Χιλιάδες Περουβιανοί των επαρχιών των Άνδεων αναχώρησαν από τις πόλεις τους, πχ από την Γιάβε και την Χούλι της επαρχίας Πούνο, στην αρχή της εβδομάδας με κατεύθυνση για άλλη μια φορά την πρωτεύουσα Λίμα. Σκοπός τους να ενισχύσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκεί, που εξακολουθούν να θέτουν σαν βασικό αίτημα την παραίτηση της Ντίνα Μπολουάρτε από τη θέση του προέδρου. Πρόκειται για τα πρώτα οργανωμένα ταξίδια προς τη Λίμα, από τα μέσα του Ιανουαρίου, όπου είχε πραγματοποιηθεί ένας προηγούμενος κύκλος κινητοποιήσεων, ώστε να παραιτηθεί η σφετερίστρια Μπολουάρτε, να διαλυθεί το κογκρέσο, να προκηρυχτούν άμεσα εκλογές και να ξεκινήσει η διαδικασία κατάρτισης νέου συντάγματος. Μέχρι στιγμής, ο λαός του Περού έχει πληρώσει σημαντικό φόρο αίματος για τον αγώνα του, μετρώντας επισήμως 48 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στο Περού από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν καθαιρέθηκε και συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, έχει οδηγήσει και σε δραματική χειροτέρευση των διπλωματικών σχέσεων του Περού με το Μεξικό. Στα τέλη του Δεκέμβρη, η Μπολουάρτε είχε απελάσει τον Μεξικανό πρέσβη στη Λίμα, επειδή το Μεξικό είχε προσφέρει πολιτικό άσυλο στη σύζυγο και στα δύο παιδιά του Καστίγιο. Την τελευταία Παρασκευή του Φεβρουαρίου, ανακάλεσε οριστικά τον δικό της πρέσβη στο Μεξικό, κατηγορώντας το Μεξικό για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού, κάτι που η ίδια μάλλον θεωρεί αποκλειστικό δικαίωμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την Μπολουάρτε ως μαριονέττα της ολιγαρχίας και την παύση του Καστίγιο ως «φάρσα» και «μεγάλη αδικία», με σκοπό η οικονομική ολιγαρχία να συνεχίσει να λεηλατεί τους φυσικούς πόρους της χώρας.