Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ήρθαν μετά από έντονο παρασκήνιο και παζάρια οι δύο βασικές και αντίπαλες στις πρόσφατες εκλογές -παρά τις ελάχιστες μεταξύ τους πολιτικές διαφορές- πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ. Η συμφωνία προκαλεί αντιδράσεις που εκφράστηκαν και σε διαδήλωση περίπου 3.000 Ισραηλινών που κατηγορούν τον Νετανιάχου για διαφθορά και προσπάθεια υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών.

Ο νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός του δεξιού κόμματος “Λικούντ”, Μπένζιαμιν Νετανιάχου, και ο επικεφαλής του βραχύβιου και διαλυθέντος εδώ και λίγες εβδομάδες κεντροδεξιού κόμματος “Μπλέ και Λευκού”, Μπένι Γκάντς, θα μοιραστούν την πρωθυπουργία, δύο χρόνια ο καθένας. Την αρχή θα κάνει ο Νετανιάχου που θα είναι πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της επικείμενης δίκης του στις 24 Μάη για τρείς υποθέσεις απάτης και δωροδοκίας.

Εκτός από το μοίρασμα των υπουργείων η συμφωνία προβλέπει την προσάρτηση επιπλέον κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη από τον ερχόμενο Ιούλη, οπότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικοί χάρτες. Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει βασικά ζητήματα πολιτικής, που αφορούν μεταξύ άλλων τη συνέχιση και σκλήρυνση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού έπειτα και από τη δημοσιοποίηση του σχεδίου των ΗΠΑ και τη διαχείριση των σχέσεων με περιφερειακούς συμμάχους στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως έδωσε το κατάλληλο πρόσχημα στα δύο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα του Ισραήλ για τη συνεργασία τους με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης «έκτακτης ανάγκης», που θα αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης και των δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί η υπόθεση και θα επιλύσει το συνεχιζόμενο πολιτικό ζήτημα αδυναμίας κυβερνητικής συγκρότησης. Έτσι κι αλλιώς τα κόμματα αυτά δεν διαφοροποιούνται σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας και καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στην πολιτική του Ισραήλ από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οι εξελίξεις αυτές απέτρεψαν το ενδεχόμενο διεξαγωγής τέταρτων, κατά σειρά σε ένα χρόνο, βουλευτικών εκλογών και δείχνουν ότι εν μέσω πανδημίας είναι κυρίαρχη στην αστική τάξη η συναίνεση για την προώθηση σημαντικών ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού και αντιθέσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γκαντς, αφού διέλυσε το «Μπλε και Λευκό» μπλοκ, 13 μήνες μετά την ίδρυσή του, προκαλώντας τις κατηγορίες των έως πρότινος εταίρων του για «προδοσία», αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, ενώ στελέχη του κόμματός του αναλαμβάνουν το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τόσο λοιπόν κράτησαν η αντιπαλότητα στον κατηγορούμενο και υπόδικο για διαφθορά Νετανιάχου και οι ψεύτικες υποσχέσεις για “νέο πνεύμα” στα πολιτικά πράγματα του Ισραήλ.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από την Παλαιστινιακή Αρχή που μιλάει για έναν κυβερνητικό συνασπισμό που βασίζεται στη δέσμευση για προσάρτηση περισσοτέρων κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, γεγονός που θα σημάνει το τέλος κάθε δυνατότητας για λύση μέσω διαπραγμάτευσης.