Ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλοι έχουν επικεντρωθεί σε αυτόν και τις σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις και ανακατατάξεις, περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Τουρκία επωφελούνται και εμφανίζουν έναν ρόλο ειρηνοποιού. Βέβαια την ίδια στιγμή κλιμακώνουν την επιθετικότητά τους στα ανοικτά μέτωπα, όπως στη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Οι εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία από το Ισραήλ και την Τουρκία και στο Ιράκ από την Τουρκία, τυγχάνουν της αποδοχής των, κατά τα άλλα, επιλεκτικά ευαίσθητων χωρών της Δύσης και καμία κύρωση δεν έχει επιβληθεί.

Ταυτόχρονα το Ισραήλ κλιμακώνει επικίνδυνα την κατοχική βία και επωφελείται από τις διεθνείς εξελίξεις γιά να αναβαθμίσει τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή και να βαθύνει την κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη. Γι’ αυτό έχουν πυκνώσει και περνάνε απαρατήρητες οι επιθέσεις σε συριακά εδάφη, ενώ τον τελευταίο καιρό είναι σε έξαρση η δολοφονική βία κατά των Παλαιστινίων.

Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι έποικοι κατέκλυσαν στις 29 Μάη το κέντρο της Ιερουσαλήμ πραγματοποιώντας μαζική παρέλαση με αφορμή την 55η επέτειο κατάκτησης του ανατολικού τμήματος της πόλης μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών, τον Ιούνη του 1967. Στη διάρκεια της παρέλασης των δεκάδων χιλιάδων εθνικιστών εποίκων σημειώθηκαν επιθέσεις σε βάρος Αράβων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εβραίοι διαδηλωτές, υπό την προστασία 3.000 αστυνομικών, επιτέθηκαν σε Άραβες με όπλα, σφαίρες καουτσούκ και σπρέι πιπεριού, τραυματίζοντας πάνω από 50 άτομα. Φώναξαν συνθήματα μίσους όπως «Θάνατος στους Άραβες», «Η Σιρίν πέθανε» (αναφορά στην Παλαιστίνια δημοσιογράφο του «Αλ Τζαζίρα» που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στην Τζενίν στις 11 Μάη) κ.ά. Επίσης, πάνω από 2.600 Εβραίοι εθνικιστές, μεταξύ των οποίων ο ακροδεξιός βουλευτής του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, πραγματοποίησαν «επίσκεψη» στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσά σε μια επίδειξη δύναμης.

Στο μέτωπο της Συρίας ασταμάτητα συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις. Και στο ζήτημα του Ιράν οι ζυμώσεις συνεχίζονται, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Τις τελευταίες ημέρες οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, που στο παρελθόν έχει απειλήσει με επίθεση τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, κλιμάκωσε τις απειλές κατά του Ιράν. «Για πολλά χρόνια το ιρανικό καθεστώς έκανε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και της περιοχής μέσω αντιπροσώπων, αλλά για κάποιους λόγους το κεφάλι του χταποδιού – το ίδιο το Ιράν – απολάμβανε ασυλία», είπε και πρόσθεσε: «Όπως έχουμε επαναλάβει, η εποχή της ασυλίας για το ιρανικό καθεστώς τελείωσε. Αυτοί που χρηματοδοτούν τρομοκράτες, που τους εξοπλίζουν και τους στέλνουν, θα πληρώσουν όλο το αντίτιμο».

Το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Τουρκίας, επικαλούμενο τις απειλές του Ιράν για αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού συνταγματάρχη Χασάν Σαγιάντ Χονταΐ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν πιθανό τα ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία του συνταγματάρχη να ληφθούν στην Τουρκία, σε βάρος Ισραηλινών που βρίσκονται εκεί. Τον Χονταΐ σκότωσαν μια βδομάδα πριν «Ισραηλινοί σιωνιστές», είχε καταγγείλε ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Χασάν Χοσεΐν Σαλαμί.
Οι ενέργειες αυτές του Ισραήλ, όπως πάντα, γίνονται σε συνεργασία και με την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ. Με τη γνωστή πολιτική των ΗΠΑ που εξισώνει τον θύτη με το θύμα, κάνοντας «πλάτες» στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης.