Η εκλογή νέου μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου και μεταβατικού πρωθυπουργού μετά από έντονα παζάρια στο λεγόμενο Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου δείχνει ότι επιταχύνονται οι σχεδιασμοί των εμπλεκομένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Λιβύη, εξέλιξη που σαφώς συνδέεται με ευρύτερες διευθετήσεις που «τρέχουν» στην περιοχή όπως το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης βρίσκεται στο στάδιο επικύρωσης από το λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ, την ώρα που το πολιτικό – στρατιωτικό σκηνικό στη Λιβύη παραμένει ρευστό. Οι συχνές «εκκλήσεις» των ΗΠΑ και του ΟΗΕ για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος είναι ιδιαίτερα υποκριτικές, ενώ ο Ερντογάν φρόντισε να διαμηνύσει στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ότι είναι έτοιμος για κόντρα, σε περίπτωση που «δεν έχει πάρει το μάθημά του». Του πρότεινε δε να ασχοληθεί πρώτα με τους μισθοφόρους που ήρθαν στη Λιβύη από το Μάλι και το Τσαντ, θυμίζοντάς του τον εκεί ρόλο του γαλλικού στρατού.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, ο νέος μεταβατικός Πρόεδρος Μοχάμεντ αλ Μένφι, που ήταν ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα που απέλασε η ελληνική κυβέρνηση μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, τώρα χαιρετίστηκε και μάλιστα δηλώνεται ότι «η Ελλάδα ως χώρα – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της Λιβύης». Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι ο Μένφι συναντήθηκε και με τον αρχηγό του LNA, στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, που εμφανίστηκε διατεθειμένος να τον στηρίξει.