Στα πλαίσια του ρευστού πολιτικού σκηνικού, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί τη βαθιά τομή που διχάζει τα κυρίαρχα οικονομικοπολιτικά κέντρα της χώρας, πραγματοποιήθηκαν οι προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία. Αξίζει να σημειωθεί πως παραμονές των εν λόγω εκλογών κλιμακώθηκαν οι αφόρητες πιέσεις και εκβιασμοί ΝΑΤΟ και ΕΕ προς την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ρ. Φίτσο για «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις» και «φιλορωσική στάση».

Αποτέλεσμα του νέου γύρου των απροκάλυπτων παρεμβάσεων και της ωμής ανάμειξης των αμερικανονατοϊκών, με φόντο τις επίμαχες εκλογές, στο εσωτερικό της Σλοβακίας (όπως και της «πρόθυμης συμμάχου» Τσεχίας) ήταν το διατεταγμένο «πάγωμα των σχέσεων» μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Πιο συγκεκριμένα, η τσέχικη κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα του Μάρτη πως ακυρώνει τις προγραμματισμένες κυβερνητικές διαβουλεύσεις με το σλοβάκικο υπουργικό συμβούλιο. Ο δεξιός πρωθυπουργός της Τσεχίας και οργανέττο των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, Φιάλα, δήλωσε με νόημα καθ΄ υπαγόρευση των προστατών του τα εξής: «δεν κρύβεται το γεγονός ότι έχουμε σημαντικές διαφορές απόψεων σε ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής καθώς υπάρχουν δραστηριότητες (σ.σ. της Σλοβακίας) που θεωρούμε προβληματικές». Η τσέχικη κυβέρνηση διαμηνύει πως ένας από τους λόγους αυτής της απόφασής της ήταν η πρόσφατη συνάντηση του Σλοβάκου ΥΠΕΞ, Μπλάναρ, με τον Λαβρόφ στην Τουρκία. Από την πλευρά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Φίτσο, κατήγγειλε πως «η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις Σλοβακίας – Τσεχίας μόνο επειδή ενδιαφέρεται να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η σλοβακική κυβέρνηση μιλά ανοιχτά για ειρήνη, όμως αυτή η κίνηση δεν θα έχει αντίκτυπο στην κυρίαρχη εξωτερική πολιτική της Μπρατισλάβας».

Σε ένα τέτοιο πολωμένο κλίμα (και) στη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός, Φίτσο, που δηλώνει πως «δεν θα στείλουμε ούτε ένα φυσίγγιο στην Ουκρανία», είδε τον εκλεκτό του Πελεγκρίνι (νυν πρόεδρος του κοινοβουλίου και πρώην μέλος του κεντροαριστερού κόμματος Smer του Φίτσο) να επικρατεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 53,2% έναντι 46,8% του δεξιού ακραιφνούς φιλοδυτικού Κόρτσοκ (πρώην ΥΠΕΞ και πρώην πρέσβης της Σλοβακίας σε ΗΠΑ και Γερμανία). Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα καθώς ο πρόεδρος επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, διορίζει τους δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Πελεγκρίνι έσπευσε να καθησυχάσει τους ευρωατλαντικούς επικυριάρχους διαβεβαιώνοντας πως «η ψηφοφορία δεν αφορούσε τη μελλοντική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής …η Σλοβακία θα συνεχίσει να είναι ισχυρό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Δημαγώγησε παράλληλα πως «θέλει να είναι πρόεδρος που θα υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας» και πως «σκοπεύει να κάνει τα πάντα ώστε η Σλοβακία να παραμείνει στο πλευρό της ειρήνης και όχι στο πλευρό του πολέμου».