Το 2024 αποτελεί έτος προεδρικών εκλογών για τις ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, τον προσεχή Νοέμβριο. Πριν όμως από αυτές διενεργούνται εσωκομματικές εκλογές τουλάχιστον στα δύο μεγάλα κόμματα, Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικάνικο, ώστε να αποφασισθεί ποιος θα είναι ο υποψήφιός τους για την προεδρία ή ποιος θα λάβει το «χρίσμα» όπως συνηθίζεται να λέγεται. Πρόκειται για τις λεγόμενες «προκριματικές» και τελούνται με κάθε επισημότητα σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, όπου ψηφίζει απευθείας η βάση των κομμάτων.

Για το κράτος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί απλώς μια εσωκομματική υπόθεση των δύο κομμάτων, αλλά θεσμό του, οπότε και επιφυλάσσεται της δυνατότητάς του να παρέμβει σε αυτήν, όπως ακριβώς συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με την περίπτωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 16 Δεκεμβρίου το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας του Κολοράντο αποφάσισε να μην επιτραπεί η συμμετοχή του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές, με αιτία την υποκίνηση εξέγερσης την 6η Ιανουαρίου του 2020, όταν οι οπαδοί του είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο, υπό την πεποίθηση ότι είχε διαπραχθεί νοθεία στις τότε εκλογές. Το σκεπτικό βασίζεται στο τρίτο κεφάλαιο του 14ου άρθρου του συντάγματος των ΗΠΑ, το οποίο δε χρειάστηκε μέχρι σήμερα ποτέ να συμβουλευτεί και να ερμηνεύσει κάποιο δικαστήριο, καθώς δεν υπήρχε κάποια παρόμοια περίπτωση όπως αυτή του Τραμπ.

Ακολούθησε η πολιτεία του Μέιν στις 28 Δεκεμβρίου, με την υπουργό εσωτερικών, Σένα Μπέλοους, που είναι και η ανώτερη αξιωματούχος όσον αφορά τη διεξαγωγή των προκριματικών, να αποφασίζει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να είναι στο ψηφοδέλτιο, για την ίδια αιτία.

Μετά τις κακουργηματικές διώξεις εναντίον του, που αποτελούσαν πρωτοφανές γεγονός για πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ, τώρα ο Τραμπ κατακτά άλλη μια «πρωτιά», αυτήν της απαγόρευσης συμμετοχής σε εκλογική διαδικασία, που ίσως και λειτουργήσει ως δώρο τελικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες προσπάθειες για τον αποκλεισμό του Τραμπ υπήρξαν σε δεκαπέντε συνολικά πολιτείες, αλλά καρποφόρησαν μόνο σε αυτές τις δύο τελικά. Ασφαλώς δεν πρόκειται για κάποια αυθεντική υπεράσπιση της «δημοκρατίας» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, παρά για μια προεκλογική επιχείρηση του μηχανισμού των Δημοκρατικών, με το αποτέλεσμα να κρίνεται καθαρά από τους πολιτικούς συσχετισμούς στα νομικά όργανα και όχι από κάποια ουσιαστική έστω νομική διερεύνηση.

Για τους συσχετισμούς αυτούς είχε φροντίσει ο Τραμπ, όσο ήταν πρόεδρος, ειδικά προς το τέλος της θητείας του, φροντίζοντας να εξασφαλίσει Ρεπουμπλικάνικη και φιλική προς τον ίδιο πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Βέβαια στάθηκε και τυχερός, στον βαθμό που κάποια από τα ισόβια μέλη του ανώτατου νομικού οργάνου της χώρας απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, οπότε και υπήρξε η ευκαιρία για την αντικατάστασή τους. Σε αυτό προσέφυγε ο Τραμπ με έφεση κατά των εναντίον του μεθοδεύσεων και αναμένεται να καταφέρει να ανατρέψει τις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, μιας και οι προκριματικές στο Κολοράντο ξεκινούν στις 12 Φεβρουαρίου, η κατάσταση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τότε.

Ο Τραμπ, με όλες τις νομικές διώξεις και βολές που του έχει εξαπολύσει ο μηχανισμός των Δημοκρατικών του Μπάιντεν, αλλά και παρά την υπονόμευση που του ασκεί τμήμα του μηχανισμού των Ρεπουμπλικάνων, παραμένει μακράν ο επικρατέστερος για τη λήψη του χρίσματος. Ίσως να έπρεπε μέχρι τώρα να έχει γίνει αντιληπτό ότι η αυτού του είδους αντιμετώπιση του Τραμπ μάλλον τον ενισχύει, παρά τον βλάπτει. Ωστόσο φαίνεται οι Δημοκρατικοί των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και των φρούδων ελπίδων να μην έχουν άλλη αιχμή αντιπαράθεσης, οπότε και επιμένουν, τώρα πιο έξαλλα, στο ίδιο βιολί, στέλνοντας ένα φοβικό μάλλον μήνυμα.

Το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, σε δημόσια ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν δεν είχε σχεδόν τίποτα να παρουσιάσει για να πείσει τους Αμερικάνους γιατί θα πρέπει να τον ψηφίσουν ξανά. Ανερμάτιστος και εξαντλημένος, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας επιτιθέμενος στον Τραμπ, με διάφορα ηχηρά, όπως ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί τη γλώσσα των Ναζί, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στην 6η Ιανουαρίου, υπερηφανευόμενος ότι χιλιάδες ταραξίες της ημέρας αυτής βρίσκονται στη φυλακή…