Η κυβέρνηση του αμερικανόδουλου Ντούκε αξιοποιεί την επέλαση του “αόρατου εχθρού” για την κλιμάκωση της αντιδραστικής πολιτικής της τρομοφοβίας και της καταστολής με τα γνωστά “πολεμικά διατάγματα ” και την επιβολή καραντίνας. Τα περιοριστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων πυκνώνοντας τις στρατιές των ανέργων, ενώ χιλιάδες άνθρωποι καλούνται “να μείνουν σπίτι” σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας χωρίς κανένα εισόδημα, θύματα της κρατικής αδιαφορίας.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν στις 15 Απρίλη μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι συγκεντρωμένοι χτυπώντας κατσαρόλες απαίτησαν από την κυβέρνηση να τους χορηγήσει τα επιδόματα που έχει υποσχεθεί, αλλά και να εξασφαλίσει την καθημερινή πρόσβασή τους σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Απέναντι στους εξαθλιωμένους ο Ντούκε, σε μια νέα επίδειξη αυταρχισμού, επιστράτευσε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις καταστολής. Ωστόσο στην Κολομβία, όπου τα κρούσματα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2.850 και οι νεκροί τους 110, κινητοποιήσεις ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα και οι υγειονομικοί. Πιο συγκεκριμένα 35 ενώσεις γιατρών, νοσηλευτών και εργαστηριακού προσωπικού υπογράφουν κοινή διαμαρτυρία ενάντια στο περιβόητο διάταγμα 538 που προβλέπει “την υποχρέωση να εξασφαλίζουν με δική τους ευθύνη τα (ούτως ή άλλως ανύπαρκτα) μέσα ατομικής προστασίας για την εκτέλεση των καθηκόντων τους”.

Το εν λόγω διάταγμα, με την επίκληση του αντιδραστικού ιδεολογήματος της “ατομικής ευθύνης”, αποτελεί κερασάκι στην τούρτα της διαχρονικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής απαξίωσης – ιδιωτικοποίησης της υγείας. Έρχεται να προστεθεί στη δραματική επιδείνωση των όρων εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που αποτελεί έρμαιο στις κερδοσκοπικές ορέξεις του αδηφάγου ιδιωτικού κεφαλαίου των πάσης φύσεως “επενδυτών ” του χώρου (κλινικαρχών κτλ). Ήδη πληθαίνουν οι καταγγελίες από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για απολύσεις τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές κλινικές των κατά τα άλλα “μαχητών της πρώτης γραμμής” που καταδικάζουν “τις επικίνδυνες και αυτοκτονικές” για τη δημόσια υγεία ενέργειες του προέδρου Ντούκε.