Την Κυριακή της 15ης Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της διακοπής διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Ισραήλ να παύσει εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προς τη χώρα του, διαμαρτυρόμενο τάχα για αντισημιτική και εχθρική στάση του Πέτρο: «Το Ισραήλ καταδικάζει τις δηλώσεις του προέδρου Πέτρο που αντικατοπτρίζουν μια στήριξη στις βαναυσότητες που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Χαμάς, τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό, επηρεάζουν τους εκπροσώπους του κράτους του Ισραήλ και απειλούν την ειρηνική διαβίωση της εβραϊκής κοινότητας στην Κολομβία», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ, Λίορ Χάγιατ. «Αν πρέπει να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, θα τις διακόψουμε. Δεν στηρίζουμε γενοκτονίες. Δεν γίνεται να προσβάλλουν τον πρόεδρο της Κολομβίας», ήταν η απάντηση του προέδρου της Κολομβίας.

Είχαν προηγηθεί αντεγκλήσεις του Πέτρο με τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ στο Χ, πρώην Twitter. Όταν ο τελευταίος είπε ότι ο ισραηλινός στρατός πολεμάει εναντίον «ανθρώπινων κτηνών», ο Πέτρο απάντησε ότι «τα ίδια έλεγαν οι ναζί για τους Εβραίους». Αυτό, μαζί με άλλα σχόλια, προκάλεσαν και την αντίδραση του ισραηλινού πρεσβευτή στην Μπογκοτά, Γκάλι Νταγκάν, που κάλεσε την κυβέρνηση της Κολομβίας να καταδικάσει την «τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών». Η απάντηση του προέδρου της Κολομβίας δεν άφησε πολλά περιθώρια: «τρομοκρατία είναι να σκοτώνεις αθώα παιδιά, είτε στην Κολομβία είτε στην Παλαιστίνη». Ο Νταγκάν συνέχισε προτρέποντας τον Γκουστάβο Πέτρο να επισκεφθεί το μνημείο του ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ και το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίκερναου, για να λάβει άμεση απάντηση ότι αυτό «αντιγράφεται στη Γάζα» και «κανένας δημοκράτης δε μπορεί να δεχθεί να μετατραπεί η Γάζα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης». Και λίγα λέει ο πρόεδρος της Κολομβίας θα προσθέταμε εμείς.

Νωρίτερα το Σάββατο το υπουργείο εξωτερικών της Κολομβίας είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου καταδίκαζε τις επιθέσεις της Χαμάς και εξέφραζε αλληλεγγύη στα θύματά της. Ωστόσο η ανακοίνωση αντικαταστάθηκε με άλλη, χωρίς καμία αναφορά σε τρομοκρατία. Ο Γκουστάβο Πέτρο έχει εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με τη συνδρομή της Αιγύπτου και ζητά από τον ΟΗΕ τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ εκεί.
Παρόμοια στάση με τον Γκουστάβο Πέτρο τηρεί και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων. «Στο παρελθόν, έχουμε ήδη δει σφαγές, βάρβαρες σφαγές, εναντίον του παλαιστινιακού λαού» και πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι υφίστανται «νέο Απαρτχάιντ».