Με αφορμή την 46η επέτειο της «Ημέρας της Παλαιστινιακής Γης» (30 Μαρτίου) εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα. Ο επιτετραμμένος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορκόμ, σημειώνει:
Πριν από 46 χρόνια, στις 30 Μαρτίου 1976, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν ειρηνικά για την απαλλοτρίωση από την ισραηλινή κυβέρνηση 21.000 στρεμμάτων γης ιδιοκτησίας Παλαιστινίων εντός του Ισραήλ. Οι ειρηνικοί διαδηλωτές του 1976 όχι μόνο αντιστέκονταν στην κατάληψη της γης αλλά και κατήγγειλαν τις συστηματικές πολιτικές του ισραηλινού καθεστώτος των αποικιακών εποικισμών, της εθνοκάθαρσης και του εξαναγκαστικού εκτοπισμού.

Μέχρι σήμερα το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, επιμένει στις συστηματικές πολιτικές επέκτασης των αποικιών και στο σύστημα απαρτχάιντ κατά σαφή παράβαση του κράτους δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Η ισραηλινή κατοχή ελέγχει πλέον περισσότερο από το 85% της ιστορικής γης της Παλαιστίνης. Το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, έχει χτίσει πάνω από 471 ισραηλινούς οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις μόνο για Εβραίους, στην Παλαιστίνη, που χαρακτηρίζονται ως κατοικίες, βιομηχανικές, τουριστικές, υπηρεσίες και στρατόπεδα για τον στρατό κατοχής. Ο αριθμός των Ισραηλινών εποίκων είναι περίπου 750.000. Σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης είναι παράνομο μια κατοχική δύναμη να μεταφέρει τμήματα του δικού της πληθυσμού στο έδαφος που κατέχει. Αυτό σημαίνει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει την ίδρυση οικισμών, καθώς πρόκειται για μια μορφή μεταφοράς πληθυσμού σε κατεχόμενα εδάφη.
Ενώ το Ισραήλ απαγορεύει την επιστροφή των Παλαιστινίων στην πατρίδα τους και επιμένει στους κανόνες του Απαρτχάιντ και όχι στην ειρηνική διευθέτηση, έχει προσκαλέσει 200.000 Εβραίους Ουκρανούς να εγκατασταθούν στο Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, εδραιώνοντας περαιτέρω τις πολιτικές του για εθνοκάθαρση και εκτοπισμό των αυτόχθονων Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων και Αράβων μαρτύρων που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ από τη Νάκμπα το 1948 μέχρι σήμερα (εντός και εκτός Παλαιστίνης) είναι περίπου 100.000. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στις ισραηλινές κατοχικές φυλακές βρίσκονταν 4.400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, 160 από αυτούς είναι παιδιά και 33 γυναίκες. Την ημέρα αυτή, οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο με την υποστήριξη των διεθνών ομάδων αλληλεγγύης, τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σηματοδοτούν αυτή την ημέρα με ειρηνικές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες. Ευχαριστούμε όλες τις ομάδες αλληλεγγύης και τους φίλους στην Ελλάδα που απέστειλαν επιστολές αλληλεγγύης και υποστήριξης σε αυτή την οδυνηρή μνήμη.