίνει απεριόριστη ουσιαστικά εξουσία. Παρέκαμψε έτσι το Κοινοβούλιο και πέρασε ένα από τα πιο αντιδραστικά νομοθετήματα που πλήττει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» από το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο, για τα μάτια του κόσμου, προχώρησε σε κάποιες επουσιώδεις αλλαγές και ακυρώσεις επιμέρους άρθρων.

Τα συνδικάτα ζήτησαν από τον Μακρόν να μην επικυρώσει το νομοσχέδιο και προειδοποίησαν για νέες κινητοποιήσεις. Αντ’ αυτού εκείνος, εντελώς προσχηματικά, κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε διάλογο, με τους τελευταίους να απαντούν ότι δεν πρόκειται να κάτσουν σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, παρά μόνο εάν αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος. Εξήγγειλαν δε τον 13ο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων την Πρωτομαγιά. «Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφερόταν σε δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε «να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση» έως την 1η Μάη.

Η υπογραφή και μόνο του νομοσχεδίου πυροδότησε περισσότερες από 130 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, το απόγευμα της Παρασκευής 14 Απρίλη. Μάλιστα, όταν κοινοποιήθηκε η απόφαση ξέσπασαν συγκρούσεις σε αρκετές πόλεις. Η κυβέρνηση προχώρησε για άλλη μια φορά σε καταστολή των διαδηλωτών, κατεβάζοντας ακόμα και το… ιππικό στους δρόμους, ενώ 13 συνδικαλιστές στη Μασσαλία προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα συνδικάτα προετοιμάζονται
για την Πρωτομαγιά –
Αναβρασμός σ’ όλη τη χώρα

Τα συνδικάτα πάντως ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη νέα απεργία την Πρωτομαγιά, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική του Μακρόν. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πάνε σε καμία συνάντηση πριν την Εργατική Πρωτομαγιά και θα στηρίξουν τις δράσεις και τις απεργίες που θα αποφασιστούν τοπικά. «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος γίνεται ακόμη πιο βίαιη και βάναυση,μετά τη συνταγματική απόφαση», υπογράμμισε η Σοφί Μπινέ, η νέα γενική γραμματέας του CGT, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στη Γαλλία.

Εδώ και μέρες όλη η Γαλλία βρίσκεται και πάλι σε αναβρασμό. Ήδη την Πέμπτη 13 Απρίλη, στο πλαίσιο της 12ης πανεθνικής απεργίας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι συμμετείχαν σε 280 συγκεντρώσεις, σύμφωνα με το CGT. Σε επίσκεψη του Μακρόν σε εργοστάσιο στην Αλσατία, την Τετάρτη 19 Απρίλη, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι του CGT επιφύλαξαν «θερμή υποδοχή» στον Γάλλο πρόεδρο, χτυπώντας… κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, πολίτες αποδοκιμάζουν τον Μακρόν όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.
«Η Διασυνδικαλιστική καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους να κάνουν την 1η Μάη 2023 μια εξαιρετική και λαϊκή ημέρα κινητοποίησης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια τέτοια ενωτική διασωματειακή κινητοποίηση για την εργασία και τις συντάξεις είναι ιστορική για τη χώρα μας και καταδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης απαντήσεων που να είναι ισότιμες με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις», σημειώνει σε κάλεσμά του το CGT.

Παραδοχή Μακρόν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου γαλλικού κεφαλαίου

Σε διάγγελμά του, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε ότι η πλειοψηφία του λαού της Γαλλίας είναι αντίθετη στον νόμο – έκτρωμα που ψήφισε ο ίδιος. Ταυτόχρονα όμως υπερασπίστηκε τη «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού, όπως την αποκαλεί, χαρακτηρίζοντάς την «αναπόφευκτη» και «επιβεβλημένη». Ο Γάλλος πρόεδρος, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» και να κατευνάσει τις αντιδράσεις είπε ότι δεν είναι λύση η «ακινησία», αλλά ούτε και ο «εξτρεμισμός». Μάλιστα, μίλησε για «πρόσθετα έσοδα» από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς και ότι η Γαλλία θα έχει μεγαλύτερη «ανεξαρτησία» απέναντι στις αγορές, ενώ θα επιταχύνει σχέδια για την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ανοιχτά και απροκάλυπτα ότι ο νέος νόμος αποτελεί επιταγή του μεγάλου κεφαλαίου, των Γάλλων ιμπεριαλιστών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής, προκειμένου να «πλασαριστούν» καλύτερα στο διεθνές προσκήνιο, με φόντο τις ραγδαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Ένας νόμος που έρχεται να προστεθεί στη σειρά των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια και των συνεχόμενων επιθέσεων στον κόσμο της εργασίας.