Μετά την αύξηση μισθού κατά 20% που κέρδισαν 45 συνδικαλισμένα εργοστάσια την περασμένη εβδομάδα, κι άλλοι εργαζόμενοι συνεχίζουν με αυτοπεποίθηση να διεκδικούν το ίδιο, στο γεμάτο εργοστάσια Matamoros στο Μεξικό.
Οι απεργίες στο Matamoros του Μεξικού συνεχίζονται, καθώς οι εργαζόμενοι στο δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο εμφιάλωσης της Coca-Cola παγκοσμίως απαιτούν υψηλότερους μισθούς, καλύτερα δικαιώματα διαπραγμάτευσης και ένα εφάπαξ επίδομα.
«Δεν αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας, αλλά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά. Δεν θα πουληθούμε ούτε θα ποδοπατηθούμε από τέτοιου είδους ανθρώπους ποτέ ξανά», δήλωσε ο Χουάν Λουίς Γκάτταν, χειριστής μηχανημάτων, στη Guardian.
Οι 400 εργαζόμενοι της Coca-Cola στο Matamoros στο βόρειο Μεξικό βρίσκονται σε απεργία. Στις 16.2 οι μπράβοι της πολυεθνικής έκλεισαν τα σημεία πρόσβασης και κράτησαν 100 εργαζομένους παρά τη θέλησή τους.
Οι απεργοί στο Matamoros, περιοχή που εξαρτάται από τη φθηνή εργασία που μεταναστεύει από άλλα μέρη του Μεξικού, βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους.
«Την περασμένη εβδομάδα, έως και 2.000 επικεφαλής της απεργίας έχουν απολυθεί και στοχοποιηθεί, παρά τις νόμιμες απαγορεύσεις και τις μη επιβολής αντιποίνων συμφωνίες που υπέγραψαν οι εργοδότες», ανέφερε μια αντιπροσωπεία της Ένωσης των ΗΠΑ που απαρτίζεται από την AFL-CIO, την United Auto Workers και την United Steelworkers.
Ο Juan Pablo Castañon, πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Επιχειρήσεων (CCE), δήλωσε ότι οι απεργίες ήταν «παράνομες» και αδικαιολόγητες.
«Η πρόσκληση για την πραγματοποίηση απεργιών σε άλλες πόλεις με τον ίδιο τρόπο μας απασχολεί. Η υποχρέωση των αρχών εργασίας πρέπει πάντα να είναι η αρμονία και η εργασιακή ειρήνη και αυτό σημαίνει ότι … εξήγηση [απαιτείται] από τους κοινωνικούς ηγέτες που υποκινούν αυτές τις παράνομες απεργίες», δήλωσε ο Castañon στις 15 Φεβρουαρίου.
Ένας ιδιοκτήτης εργοστασίων μικρής κλίμακας, ο Abdio Lorenzo, ο οποίος ο ίδιος μετακόμισε στον Matamoros πριν από 20 χρόνια από τη Veracruz, δήλωσε για τα μποϋκοτάζ εργασίας: «Ο κόσμος δεν ακούει πλέον τους συνδικαλιστές/ηγεσίες των συνδικάτων. Έχει γίνει λαϊκό κίνημα».