Ανασύροντας έναν νόμο του… 1864, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Αριζόνα περιορίζει περαιτέρω το δικαίωμα στην άμβλωση, καθιστώντας την στην πραγματικότητα σχεδόν αδύνατη. Σημειωτέον ότι μετά την αναθεώρηση της δίκης «Ρόου εναντίον Γουέιντ» έχει αρθεί η ομοσπονδιακή προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία έχει περάσει στην ευθύνη της κάθε πολιτείας. Ήταν από τις νάρκες που είχε αφήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν, καθώς πριν τις εκλογές του 2020, διάφορες περιστάσεις του είχαν επιτρέψει τη τοποθέτηση δικών του δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Μετά την αναθεώρηση της γνωστής δίκης, η οποία και με ευθύνη των Δημοκρατικών ποτέ δεν κωδικοποιήθηκε σε ομοσπονδιακή νομοθεσία, υπήρξε ο περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο, υπήρχε ο φόβος ότι πολλές πολιτείες όπου επικρατεί ο συντηρητισμός στην ηγεσία τους, θα προχωρούσαν σε πιο αυστηρούς περιορισμούς. Τώρα με την πρωτοφανή αυτή απόφαση στην Αριζόνα ο φόβος επιβεβαιώνεται.

Ο νόμος του 1864, θεσπίστηκε προτού η Αριζόνα γίνει πολιτεία των ΗΠΑ και απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή της σύλληψης, ακόμη και αν πρόκειται για βιασμό και αιμομιξία. Η Γενική Εισαγγελέας της πολιτείας, Κρις Μάγιες, που είναι στέλεχος των Δημοκρατικών, έκανε λόγο για απόφαση «ανήθικη και προσβολή για την ελευθερία», ενώ οργανώσεις έχουν ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση και να ενταχθεί η άμβλωση στο πολιτειακό σύνταγμα.

Με αυτά, η Καμάλα Χάρις, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας ότι αυτός αποσκοπεί να γυρίσει τις ΗΠΑ πίσω στο 1800. Ωστόσο στον βαθμό που η θητεία των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ είναι ισόβια, είναι ένα ερώτημα τι μπορούν πραγματικά να υποσχεθούν οι Δημοκρατικοί σχετικά με το ζήτημα αυτό. Στο ίδιο πνεύμα και ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για απάνθρωπη απόφαση και ανέφερε ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα «της ακραίας ατζέντας των Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων που είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν την ελευθερία των γυναικών».

Αυτό το έργο το έχει δει πολλές φορές ο αμερικάνικος λαός εκ μέρους των Δημοκρατικών: Προεκλογικά επιτίθενται στην οπισθοδρομική αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά όταν αναλαμβάνουν την εξουσία, για διάφορους λόγους δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για να την αντιμετωπίσουν. Έτσι και με το ζήτημα της άμβλωσης είχαν πολλές ευκαιρίες τις προηγούμενες δεκαετίες να ανάγουν σε ομοσπονδιακή συνταγματική νομοθεσία το αποτέλεσμα της δίκης «Ρόου εναντίον Γουέιντ», αλλά ποτέ δεν το έκαναν. Αν το είχαν κάνει, ίσως να μην μπορούσαν να αξιοποιούν προεκλογικά αυτό το θέμα…

Ο υπεύθυνος αυτής της βάρβαρης απόφασης, Ντόναλντ Τραμπ, έχει τους δικούς του, προεκλογικούς ή μη, μπελάδες. Στις 15 Απριλίου ξεκίνησε η δίκη του στο δικαστήριο του Μανχάταν για το σκάνδαλο «Στόρμι Ντάνιελς». Ο Τραμπ κατηγορείται ότι παραποίησε έγγραφα, ώστε να αποκρυφτεί το γεγονός ότι έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό στη διάσημη, πρώην ηθοποιό «ερωτικών» ταινιών, προκειμένου αυτή να δεσμευθεί ότι δεν θα φανερώσει τη μεταξύ τους σχέση κατά την προεκλογική περίοδο του 2016. Έτσι είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, πρώην ή εν ενεργεία, που δικάζεται. Πριν εισέλθει στο δικαστήριο, ο Τραμπ έκανε λόγο για πολιτική δίωξη δηλώνοντας ότι «..πρόκειται για επίθεση στην Αμερική…είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ». Ο Τραμπ ταυτίζει τον εαυτό του με την Αμερική και δηλώνει περήφανος που δικάζεται για… το χρηματισμό μιας πορνοστάρ! Νωρίτερα στις 7 Απριλίου, και επιτιθέμενος στον δικαστή που θα τον δικάσει, συνέκρινε τον εαυτό του με τον… Νέλσον Μαντέλα! «Αν αυτός ο μεροληπτικός τσαρλατάνος θέλει να με βάλει στη φυλακή, επειδή είπα την πιο προφανή αλήθεια, θα γίνω πρόθυμα ένας σύγχρονος Νέλσον Μαντέλα, αυτό θα ήταν μεγάλη τιμή». Ενώ αναδημοσίευσε και ένα σκίτσο του ακροατηρίου της δίκης όπου δίπλα του φαίνεται να κάθεται ο Ιησούς Χριστός…

Στον βαθμό που μεγάλο μέρος των οπαδών του είναι ρατσιστές, ίσως η σύγκριση με τον Νέλσον Μαντέλα να ήταν βιαστική, ωστόσο τίποτα δε φαίνεται ικανό να διαφύγει της αμετροέπειας του Τραμπ. Ούτε η πρόσφατη έκλειψη ήλιου. Πρόσφατα δημοσίευσε ένα προεκλογικό βίντεο με τίτλο «Η πιο σημαντική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία». Στο βίντεο ακούγεται η διάσημη μουσική του Ρίτσαρντ Στράους, που χρησιμοποιήθηκε στη γνωστή ταινία του Στάνλει Κιούμπρικ «η Οδύσσεια του διαστήματος», ενώ φαίνεται πλήθος πολιτών να έχει συγκεντρωθεί να παρακολουθήσει την έκλειψη. Ωστόσο τελικά τον ήλιο κρύβει… το σκιώδες προφίλ του Ντόναλντ Τραμπ, με τους πολίτες να ζητωκραυγάζουν και να εμφανίζονται οι φράσεις «Θα σώσουμε την Αμερική, θα την κάνουμε μεγάλη ξανά».
Αν κάποιος έλεγε ότι ο Τραμπ «τρολάρει» λέγοντας ότι έρχεται για να βυθίσει την Αμερική στο σκότος, ίσως να έπεφτε πιο μέσα όσον αφορά το νόημα αυτού του αλλόκοτου βίντεο…