Οι διχοτομικές “λύσεις” προ των πυλών

Καταιγιστικές είναι οι αμερικανονατοϊκές παρεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Κύπρο. Ο πυρετός της αναζήτησης πετρελαίων και η λεγόμενη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική και αραβική (ιρανική) επιρροή, με την αντίστοιχη ενίσχυση στης αμερικανοϊσραηλινής, επιταχύνουν επικίνδυνα τις εξελίξεις για «κατοχύρωση συμφερόντων».

Δεν είναι τυχαίο που την περίοδο που η αμερικανική ΕΞΟΝ ΜΟΜΠΙΛ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η γαλλική ΤΟΤΑΛ από κοινού με την ιταλική ΕΝΙ διεκδικούν νέα αδειοδότηση για διενέργεια ερευνών στο θαλάσσιο τμήμα 7, πυκνώνουν οι πολυώνυμες, πολύμορφες, πολυμερείς και πολυκλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή για την προστασία των εθνικών τους μονοπωλιακών κολοσσών, σε μια επίδειξη δύναμης, διαψεύδοντας στην πράξη την πολυδιαφημισμένη ελευθερία τής δήθεν παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Η πρόσφατη αμερικανοκυπριακή «Δήλωση Προθέσεων», που υπογράφτηκε στην Ουάσιγκτον, για την εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας για την Ασφάλεια στην περιοχή, συνοδεύεται από μπαράζ αμερικανικών παρεμβάσεων για τον αδιαμφισβήτητο έλεγχο της περιοχής. Μετά τις πολυήμερες επαφές που είχε ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φάνον, σε Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, τις επόμενες μέρες καταφτάνει, ξανά, ο αρμόδιος για την Ευρασία αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μίτσελ. Το επόμενο διάστημα οι Αμερικανοί ενορχηστρώνουν νέες απανωτές τριμερείς των ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης (18/12), Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας (19/12), αλλά και με κορωνίδα την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (20/12), στην Ιερουσαλήμ, για την οποία φημολογείται ότι θα μετατραπεί σε τετραμερή με την άμεση παρουσία και εκπροσώπηση των ΗΠΑ, ενώ στις 13 Δεκέμβρη θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον ο «στρατηγικός διάλογος» ΗΠΑ – Ελλάδας.

Στα πλαίσια αυτά αναθερμαίνονται και οι διερευνητικές διεργασίες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο την προσαρμογή του στις σημερινές επιλογές των ιμπεριαλιστών και πρώτα-πρώτα των ΗΠΑ-ΕΕ.

Το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά σηματοδότησε την αναθεώρηση της τουρκικής στάσης, που υποστήριξε πέρα από την αναβάθμιση του τουρκοκυπριακού ψευτοκράτους την προοπτική διχοτομικής «λύσης» δυο ξεχωριστών κρατών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε σε «άλλες επιλογές», αφού «η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε». Υπόδειξε σαν προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την εκ των προτέρων συμφωνία για το «τι είδους λύση (θα συζητάμε); Για ομοσπονδία, για συνομοσπονδία, δύο κράτη ή μια τέταρτη ή πέμπτη επιλογή;». Επιβεβαίωσε την επιμονή της Άγκυρας στα κατοχικά κεκτημένα για τη στρατιωτική της παρουσία την Κύπρο.

Το τελευταίο διάστημα αυτές οι επιλογές ξεπροβάλλουν σαν εναλλακτικές «σκέψεις» και από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, με βασικό φορέα τον Αναστασιάδη. Η διαχρονική θέση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία επανεξετάζεται, ακόμα και μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο, στη Λευκωσία, όχι προς την κατεύθυνση της ενιαίας Κύπρου, αλλά σε χειρότερες εκδοχές, προς την κατεύθυνση μιας πιο χαλαρής ή αποκεντρωμένης (συν)ομοσπονδίας, ενώ γίνεται λόγος και για ανοιχτά διχοτομική «λύση» δύο κρατών.

Την ίδια ώρα, σε μια αχαλίνωτη επίδειξη υποτέλειας, έρχονται στο προσκήνιο «ιδέες» για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με πρόσχημα να καμφθούν οι τουρκικές επιφυλάξεις για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Αυτές οι προτάσεις δεν είναι μόνο ανεδαφικές, υπό το καθεστώς των Βρετανικών βάσεων στο νησί και τις πολλαπλές εξαρτήσεις της Λευκωσίας από την Ουάσιγκτον, αλλά και γιατί η Τουρκία, σαν μέλος του ΝΑΤΟ, αρνείται τη συμμετοχή της Κύπρου στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και φυσικά την απόσυρση του Αττίλα από το νησί. Ταυτόχρονα ξεπλένουν τα αιμοσταγή χαρακτηριστικά του ΝΑΤΟ και τον καθοριστικό ρόλο του ειδικά στην κυπριακή τραγωδία, συμβάλλοντας στον εφησυχασμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που εμπλέκονται βαθύτερα στα βρώμικα, φιλοπόλεμα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Πόσο υποστηρικτική της κυπριακής υπόθεσης είναι η σημερινή θέση των ΗΠΑ φαίνεται και από τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επαναλαμβάνει ότι «οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αλλά και ότι «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», εξισώνοντας έτσι τον θύτη με το θύμα.

Είναι αποκαλυπτικές οι αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ακιντζί, σχετικά με την πρόταση Αναστασιάδη για “αποκέντρωση”: «Στην τελευταία μου συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη τον “ανέκρινα” για το μοντέλο δύο κρατών επειδή μάθαμε ότι έδωσε αυτό το μήνυμα στον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα. Αυτά τα συζητήσαμε και στην επόμενη συνάντησή μας. Ο κ. Αναστασιάδης λέει κάποια πράγματα πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά μετά δεν συνεχίζει να υποστηρίζει αυτά που λέει και νομίζω ότι το είπε και στη Νέα Υόρκη πολύ καθαρά στον κ. Τσαβούσογλου αλλά σημασία έχουν αυτά που λέει δημοσίως», προσθέτωντας ότι δεν μπορείς να αναπτύξεις πολιτική βασιζόμενος σε εκείνα που λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες και μετά τα αλλάζει.

Από άλλη πλευρά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Κυπριανού, σε συνέντευξη Τύπου, μετά και από την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου, εκτίμησε ότι «ιδιαίτερα μέσα στα σημερινά δεδομένα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι το πραγματικό μας δίλημμα δεν είναι μεταξύ ομοσπονδίας και ενιαίου κράτους αλλά μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης. Τώρα που η ιδέα για εγκατάλειψη της ομοσπονδίας φαίνεται να συζητείται ακόμα και σε ψηλά δώματα, η εναλλακτική επιλογή που συζητείται δεν είναι ασφαλώς το ενιαίο κράτος αλλά μια μορφή διχοτόμησης».