Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με 91 κακουργηματικές κατηγορίες. Τον Αύγουστο που πέρασε του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από ομοσπονδιακό ορκωτό δικαστήριο, στη βάση της έρευνας του ειδικού συμβούλου Τζακ Σμιθ, που αφορούσε την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020. Επίσης άλλο ορκωτό δικαστήριο με έδρα την Ατλάντα απήγγειλε κατηγορίες σε αυτόν και άλλους 18 συνεργάτες του για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Όλα αυτά έρχονται και προστίθενται στις κατηγορίες για την παρακράτηση κρατικών απόρρητων εγγράφων στη βίλα του στο Μαρ α Λάγκο, καθώς για τον χρηματισμό ηθοποιού ερωτικών ταινιών το 2016, ώστε αυτή να κρατήσει τη σχέση τους κρυφή. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες. Όσον αφορά την υπόθεση της Τζόρτζια, αν ο Τραμπ μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές και εκλεγεί πρόεδρος, δε θα μπορεί να αποσύρει τις συγκεκριμένες κατηγορίες, ούτε για τον ίδιο ούτε για τους συνεργάτες του, και δε θα μπορεί να απολύσει τους κατήγορους.

Είναι η πρώτη φορά που πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ διώκεται με κακουργηματικές κατηγορίες. Αυτή η πρωτοφανής εξέλιξη στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ μάλλον πρέπει να θεωρηθεί απότοκη της… πρωτοφανούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια πλέον ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Σε πορεία ολόπλευρης εξασθένισης εδώ και χρόνια, αν και παραμένει η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, η προοπτική απώλειας της πρωτοκαθεδρίας είναι πλέον ορατή, καθώς τίποτα δε φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την ενίσχυση της Κίνας.

Μια σειρά εξελίξεων το μαρτυρά αυτό, από τα πραξικοπήματα σε αφρικανικές χώρες, τη συμφωνία μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, την ενίσχυση και διεύρυνση των BRICKS… αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία δε φαίνεται να πηγαίνει όπως θα ήλπιζε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, που έχει επενδύσει μυθώδη ποσά στο καθεστώς του Κιέβου, την ώρα που οι υποδομές είναι ελλιπείς όπως φάνηκε για άλλη μια φορά τραγικά στην πυρκαγιά της Χαβάη.

Η κατάσταση αυτή φέρνει αντιμέτωπα τα επιτελεία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με δυσεπίλυτα αινίγματα, που αφορούν τη στρατηγική ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Μάλλον τα οξυμένα προβλήματα φέρνουν και οξυμένες αντιπαραθέσεις, οπότε και η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι υποστηρικτές της τραβούν το σκοινί των ποικίλων κατηγοριών έναντι του Τραμπ, αφού αυτός πρώτα είχε τραβήξει αντίστοιχα το σκοινί της αμφισβήτησης μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Ωστόσο, αν και φαίνεται ότι στη βάση των Ρεπουμπλικάνων υπάρχει ανησυχία ότι οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ, αυτός παραμένει ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για το χρίσμα, σε αντίθεση με άλλους που ξεκίνησαν δυναμικά, αλλά «ξεφούσκωσαν» κάπως στην πορεία, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις.

Από την αρχή τη θητείας του Τζο Μπάιντεν, φάνηκε ότι οι Δημοκρατικοί επένδυαν πολύ περισσότερο στη νομική υπονόμευση του Τραμπ, παρά σε κάποιον πολιτικό αγώνα εναντίον του, αφού δεν τους έχουν μείνει και πολλές πολιτικές αιχμές για κάτι τέτοιο, ακόμη και σε ένα καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο. Αυτό όμως είναι παιχνίδι με τη φωτιά. Πόσο θα το τραβήξει άραγε η διοίκηση Μπάιντεν; Θα φτάσει στο σημείο να απαγορεύσει στον Τραμπ την κάθοδο στις εκλογές; Θα προσπαθήσει να τον φυλακίσει; Πάντως στον Ενρίκε Τάριο, αρχηγό της ακροδεξιάς οργάνωσης «Περήφανοι Άνδρες», επιβλήθηκαν 22 χρόνια φυλάκισης, καθώς θεωρήθηκε από τους πρωταίτιους των γεγονότων στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021. Σίγουρα θέση πρωταίτιου κατέχει και ο Ντόναλντ Τραμπ στα κατηγορητήρια.

Οι νομικές περιπέτειες του Τραμπ σχετίζονται με τις οξύτατες διαφωνίες εντός των κυρίαρχων κύκλων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που έχουν προκαλέσει σχίσματα σε όλο το φάσμα της αμερικάνικης κοινωνίας, από την κορυφή ως τη βάση. Αν όμως οι περιπέτειες καταλήξουν σε καταδίκες, απαγορεύσεις ή και φυλάκιση, είναι πιθανό η αμερικάνικη κοινωνία να διαιρεθεί με πρωτόγνωρο τρόπο, που ίσως οδηγήσει και σε απρόβλεπτες εξελίξεις.